Last news in Fakti

16 Май, 2023 07:21 7 752 42

Жилищата, които се купуват най-много

  • бургас-
  • жилища-
  • нси-
  • двустайни

За Бургас това са двустайните

Жилищата, които се купуват най-много - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въведените в експлоатация жилищни сгради в област Бургас през първото тримесечие на 2023 година са 141, а жилищата в тях - 525. Предварителни данни на Националния статистически институт показват, че 90 на сто са със стоманобетонна конструкция, 9 на сто с тухлена конструкция.

Спрямо първото тримесечие на 2022 година сградите се увеличават със 17,5 на сто, докато жилищата в тях намаляват - с 48, или с 8,4 на сто.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи, който достига почти 40 на сто, уточнява БТА. Следват тези с три стаи, които са малко над 20 процента. Най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – под 5 на сто.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през първото тримесечие на 2023 година е 43 918 кв. м, което е по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2022 година. Спадът в този показател е малко под 5 на сто, отчита още националната статистика. Същият спад се отчита и при жилищната площ. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 80,8 кв. м през първото тримесечие на предходната година до 83,7 кв. м през същото тримесечие на 2023 година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не лъжете пазара е умрял никой не

    49 3 Отговор
    Купува нищо, защото при тези цени е лудост! Обяснете при тези заплати как се купува жилище, още повече че човек няма и как да спестява инфлацията изяжда всичко!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Инфлацията изяжда всичко

    22 3 Отговор
    пАри за хапартаменти нЕма, другото е жива уйдурма (казано на майчин език от Кар ай дъйъ)

    Коментиран от #16

  • 4 Е кой

    27 2 Отговор
    купува вече апартаменти. То стана безинтересно.
  • 5 Хахахах

    36 3 Отговор
    Две стаи при новото строителство означава: От входната врата влизаш в кухнята-всекидневна-хол. После сбутана спалничка и две квадратчета баня и тоалетна. Тераска, на която двама не можете да се разминете. Да и 30% общи части. Освен за ваканционни имоти, тия двустайните за друго не стават.

    Коментиран от #6

  • 6 умен

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахах":

    Аналога при старото с двете стаи е гарсониера(квадратурата като се махнат общите части даже е в полза на гарсониерата!). С безумно дълги неизползваеми коридори. Често нямат тераса а ако имат то кухнята е голяма колкото килер а хола-спалня колкото една спалня в новото. Бяна 2,5 квадрата с тоалетна на вратата и т.н. Всеки сам си преценя дали нефункционално жилище, но без общи части или функционално с общи части.
  • 7 Математика

    11 2 Отговор
    Нещо не ми е ясно.. как така жилищните сгради са 141, а жилищата в тях 525 ? Половината от тези сгради да са различни от блокове... значи в 70 блока жилищата са средно 7,5 ? Бутиков град евала !

    Коментиран от #42

  • 8 Почна се

    11 3 Отговор
    "Ще станем свидетели на срив на всички пазари", каза той на конференция, организирана от Федералния резерв в Атланта, като добави, че предприятията и собствениците на жилища ще бъдат засегнати от по-високи разходи за заеми. "Това ще бъде една ужасна бъркотия", каза още служителят, цитиран от "Файненшъл таймс".

    Коментиран от #9

  • 9 Да.........

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Почна се":

    Да...., почна се - по 2 за лев! Всеки клошар с по няколко жилища - това е бъдещето. Всеки селянин - столичанин! Столичани в повече! Варна и Бургас - 500000-хилядни градове! София - на 3 морета!

    Мечти..... Тия мечти са ни познати от десетилетия.

    Коментиран от #10

  • 10 България

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Да.........":

    софия е на три гьола и три помийни вади, дето текат през нея и кой знае защо се наричат "реки"... И тя самата е сметище, така че всичко е точно.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    19 1 Отговор
    Купувате двустаен и много бързо осъзнавате, че не е за семейни хора. Почвате да търсите тристаен, но вече се нареждате на опашката от продавачи, предлагащи двустайни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пловдив

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "България":

    София е прекрасен град, но многото провинциялисти го опростачиха и те така
  • 14 тез пък

    5 2 Отговор
    Ново строителство 80кв? Това се води многостаен 146кв. Но останалите са в близката горичка.

    Коментиран от #15

  • 15 умен

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "тез пък":

    баш 4-стаен с 2 бани си е 80 кв чисти ново строителство. Виж в ИКЕА имат направено двустайно жилище в 40 квадрата.
  • 16 Тошко

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Инфлацията изяжда всичко":

    Точно че изяжда, като теглиш кредит във времето плащаш по малко и след време имаш нещо над главата, иначе цял живот под наем

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Бре Тошко

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тошко":

    инфлацията ти изяжда заплатата, а като не ти стигат парите за основни потребности, за какви кредити ми говориш бре байно

    Коментиран от #18

  • 18 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бре Тошко":

    Каква е разликата между кредит и наем? И в двата случая оставаш на улицата като ти изяде инфлацията заплатата и почнат да не стигат парите! Наемите скачат по-произволно от кредита и след време ще имаш нещо твое, както е писал колегата. Плюс е, че не си зависим от прищевките на хазаина. На мен ми се е налагало да сменям квартира, защото сина на хазайката щял да следва и решила да продава апартамента. На мой приятел също се наложи да сменя, защото хазаина умря и наследниците искаха да продават. На друг приятел хазаина не даваше да се разместват мебелите.

    Коментиран от #19, #22

  • 19 глупав

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "умен":

    абе ако си взел кредит - свиркай си, и да си се минал, вече е късно. Иначе си ги разправяй тия глупотевини за наема и кредита, кое е било по-изгодно

    Коментиран от #20

  • 20 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "глупав":

    Кое е глупотевина? Казвам неща от личен опит. Дали парите всеки месец на хазаин или банката няма съществена разлика. Аз затова си купих. Като видях какви пари ми искаха за наем на дупка, за още 100 лева отгоре направо 3 стаен щях да си купя с банката а не двустаен. Виж какви пари искат за наем и виж на някоя банка колко ще е вноската за да го купиш. Един познат купи апартамент с кредит и го пусна под наем на цената на месечната вноска и вика: "Той сам се изплаща". Е аз да не съм балама да изплащам чужд апартамент?! А ти като не искаш да се "заробваш" къде живееш? При мама и тати или изплащаш чужд апартамент?
  • 21 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тошко":

    Тошко, а заплатата дали ще ти вдигнат, за да можеш да се справиш с растящите лихви и инфлацията, май не. А когато пазара на труда закъса, а това рано или късно ще стане и загубиш работа какво правиш. Имот се изплаща 10, 20, 30 години. И защо ще купува някой сега когато пазара тръгна по нанадолнището. Това е като да се опитваш да хванеш падащ нож.
  • 22 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "умен":

    Приятел, в момента в бг е по изгодно да си под наем. 1. Защото наемите са много по тънки от ипотеката а лихвите по заемите ще растат . 2.освен ипотека имаш данъци, такси, поддръжка, амортизация, разходи покупка
    3, ако не ти харесва наема сменяш с друг наем. 4.защо да спасяваш собственик който се опитва да излезе от пазара като милионер в лева, по добре да го оставиш да умре.
    5.доходността от имот в софия =2до 3 пр. на година. От депозит = 1.5, с тенденция да стигне 2, 2.5 пр.

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 23 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Говоря принципно, че е по-добре да си купиш отколкото да живееш под наем. Съгласен съм, че в момента са напомпани цените и не е подходящ момент за покупка. Аз лично очаквах да се спука балона още преди 2-3-4 години, но все отлагаха вдигането на лихвите. Още преди ковид мислеха да ги вдигат ама все отлагаха. А дали ще намериш по-добър наем е прекалено спорно. Ето пак личен пример: реших да сменям квартирата(гарсониера) с по-голяма(двустаен). Наема ми беше 300лв, викам си за 400 ще намеря двустаен. Еми нямаше. Предлагаха ми за 420лв гарсониера, която си беше буквално дупка. Така реших, че ще купувам. Като добавим и неудобството хазаина да ти държи сметка и че може по всяко време да реши да го продава и да имаш 1 месец да търсиш нова квартира, която по всяка вероятност ще е по-скъпа.
  • 24 Умен

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    И още. Не отчиташ инфлацията. Наема винаги ще расте с инфлацията, вноската по кредита не!. Сега ако плащаш по 1000 лв то след 15-20 години може да ти се струват като да плащаш 200-300 лв и изобщо да не те натоварват. Като прибавим и че след 10-тина години може пак да почнат да понижават лихвите, ще може да го предоговориш този кредит.

    Коментиран от #26

  • 25 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    И още. Като си под наем ти плащаш входната такса и сметките. Само данъка не съм плащал, но той е смешен на фона на наема. За 4-стаен платих 250лв за ГОДИНА! Амортизацията си е пак за сметка на наемателя. АКо иска да му е хубаво трябва сам да си го прави. Никой хазаин няма да тръгне да ти прави ремонт и да ти купува мебели. Те даже един латекс не удрят след напускането на наемател. А може и да не ти разреши да правиш подобрения. При наем също имаш и разход по наемането. Даваш 1-2 наема депозит, които досега никой не ми е връщал. А ако си и през агенция и там половин наем. Да, по-малки са разходите за наемане, но пак си е солидна сума, която на всичкото отгоре може да я плащаш по няколко пъти годишно!
  • 26 Абе важно е

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Умен":

    да си вярваш, че не си се прекарал. Свиркай си и си плащай ипотеката, а стойността на и без това надутия двойно имот в троен размер. Банковата система и строителната мафия на такива като теб разчитат, да живеят като принца на Монако. Е, помогна им, сега е късно за разкаяние или да ни убеждаваш нас, че е на сметка. Ми не, не е на сметка

    Коментиран от #27

  • 27 Умен

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Абе важно е":

    живей си при мама и тате или изплащай чуждия апартамент и си вярвай, че е по-изгодно. Аз апартамента го купих точно преди да почне якото помпане на цените. И го купих без кредит, но кредита беше опция. Ето актуален пример: Наем 3-стаен в люлин е 800-1000лв. Цената на 3 стаен е 200 000лв до 300 000лв(без пазарлъка). При 200 000лв кредит вноската е 830лв. за 30 години. Като по всяка вероятност последните 10 години изобщо няма да усещаш вноската по кредита заради инфлацията. Това е при надуите цени. Преди 1-2 години беше още по-изгодно. Ако може повече факти и по-малко клишета!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 абе Вуй

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Умен":

    Кой ти казва, че ако не купуваме, живеем при мама и тате. Ми така де, ние сме си Софиянци, не гилмета като теб

    Коментиран от #31

  • 29 Ааа, разбрах къде те стяга чипика

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Умен":

    ....."Аз апартамента го купих точно преди да почне якото помпане на цените"...
    Явно си осъзнал, че е трябвало да купиш апартамента преди една-две години, но поради ред причини си се набалбукал точно на апогея и сега ривеш. Еми нищо де, все някой трябва да се прекара, за да има тарикати

    Коментиран от #32

  • 30 Гошо тъпото

    2 1 Отговор
    Тук някои се напъват да убеждават други, че е изгодно да се купува на сегашните космически цени. Да попитам , вярвате ли си, или просто искате да подведете нормалните хора

    Коментиран от #33

  • 31 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "абе Вуй":

    Елементарно. Или купуваш или живееш при мама и тате или изплащаш чужд апартамент. Друго дългосрочно положение няма. Краткосрочните са или при приятел или на общежитие за студентите!
  • 32 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ааа, разбрах къде те стяга чипика":

    Научи се да четеш! Купих го преди якото надуване. 1 месец след като го купих цената беше с 20% нагоре! А ти си се мисли за тарикат, докато мама ти сипва мусака!
  • 33 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гошо тъпото":

    И ти да се научиш да четеш! Писал съм, че принципно е по-изгодно да си купиш апартамент, отколкото да изплащаш чужд. И пример съм ти дал! Къде е твоя пример. Пак клишета! Истината боли!

    Коментиран от #34

  • 34 "умен"

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    ма не се коркай бе, прекарал си се, прекарал, кво толкова е станало. друг път просто питай патило , а не учило недоучило в УНСС

    Коментиран от #35

  • 35 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от ""умен"":

    Отново клишета и никаква конкретика защо, как, примери.. А аз съм от патилото. 12 години по квартири а сега вече собственик. Еми по-добре е да си собственик. Даже е по-евтино. Пак казвам аз съм БЕЗ кредит, но на тебе наема след 10 години ще ти е 2000лв а на този с кредита ще му е все още 1000лв а МРЗ ще е над 1500.

    Коментиран от #36

  • 36 "умен"

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "умен":

    пак се размечта , дошъл си в София и с триста зора си успял да вземеш някакъв коптор, о.к, но какво да кажем ние, които сме си от София и имаме предостатъчно, но просто виждаме лакомията на такива нови "софиянци" като теб. Ми смешни сте.

    Коментиран от #37

  • 37 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от ""умен"":

    4-стаен, панорамна гледка, до метростанция е коптор?! Добреее.. Щом си "софиянец" живееш при мама и тати или поне в техния апартамент. Друг вариант няма щом си против купуването. Нещо постигнал ли си сам в живота или всичко е от мама и тати. Остава и да работиш във фирмата им(магазинче) и идилията ще е пълна.

    Коментиран от #38

  • 38 говориш за апартамент

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "умен":

    а аз живея в къща, с двор и все още не кандисвам на такива като теб, да сключа обещетение. Четиристайния са просто четири стаи, не два етажа плюс мансарда и 472 кв.двор, "софиянче"!

    Коментиран от #39

  • 39 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "говориш за апартамент":

    Явно съм те нацелил, че си мамино детенце. И колко човека я делите тази къща и този двор? За канализация, метро и асфалтирани улици после ще питам. За топлофикация май няма смисъл да питам.

    Коментиран от #40

  • 40 до новия Сф

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "умен":

    близо до ОУ "Ив.Вазов", ако знаеш къдее, предвид че не си оттук

    Коментиран от #41

  • 41 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "до новия Сф":

    Продължаваш да избягваш част от въпросите ми и отговаряш на това, което ти изнася. На това, което ти е неудобно няма отговор, но мисля на всеки му е ясно какъв е. А на такива "софиянци" съм не нагледал. Знаеш си квартала само. Излезеш ли от него ставаш като столичанин в повече. Едва ли знаеш къде е примерно 96-то без гугъл.
  • 42 Чингиз хан

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Математика":

    Ами много просто, сградите са от смесен тип. По-голяма част от площите са ателиета, партери, лекарски кабинети, складови помещения, офиси. За да се изкара максимум печалба от продажба на тези дупки. Всичко гореизброено е с огромни данъци, промишлен ток, такса електромер. Единствено при ателиетата от 2021г. може да се смени тока на битов. Много от жилищата нямат мазета. Ограничени паркоместа. Забавно е.