Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 18:00 19 797 7

Най-дълбокият тунел в света е вече факт (ВИДЕО)

  • босфор-
  • истанбул-
  • мармарай-
  • тунел-
  • инфраструктура
Най-дълбокият тунел в света е вече факт (ВИДЕО) - 1
СНИМКА: EPA/BGNES

С пищна церемония днес в Турция беше открит най-дълбокият тунел в света – Мармарай. Началото на грандиозния проект беше поставено преди 10 години и превърна Турция в стратегическа инфраструктурна точка. Строителството беше поверено на турско-японски консорциум, като техническата част по подземните съоръжения е дело на японската страна.

Стойността на съоръжението, включително и съпътстващата инфраструктура, е 5 млрд. USD. Дължината на тунела е 13.6 км. Той е разположен на дълбочина 56 метра. Мармарай ще бъде ползван от 1.2 млн. души ежедневно. Тунелът значително ще съкрати времето за преминаване между европейската и азиатската част на Истанбул. Буквално няколко минути трае преминаването от момента на покупката на билет (стойността му е 1 USD) да изхода от другата страна на пролива.

Транспортният проблем през последните години се превърна в бич за Истанбул, където се образуват километрични задръствания около мостовете и преминаването от единия на другия континент трае часове.

Основното предимство на Мармарай е, че е ефективно интегриран в съществуваща инфраструктура на града. За да бъде максимално улеснен достъпът до него, градският транспорт получи 1400 автобуса.

За първи път идеята за тунел под Босфора възниква през втората половина на XIX век. Тогава султан Абдула Меджид предлага да бъде построен метален тунел по проект на френския инженер Жак Прео. По-късно на султана са предлагани и други проекти, но проблемът е бил техническото му реализиране.

Днешното турско правителство гледа на Мармарай не само като на локален транспортен проект, но и като ключово свързващо звено на железопътната мрежа между Европа и Азия – от Лондон до Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бхд БхД

    8 1 Отговор
    Напредват но все някой Българин намира начин да ги оплюва
  • 2 Пламен Пепелов

    4 2 Отговор
    а ся де, най-дълбокият, въх, че сте неграмотни , 60м. едвали мноого дълбоко, всъщност не е
  • 3 PROFESIONALISTA

    3 2 Отговор
    Не знам само защо казват дълбок, а не дълъг. Но сигурно е едно- строителството му се започва едновременно от двете страни, и се срещат по средата с точност от 10 мм. А ако бяха български фирми, заради "високата " точност щяха да изкопаят два тунела. Но затова пък всички щяха да са си построили същевременно по една вила, а големите началници и по една къща на поне 2 етажа с парите от тунела. Шофьорите щяха да са продали по 2-3 тона нафта, инженерите да са спретнали по два-три частни проекта докато са на работа и т.н....
  • 4 Mariana Stankova

    5 2 Отговор
    Турция напредва бързо,защото там се РАБОТИ!На Турция не й пука дали в България я плюят!Там времето е ценно и хората знаят как да го използват!Те са 5-та икономика в света,не ние!Браво на комшиите!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Mariana Stankova":

    Напредва не защото се работи, а защото имат повече тъпо население, което лесно и безпощадно да подчинят и експлоатират. А напредъкът им се разпределя като блага на една шепа хора, а милионите живеят в мизерия.
  • 6 мечока

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Mariana Stankova":

    Това е защото в България нямаме елит, хубавите, спретнати и интелегентни хора са оплюти и изгонени, вместо тях имаме "елит" от мърлячи. Нямаме хора и ценности за пример
  • 7 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Те и Турци изгонени или избягали по света бол не само това е проблема а са доста последователни.Но докрай ще сме оптимисти за България