Last news in Fakti

17 Декември, 2003 00:00 680 0

"Газпром" увеличи износа на синьо гориво за Турция

  • турция-
  • цените-
  • поток-
  • млрд куб-
  • син поток-
  • под черно море
Руският газов гигант Газпром повиши дневните доставки на синьо гориво за Турция по тръбопровода Син поток до 20 млн. куб. м в сравнение с договорените предварително 5.3 млн. куб. м.

Взетото в събота решение за увеличаване на експорта е ясен сигнал за края на напрежението между газовия монополист и Турция за обемите и цените, при които ще се доставя суровината по газопровода под Черно море, изграждането на който струва 3.5 млрд. USD. През юни двете страни взаимно се заплашиха с даване под съд, след като Турция преустанови вноса по Син поток с аргумент за слабо вътрешно потребление и поиска ревизия на обемите и цените.Анкара възобнови импорта по тръбопровода под Черно море през август и в края на ноември Газпром съобщи, че споровете около цените са изцяло разрешени, въпреки че не даде повече подробности. В изявление най-голямата газова компания в света и пазарен монополист в Русия обяви плановете си да експортира 1.1 млрд. куб. м по Син поток през 2003 г. и 4 млрд. куб. м догодина. Съгласно постигната сделка Турция може да внесе минимум 0.8 млрд. куб. м по газопровода с опцията, че доставките може да се повишат до 16 млрд. куб. м още през 2004 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА