Last news in Fakti

15 Декември, 2003 00:00 693 0

"Харвард" иска да строи университетска болница в София

  • университет-
  • овчаров-
  • болницата-
  • болница-
  • година-
  • харвард-
  • проф овчаров-
  • каза проф овчаров
Американският университет "Харвард" има намерение да строи университетска болница в София, съобщи ректорът на Медицинския университет проф. Владимир Овчаров на дискусията "Независимост, легитимност, сигурност за Медицински университет /МУ/ и за здравеопазването в България" в НДК.

Ръководството на "Харвард" е предвидило за проекта до 85 милиона долара. То ще финансира строителството на сградата и осигуряването на оборудването. "Болницата може да започне работа до година и половина след началото на строителството", каза проф. Овчаров. По думите му преговорите с "Харвард" са започнали в началото на тази година по инициатива на американския университет. Все още не е ясно дали ще бъдат използвани двете недостроени сгради на МУ в двора на Александровска болница или ще се строи изцяло нова сграда. В момента чакаме разрешение от Министерството на регионалното развитие, за да започнем работа, уточни ректорът на МУ.

Предвижда се болницата да е многопрофилна и в нея ще се прилагат американските стандарти. Тя ще работи с Националната здравно-осигурителна каса и с доброволните осигурителни фондове. В нея срещу заплащане ще се приемат за лечение и чуждестранни пациенти.

В болницата ще работят преподавателите от Медицинския университет и ще се правят стажовете на студентите. "Идеята е бъдещата болница да стане регионален център по подобие на болниците в Атина и Истанбул", каза проф. Овчаров. По думите му има възможност в болницата да се обучават и американски и канадски студенти по програмите на Харвардския университет. Те ще получават български и американски дипломи.

Българските студенти, които ще се обучават в бъдещата болница, ще следват по българските програми. Проф. Овчаров предложи още дипломите на абсолвентите в МУ да се издават след петата година, а не след шестата, както е сега. С тези дипломи обаче няма да може да се практикува. Тези, които желаят да практикуват, ще трябва да преминат поне едногодишен стаж и след него да положат държавен изпит за придобиване на правоспособност, поясни проф. Овчаров. Според сегашните учебни планове обучението в МУ продължава 10 семестъра и завършва с едногодишен стаж. Студентите завършват без държавни изпити и с получената диплома могат да практикуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА