Last news in Fakti

13 Септември, 2013 21:48 8 752 4

Това може само да го сънуваме

  • дизайн-
  • болници-
  • съвременни технологии

Съвременното строителство води след себе си не само използването на екологични материали и модерни технологии. В крачка с него се развива и дизайнът. Някои ще кажат – жилищната сграда си е жилищна, офисната си е офисна – познават се от далеч. Това обаче важеше за преди 5-10 години.

Възможностите, които днес дават компютърните технологии са голямо предизвикателство за съвременните архитекти. Някои от тях успяват да използват технологиите много умело. Ако влизате в сграда построена през изминалите 5 години например, или трябва предварително да знаете нейното предназначение или да прочетете какво пише на табелката на входната врата. Днес сградите са причудливи форми, пъстри фасади, прозорците вече не са задължително четвъртити.

В Европа отделят все повече внимание на визията на обществените сгради: детски градини, училища, университети, библиотеки и болници. Напоследък акцентът пада върху болничните заведения. За възстановяването на здравето не е важна само компетентността на лекарите, но и дизайна и удобството на помещенията, в които се извършват прегледите и лежат пациентите. Една от най-нестандартните сгради е корпусът за младежи в психиатричния център в Сарагоса (Испания), построена през 2011 г. Тя представлява дълга едноетажна яркочервена сграда с остри покриви, които приличат на електродиаграма. Покривът и стените са покрити с цинкови пластини. Сградата разполага с десет едностайни и осем двустайни стаи, две общи гостни и столова. Интериорът е решен в светли тонове.

Друг проект, който повече впечатлява дизайнерите, е рехабилитационният център „Грот Климандал” в холандския град Армен. Триетажната постройка се намира в гората. Тя е цял комплекс, който включва в себе си също така офиси, спортна зала, басейн, ресторант и киносалон. От всички тези удобства могат да се възползват както пациентите на болницата, така и местните жители. Огромните прозорци имат за цел да пускат в помещенията колкото се може повече светлина.


Център „Грот Климандал”

В Европа не само строят нови болници, но и реновират стари. Така например, към горните етажи на Медицинския център на Свободния университет в Амстердам пристроиха мезонет „Детски град”. Децата на възраст между 4 и 18 години, които се лекуват в центъра могат в пристройката да общуват със своите семейство и приятели в неболнична обстановка. Мнението и на архитекти, и на лекари, е че при такива условия възстановяването на пациентите протича по-бързо.


Мезонет „Детски град”

Най-много оригинални проекти в сферата на здравеопазването има в областта на стоматологията. Тук фантазията на архитектите е безгранична. Така например, дизайнът на клиниката Brauner Wegner Priehn в Хамбург напомня на футуристически космически кораб. Пространството е разделено на различни зони. За тяхното обособяване са използвани гипсокартон от небесносин и кафяв цвят, а столовете на пръв поглед, не приличат на мебел.


Клиниката Brauner Wegner Priehn

Интериорът на стоматологичната клиника D. Vision в Прага спокойно може да бъде наречена произведение на изкуството. Част от стените са облицовани с дъбови панели, а друга част е разкрасена с изящни, златни изображения на зъби, животни и растения. Дървената обшивка често се използва от дизайнерите. Тя спомага помещението да не изглежда хладно и дискомфорт, което е присъщо за много болници.


Стоматологичната клиника D. Vision

Архитектурата на медицинските центрове в редица европейски градове още веднъж доказва, че не е задължително този тип сгради да бъдат безлични и неприветливи. Главната задача на архитекта не е толкова да украсява градовете със своите сгради, колкото да повишава качеството на живот. Доказателството за това са именно тези проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kiko Kikov

    1 2 Отговор
  • 2 Бай Иван

    1 4 Отговор
    Прилича на старата ми квартира у Факултето.
  • 3 бате Ицо

    2 0 Отговор
    Готино от вътре,но отвън не ме кефят!
  • 4 Иракли Иракли

    2 0 Отговор
    Ако един ден това се нарече класика!,то НИЕ сме много изостанали!