Last news in Fakti

9 Май, 2023 21:06 1 824 8

Едва 5% от разрушените от земетресението сгради са отговаряли на строителните норми

  • турция-
  • сгради-
  • строителство-
  • качество

Голяма част от постройките, паднали по време на земетресението в Турция, са имали строителни дефекти

Едва 5% от разрушените от земетресението сгради са отговаряли на строителните норми - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Само 5% от сградите, разрушени при силните земетресения в Турция на 6 февруари 2023 г., са построени в съответствие със сеизмичните разпоредби. Това заключение направиха учени, които бяха назначени от Главната прокуратура и извършиха разследване в района на бедствието.

„Качеството на бетона и изпълнението му не отговарят на изискванията. Забелязахме, че вместо трошен камък са използвани камъни с гладка повърхност, известни като речен чакъл“, обясни Инженер Бора Акшар, един от експертите на екипа. Той подчерта, че качеството на бетона в срутените сгради в Кахраманмараш е изключително лошо.

Също така са открити и производствени дефекти, особено в основните конструктивни елементи като колони и греди.

Друг експерт, Ондер Умут, заяви, че ако сградите са били построени според всички изисквания на производствения процес, шансовете те да бъдат повредени са големи, но те не биха се срутили.

Друг екип, изследващ срутени и силно повредени конструкции, посочва необичайни характеристики на строителното желязо. „Снимахме всяка щета, която видяхме. Забелязахме, че някои арматурни пръти не са се счупили правилно при падането на сградите вследствие на земетресението. Когато се приложи прекомерно натоварване върху обикновен строителен метал, например по време на земетресение, той първо изтънява и след това се счупва “, обясни експертът Язичи и допълва, че на някой места металните пръти са се счупили наполовина „като бисквита“. Оказва се, че това нискокачествено желязо идва от други страни или е рециклирано от скрап.

„Целта ни беше да проучим причините за щетите. Разбира се, няма една единствена причина за тези разрушения. Има много неудобни ситуации. В допълнение към нискокачествените материали и проблемите в производството и недостатъците в дизайна, имаше и нови сгради, където дори не бяха извършени наземни проучвания“, казва експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Радо

    4 2 Отговор
    Турчилята се оказаха не особено остри като цвички за кой ли път.
  • 3 странно но факт

    5 3 Отговор
    След като са паднали , защо ги числят към отговарящите ги ?
  • 4 Хохо Бохо

    3 5 Отговор
    Ердоган направи Турция велика държава.
    Да не издребняваме!
  • 5 Неговият опонент

    1 4 Отговор
    пет пари не дава за реалиите на турския народ,като нашите "европеиди" е! Тоест,агент на чуждо,а не на национално влияние..
  • 6 Спецназ

    7 0 Отговор
    С морски пясък в бетона, след 2 години може да го стържеш с лъжичка като сладолед. ФАКТ!
  • 7 РИТОРИЧНО☝

    4 1 Отговор
    В НЕДЕЛЯ ГЛАСУВАЙТЕ
    ЗА ГЛАВНИЯ ВИ АРХИТЕКТ...ЕРГО😁
  • 8 прокатчик

    2 0 Отговор
    Няма ограничение арматурното желязо да се прави от суровина скрап. Важното е да е правилно подбрана и обработена. Всеки кангал има сертификат за партидата, от която е навит.