Last news in Fakti

16 Септември, 2003 00:00 709 0

Общината спря заменките на имоти

  • групата-
  • гласа-
  • райковски-
  • съвет-
  • николов-
  • двамата-
  • председател-
  • общински-
  • съветници-
  • праматарова-
  • антоан-
  • тъй като-
  • антоан николов-
  • нов председател
По предложение на общинската съветничка от групата на СДС Мария Харбова месец преди изборите Столичният общински съвет (СОС) реши да спре замените на общински терени срещу жилища, както и раздаването на разрешителни за бензиностанции. Мотивът беше да не се обременява работата на бъдещия съвет. Председателят на групата на БСП Тодор Модев репликира, че това се прави под диктовката на лидера на синята партия Надежда Михайлова. Кметът Софиянски подкрепи предложението и се извини на инвеститорите, че ще бъдат забавени техните планове., Междувременно беше съобщено, че областният управител Росен Владимиров е спрял 54 решения на СОС от миналото му заседание през август, когато бяха разгледани рекордните 200 имотни замени.

Разединената група на общинските съветници от ОДС, както и липсата на двама от членовете й - Галя Праматарова и Тодор Влаев, провали избора на нов председател на Столичния общински съвет вчера. Постът беше овакантен в средата на август, след като Антоан Николов подаде оставка и напусна СДС. Софиянски не присъства на гласуването с обяснението, че не иска да влияе на вота.

Претенденти за поста бяха Андреас Енгибаров от СДС и Мичо Райковски от БСП. Както сочеха предварителните прогнози, на първото тайно гласуване двамата събраха еднакъв резултат - по 20 гласа за и 2 против. Тъй като групата на БСП е от 14 души, веднага беше пуснат слуха, че някои от 27-те съветници на ОДС са подкрепили кандидата на левицата. От СДС започнаха трескаво да броят редиците си и установиха, че могат да разчитат на 19 твърди гласа. Останалите били коалиционни партньори, на които не можело да се има пълно доверие. На второто гласуване Енгибаров събра 23 гласа за, изпреварвайки с четири гласа Райковски. Те обаче се оказаха недостатъчни за избор на нов председател, тъй като според правилника на общинския съвет за това са необходими 31 гласа.

По предложение на Райковски до евентуалния избор на нов председател заседанията ще се ръководят от заместниците на Антоан Николов. Вчерашната сесия беше водена от Кристиян Каршалъков от СДС. Неофициално групите вече са разпределили председателството на оставащите до изборите две сесии. В сряда начело на заседанието ще е Веселина Любенова от групата на Евгений Бакърджиев, а последната сесия ще бъде закрита от Мичо Райковски от БСП.

Групата на ОДС се събра на спешно заседание след сесията заради отсъствието на Праматарова и Влаев. Съпредседателят й Мария Харбова предложила изключването на двамата с мотива че отсъстват при взимането на важни решения, разказаха участници в сбирката. Изтъкното било, че Праматарова за четири години почти не е посещавала заседанията. В крайна сметка било взето решение за поведението на двамата съветници да бъдат сезирани националното и градското ръководство на партията. Макар че вече се води независим съветник, Антоан Николов присъстваше на заседанието, тъй като "той си е един от нас", казаха общинари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА