Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 14:05 4 400 11

Нулев интерес към санирането

  • саниране-
  • рила-
  • съсобствениците-
  • събрание-
  • интерес

Причината е невъзможността съсобствениците да се съберат и да вземат решение

Нулев интерес към санирането - 1

Нулев е интересът към санирането на единствените три жилищни блока в гр. Рила, коментират от Общината. Причината е, че собствениците на жилища не могат да се съберат и да организират общо събрание и да стартират процедурите. Докато в Кюстендил и в Дупница интересът към санирането е огромен.

Два от блоковете в Рила, с население около 1200 жители, са 8-етажни, третия е 4-етажен, ведомствен на бившия цех за метални изделия към МК "Кремиковци". И трите са в един квартал, уточнява БНР. В единия от блоковете един апартамент имала Общината, но го продала.

И по Националната програма за енергийна ефективност преди години, по Програмата "Региони в растеж" и сега - по Програмата за саниране на жилищни сгради от Плана за възстановяване и устойчивост, интересът е нулев.

"Една част от апартаментите са празни, някои са в чужбина, други живеят, да речем в Благоевград, трети – просто имат още един апартамент в Рила. Няколко пъти ги събираме, за да им се обяснява, че може да им се помогне, какво трябва да се направи и т.н., но никакъв интерес", обяснява заместник-кметът на общината Лазар Чавков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжа

    21 3 Отговор
    Интереса е огромен.
  • 2 На налепкан стЕрЕ0пор по фасадите

    41 8 Отговор
    Саниране ли му се казвало ?!
  • 3 Българин

    14 8 Отговор
    Чакат другаря Путин да дойде да ги освободи и да им оправи панелките.
  • 4 Ирена

    20 6 Отговор
    Интерес има на няма разбирателство за това кой да се заеме с подготовката на документи, а и живеем в България. То няма един с един да се разбират като Човеци камо ли цял блок КАТИЛИ каквито са българите навсякъде.
  • 5 Зевзек

    20 8 Отговор
    Я напишете, живее ли въобще някой в тези единствени 3 блока в "село" Рила. То на село при толкова много празни и евтини къщи, хората да не са луди да живеят на 7-ми или 8-ми етаж в панелка с неработещ асансьор.

    Саниран: Може асансьорите да са опасни и да не работят, но си имам 20 см дебел стиропор и 7 камерна PVC дограма, с четворен стъклопакет. За което плати държавата. Т.е. простите данъкоплатци ми платиха ремонта на панелния апартамент, който до 10-20 години ще се срути и ако съм все още жив ще ме убие.
  • 6 Решението не е проблем

    6 0 Отговор
    Решението се взема лесно. Свиква се Общо събрание на собствениците по установения от закона ред и се взима решение. Ако решението е да се санира сградата се вписва в протокола на Общото събрание и придобива задължителен характер за всички съсобственици. Изпълнението обаче е друго нещо. Нормативните уредби в БГ по изпълнението на решенията на Общото събрание на съсобствениците в административната им част е с много пропуски. В резултат на което решенията не водят до изпълнението им. Тази част изисква генерална ревизия но законодателите не желаят да си свършат работата.
  • 7 един друг

    15 0 Отговор
    Общинските власти във всички градове са създали античовешка организация и условия за това саниране. Знаят, че хората ще следят изкъсо строителите и няма да могат да крадат и са готови да загубят евросредствата, но да не санират частни кооперации и многофамилни къщи.
  • 8 Иванов

    9 0 Отговор
    Не е това причината а голямата бумащина и бюрокрация

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    7 1 Отговор
    От 16 апартамента 12 са си направили сами топлоизолация. Защо да се занимавам с това саниране, като само ще ми разбичкате направеното?
  • 10 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Не е само документацията. Има изисквания от комисията, които трябва да се покрият с разходи от собствениците, преди изобщо да ги одобрят за участие в проекта. Някои от разходите се покриват от фонда, но не всички. Хората се притесняват, че ще им излезе прекалено солено, ако има разходи, които няма да им бъдат покрити от програмата и може само да си останат с един паспорт за сградата. Опасяват се, че цялата работа е за да се прокара паспортизацията, а санирането е само стръв.
  • 11 Под стиропора какви организми

    2 1 Отговор
    Може да живеят само Господ знае под Мазилката и боята нямат въздух чисто и просто