Last news in Fakti

7 Юли, 2023 11:11 1 513 5

Инвестициите в търговски имоти достигнаха 11-годишно дъно

  • инвестиции-
  • бизнес имоти-
  • европа

Предприемачите преустановиха плановете си за придобиване на активи в Европа

Инвестициите в търговски имоти достигнаха 11-годишно дъно - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите в европейски бизнес имоти са паднали до най-ниското си ниво за последните 11 години през първото тримесечие на 2023 г., съобщи MSCI Real Assets. Това се дължи на факта, че инвеститорите, уплашени от по-високите лихви и икономическите перспективи, преустановиха плановете си за придобиване на активи.

Броят на продажбите на офиси - най-големият сектор на недвижимите имоти в Европа, падна до най-ниското си ниво в историята, а обемът на подобни транзакции падна до 13-годишно дъно от 10,8 млрд. EUR.

Обединеното кралство запази първото си място като най-големият пазар на бизнес имоти в Европа. Въпреки това Париж изпревари Лондон като най-активна инвестиционна дестинация в региона, като първите три европейски сделки с недвижими имоти през първото тримесечие са сключени във френската столица.

Неотдавнашно проучване на инвеститорите на JP Morgan посочи търговските имоти като най-вероятната причина за следващата финансова криза. А Международният валутен фонд изчислява, че някои от най-големите американски банки са посочили търговските недвижими имоти като проблемна област.

„Въпреки очевидните опасения относно наличността на финансиране на недвижими имоти след банковия смут през март, все още не сме свидетели на широкообхватно увеличение на проблемните продажби“, каза Том Лийхи, ръководител на отдела за изследване на недвижими активи за Европа, Близкия изток и Африка в MSCI.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат сали

    5 2 Отговор
    Имотите в момента не ме интересуват . Сега е ям , пия и новия кат дрехи .
  • 2 Дълбачката

    4 2 Отговор
    Има още мнооого до дъното, дълбаенето продължава
  • 3 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    В САЩ продадоха няколко офис кули на загуба от 50 до 80 процента. Предстоят още много такива продажби там и тук в Европа.
  • 4 Да се знае!

    4 0 Отговор
    AI (изкуствен интелект) до 5 години ще преобрази социално-икономическия живот (осебно в Запада). На бизнес имотите съдбата им също няма да е лека...ще бъдат буквално празни...а след някоя и друга година безстопанственост (охраната и поддръжката на тези сгради, няма да има кой да я плаща, защото няма да има наематели) - бързо ще се превърнат в новите обежища на лавината от мургави пришълци (тенденция, която се очаква само да се увеличава във времето) + изхвърлените на улицата "нормални" бюргери (няма да има работа за всичи)...то и без това въпросните "бизнес имоти" са главно в западните големи градове - точно там, на където се е насочила лавината от "отхвърлените" от новия световен ред човешка маса...

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да се знае!":

    Съгласен с теб за бизнес имотите, но те са и тук в бг не само на запад. Тяхната съдба ще е същата.
    За AI мисля че това е новата измама както крипто измамата. Ако не беше се заговорило за AI финансовите пазари вече щяха да са се сринали. Просто това отлага с малко големите фойерверки.