Last news in Fakti

18 Май, 2023 11:11 2 051 6

Оцелелите търсят по-сигурни градове, където да се преместят да живеят

  • турция-
  • сивас-
  • жилища-
  • търсене

Много от останалите без покрив турци, в резултат на земетресението от февруари, си търсят домове в Сивас

Оцелелите търсят по-сигурни градове, където да се преместят да живеят - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Недостиг на жилища възникна в централния турски град Сивас, след като оцелелите от земетресението се втурнаха да търсят апартаменти там. „Има хора, които са дошли от други източни градове след земетресенията, защото са се страхували да останат в градовете си“, казва президентът на Асоциацията на агентите за недвижими имоти в Сивас Керим Чаир.

Земетресенията в центъра на Кахраманмараш разтърсиха източната част на Турция, като нанесоха значителни щети на инфраструктурата и взеха десетки хиляди жертви. Трусовете също принудиха повечето от оцелелите да се преместят в Сивас в търсене на по-сигурна зона. Докато 10 000 души бяха настанени в държавни общежития, много от тях тръгнаха да търсят жилища под наем.

В същото време са отдадени под наем около 5000 апартамента както в центъра на града, така и в близките райони. Въпреки това, поради бързото търсене, градът остана без жилища.

„Като общност за недвижими имоти, ние предоставихме подкрепа на засегнатите от земетресението. Ние дори не сме получили комисионна, а някои от собствениците ни няма да получат наем за една година. Намерихме и къщи под наем, за да помогнем на засегнатите. В момента обаче вече няма апартаменти под наем както в центъра, така и в кварталите”, каза Чайър.

Той заяви, че процесът на търсене на имоти е проблематичен: „След земетресението около 5000 апартамента бяха незабавно отдадени под наем. Други градове като Мерсин, който е близо до земетръсната зона, също са изправени пред същия проблем. Имаше огромно покачване на цените на наемите. За съжаление, някои собственици на имоти действат опортюнистично, тъй като търсенето и предлагането са в дисбаланс. Разбира се, има и такива, които правят добро и раздават къщите си безплатно.”

„В следващите месеци проблемът ще ескалира и трябва незабавно да построим нови жилища“, казва експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 1 Отговор
    От единия Пазарджик ще ги местят в другия.
  • 2 Яяяяя

    4 4 Отговор
    Ердоган ще им построи нови. Нали гласуват за него. А, че неговите фирми са ги строили няма кой да го каже!
  • 3 Портних

    2 3 Отговор
    Да идват при нас.Ние построихме.
    Празни апартаменти бол.Кеф ти Бриз,кеф ти Пчелина,кеф ти Възраждане,Младост,Владиславово,Чайка,"център".Ид вайте ей!

    Коментиран от #4

  • 4 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Портних":

    Ще ги напълните с украинци и руснаци, споко
  • 5 дубайци

    2 2 Отговор
    Ами горките хорица ще си построят нови апартаменти тип панелка със помощта на тяхната държава. Панелките поне са доказано устойчиви на Рихтер VII-ми.
  • 6 Балтавар

    2 0 Отговор
    Сивас е създаден в периода 1985-1975 г. пр. н.е. от Съйбаш, син на българския вожд Авар Кам (откраднат от евреите в Библията, като техен прародител Авраам). Съйбаш построил град и го нарекъл на собственото си име Съйбаш (днешен Сивас).