Last news in Fakti

15 Октомври, 2003 00:00 645 0

Министър Шулева иска промени в Закона за приватизация

  • шулева-
  • приватизация
Законът за приватизация е следващият, с промяната на който ще се заеме Министерството на икономиката. Това каза на среща с членовете на БИБА вицепремиерът Лидия Шулева. Против практиката съм нов министър - нов закон, но за всички са ясни недостатъците на сегашния закон. И аз самата не го харесвам, призна тя.

Промените ще трябва да доведат до ускоряване на приватизацията, което е едно от обещанията на кабинета. Не искам да коментирам продажбата на БТК, защото това е съдебна сделка. Тя се решава от съда, а не от правителството или от Агенцията за приватизация.

Ако не се направят бързи промени в закона, ще има още съдебни сделки - особено в енергетиката. Това предупреди икономистът Владимир Каролев /коментара му четете на стр. 5/. Има индикации, че в Министерския съвет се обмисля да се сложи край на надзорния съвет на Агенцията за приватизация или той да бъде съставен от министри и зам.- министри, каза още Каролев. Шулева не коментира преструктурирането на надзора. Съветът за структурна реформа към МС вече ще координира и не контролира приватизацията на монополите. Той беше създаден през 1998 г. заради продажбата на структуроопределящи предприятия.

Проблем при обществените поръчки е липсата на процедури. Ще създадем наръчник, в който ще се разпишат стъпка по стъпка процедурите за възлагане на обществени поръчки и те ще са стандартни за всички ведомства. По аналогичен начин ЕК е разписала процедурите за провеждане на търгове. След като в ЕС е въведен този механизъм за провеждане на тръжни процедури и работи, мисля, че е ефективен, каза Лидия Шулева. В момента се прави анализ и на проектозакона на бившия икономически министър Николай Василев за създаване на индустриални зони, в които инвеститорите да ползват преференции под формата на държавна помощ. След анализа ще е ясно бъдещото на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА