Last news in Fakti

22 Декември, 2003 00:00 647 0

Далавери с държавни пари за ремонт на мостове

  • крумовград-
  • луличка-
  • община-
  • реално-
  • подрумче-
  • комисия-
  • моста-
  • хората-
  • 000 лева-
  • община крумовград
Хиляди жители на община Крумовград са без път заради скандал с възстановяването на два моста. Постоянната комисия за бедствия и аварии отпусна 300 000 лева за ремонт на съоръженията, разрушени след проливните дъждове в района на 6 септември миналата година. Парите са усвоени и отчетени, но мостове няма.

Мостът по пътя за село Луличка все още не е възстановен - 14 месеца, след като пороят го разруши. 14 месеца хората са принудени или да рискуват живота си, преминавайки по временни насипи през реката, или да обикалят над 30 км. по черни пътища, за да стигнат до Крумовград.

"Трудно. На село като няма фурна, като няма училище. Децата ни учат в Звънарка, в Крумовград - половината. Болницата е там, хлябът оттам се кара", жалва се кметът на село Луличка Селяхтин Даджелил.

Без път са и жителите на село Подрумче. Автобусът с ученици всеки ден преминава по коритото на поройното Дермен дере, а хората се молят да не завали, защото ще останат откъснати от света. С отпуснатите от държавата пари вместо да възстанови моста за с. Луличка строителната фирма започва да го удължава. За моста при Подрумче са платени 212 000 лева, а видимият резултат е една наполовина излята колона.

Община Крумовград иска нови 450 000 лева за двете съоръжения. Вместо пари пристигат експерти от Гражданска защита. Заключенията им са, че отчетените до този момент средства от общината изобщо не отговарят на реално построеното.

"Първо бих искала да се запозная с цялата ситуация и всички онези фактори, които са повлияли реално да не се извърши дейност, тъй като общината е длъжна да се отчете, както пред Постоянната комисия, така и пред Министерството на финансите за това къде, как и по какъв начин са изразходвани тези средства", коментира министър Филиз Хюсменова.

Новоизбраното ръководство на община Крумовград научи от екипа на "По света и у нас" за проблема и обеща, че ще потърси всички възможности да защити правата на хората от засегнатите села. Остават съмненията дали разрушенията от природни бедствия не се използват за източване на държавния бюджет, защото същата община е поискала над 6 милиона лева от правителствената комисия, а реално са документирани щети за малко над 1 милион лева. Странен е и фактът, че на конкурсите за възстановяване на мостовете до Луличка и Подрумче се явява само една фирма и ги печели, без дори да представи съпоставими цени за материали и строителни работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА