Last news in Fakti

2 Май, 2023 11:16 3 864 22

По-малко сделки с имоти в голям български град

  • пловдив-
  • сделки-
  • имоти-
  • жилища-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Всяка трета сделка в Пловдив е с ипотечен заем

По-малко сделки с имоти в голям български град - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сделките с имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2023 година намаляват. Това показват данните на Агенция по вписванията. За периода януари-март 2023 година в Пловдив са сключени общо 3240 покупко-продажби, от които 156 със законна ипотека и 822 с договорна ипотека. В сравнение с предходния период от януари-март 2022 година, броят на сделките е намалял с 294, като тогава са били сключени общо 3534 сделки, от които 209 със законна ипотека и 786 с договорна ипотека, уточнява Trafficnews.

Сделките с имоти в Пловдив са намаляли с 8,3%, докато жилищните кредити едва с 1,7%. Това означава, че има отлив на купувачи, които разполагат с готови пари. И тук вероятностите са две - защото не разполагат или защото искат да ги инвестират на друго място. Докато през 2022 година, всяка пета имотна сделка в града под тепетата беше банково кредитирана, то сега всяка ТРЕТА продажба е с жилищен кредит.

Подобна тенденция за намаление на прехвърляния на имоти има в цялата страна. През първото тримесечие на 2023 г. са били сключени общо 44 461 сделки, от които 2009 със законна ипотека и 7907 с договорна ипотека. Спрямо същия период миналата година покупко-продажбите са намалели с 4414, а броят на сделките с договорна ипотека е увеличен с 128. Броят на сделките с законна ипотека е намаляван с 461.

Така за България намалението на сделките с имоти е 9%, а при жилищните кредити отливът е 3,24%. Тези данни могат да бъдат анализирани в светлината на настоящото икономическо положение и тенденциите на пазара на недвижими имоти.

Една от възможните причини за намаления брой на сделките е фактът, че много хора въздържат да правят инвестиции в недвижими имоти поради несигурността във връзка с увеличаващата се инфлация, фалити на банки в САЩ и икономически последици от войната в Украйна. Същевременно, увеличаването на броя на сделките с договорна ипотека може да бъде свързано с продължаващата либерална политика на банките за предоставяне на кредити на потенциални купувачи на недвижими имоти.

Предвид индикациите за затягане на кредитирането, можем да очакваме, ако не от следващото тримесечие, то от юли нататък, че ще има сериозно намаление на ипотеките, а от там и на сделките тази година експерти очакват значително намаление.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    41 6 Отговор
    Всеки се хвърля, защото го е страх да остане без имот. Хахахаха. В пловдив. Вече пустеят десетки хиляди жилища, а се строят още десетки хиляди. Нека нека, скоро ще видим най голямото спукване на този балон. Тази дето са обвързани с кредити ще са в шок. Не може държавата да намалява с 100 000 човека на година, а жилищата да се увеличават, 2 +2 не е 10

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 Прав си

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    България е намаляла с 390 000 за миналата година. Пловдив с 22 000. Какви купувания на имоти какви 5 лева.
    След 10 годни всички теглили кредити няма да са върнали и половината от тегленото, а ще е пълно с неизползвани имоти и всеки трети ще продава. Тогава няма как и банката да продаде за да покрие кредита, тежко им и горко на тези с кредитите ще им продадат имота на смешна (тогавашна) цена, а за капак ще кажат че не стига за кредита и той ще остане дължим. Между другото населението на България към 31 декември 2022 е 6447710, а в изборните списъци бяха 6500000. Явно броят и сперматозоидите.
  • 3 Айде

    11 2 Отговор
    2-3 е 5 според някой. Правилно колега, надолууу...
  • 4 Копипасте

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Заради изкуствената криза с КОВИД при пукането на балона сега ще е още по-голяма простотията (и не само в Пловдив) заради невероятните количества на пуснатите в обращение КОВИД долари и евра без грам мислене за последствията! Кризата от 2008-9 г. ще е като лекичък пролетен ветрец сравнена с тази! И ще изкарат като причина ставащото в Украйна, а ставащото в Украйна е следствие на други едни почти неотразени или никак отразени от мисирките събития, които са истинската причина всъщност!
  • 5 Аз Кочо

    19 4 Отговор
    Статията е правдоподобна. Факта че преди имаше по 2 или повече статии на ден с тематика как цените и търсенето растат а сега има 1 на седмица както и такива статии като тази която е обективна говори че пазара на имоти се обърна. От тук натам ще има дълъг спад и на цени и на сделки. Последният път цените падаха 6 7 години докато достигнат дъното и това при нулеви лихви и масивно печатане на пари. Сега лихвите са 3 пр за ЕЦБ с тенденция да расте. И няма QE.

    Коментиран от #6

  • 6 Вуй

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Мочо, на Филибето промишлената зона се разрасна много и дават много добри заплати.Бившият завод който правеше хладилници Мраз сега бълва Либхер по лиценз,има фирми за електроника и други.София,Пловдив и Варна въобще ни ги мисли,по добре бачкай здраво в Мантастико защото Криптомир АниеФ мрази лентяите ха хах

    Коментиран от #7, #8, #19

  • 7 И аз чух

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    от батко, че баничката била вкусна, гледал една как яли.
  • 8 Аз Кочо

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    Вуйчо, в Сан Франциско, Торонто, Берлин, Стокхолм и т. Н такива предприятия са умножено по 100 в сравнение със София и Пловдив. Освен това е пълно с индианци като нас българите които дават мило и драго да живеят там. НО И СДЕЛКИТЕ И ЦЕНИТЕ ТАМ ПАДАТ. Разбери този пазар е силно изкривен и предстои корекция, голяма, много голямя

    Коментиран от #9

  • 9 Вуй

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    що па трее да те рАзбера, я сам си добре и така, с ветер у глАвата

    Коментиран от #15

  • 10 Финансист

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Напълно си прав. Аз гледам и другите финансови инструменти как лека полека тръгват надолу. В щатите лихвата е 7 % за 30 годишен кредит. Тука който е теглил кредит за имот го очакват едни 10 % след 3 години. Хората не помнят 2008-ма. Сега кризата се очаква да е по-дълга. Тези с кредитите да знаят, че банката си иска парите, и ако имота не стигне за погасяване, почва да продава остатаналото имущество на задлъжнелия.

    Коментиран от #12

  • 11 Бързайти че ше свърши 🤣🤣🤣

    9 3 Отговор
    Не останаха кафези в концлагера. 🤣🤣🤣
  • 12 Да да баш надолу са🤣🤣

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Финансист":

    Златото на макс дакса на макс неска го удари почти макса дакса

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Да да баш надолу са🤣🤣":

    Това му викат волатилност. Утре пак ще са надолу

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Финансист

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Да да баш надолу са🤣🤣":

    Ако си рибок купувай, ще си говорим след година

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не не това е тренд не е вола

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз Кочо":

    Вола е голямо изменение в цената в рамките на търговска сесия
  • 17 Ами рибок съм да😂😂😂

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Финансист":

    Като видиш 100 годишните трендове на индексите видиш че те са все нагоре с корекции...индексите са създадени за да се катерят нагоре не да пропадат
  • 18 Купил на кредит

    3 2 Отговор
    Измамиха ме, сега искат да ми вдигат вноската, а ми обещаха, че до края на срока ще е една и съща. Заплатата ми не я повишиха и собственика на фирмата каза че нямало и да я повиши, докато не се увеличи производството. В задънена улица съм аз и няколко мои колеги, които заедно купувахме в Пловдив. Дано не се наложи да продавам и пак на квартира, ама май натам отиват работите

    Коментиран от #22

  • 19 Можеш

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    ли да подскажеш горе-долу колко вървят заплатите за стартова позиция в тези производства? Че аз лично нямам представа, но поне за мен - едва ли е много повече от 1500 лева нето + ваучери. Да кажем, че и двамата в семейството работят и докарват нещо около 3К-3,5К чисто на месец. Имат едно дете. И ще плащат ипотека и разходи около нея примерно около 800-1000 лв месечно. За другите разходи за сметки, храна, кола и прочие + около детето - според мен им трябват някъде около 1.5К минимум, ама много минимум. И тези хора остават с нещо около 500-1000, с които ще гледат нещо за почивка, дрешки, непредвидени. Което за мен означава, че са на ръба на реалния банкрут - някой не работи, разболее се, разделят се. Тогава банката хем си взема имота, хем ще доплащат, ако цените паднат. Радващо е, че индустриалната зона около Пловдив се развива, дано се скъсят веригите за доставка и повече производства дойдат и останат у нас, но не мисля, че масово хората работещи в тях могат да си позволят закупуване на жилище и изплащането му за 25-30г напред. Или ако го направят - ще е с цената на много лишения и стрес как да вържат бюджета.

    Коментиран от #20

  • 20 Адвокат

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Можеш":

    Специализирал съм се в бракоразводни дела. За последните две години работата ми се увеличи три пъти ! Голяма част от двойките се разделят именно поради описаният от вас случай. Голяма радост е като взимат кредити и купуват имоти, но после бързо изтрезняват и виждат реалността не с розови очила, а в реалните си краски - сиво/черни. Не искам да плаша желаещите за кредит, но ви казвам да си опичате акъла, защото после много боли, стига се и до физическа саморазправа и тежки ситуации. Приятен ден.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бивш вече брокер

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Купил на кредит":

    Само форумния "експерт" Вуй може да ви даде съвет, той ще е последния пл..х, който ще напусне потъващия кораб, дотогава ще продължи да блее валс