12 Януари, 2004 00:00 482 0

Операта във Венеция отвори врати след 7-годишно прекъсване

, Известната опера La Fenice отвори врати за посетители след като преди седем години сградата беше опожарена. Бюрократични и политически спорове, както и чисто природни /операта е разположена между два канала/, са средно основните причини първоначалният срок на реставрация да не бъде спазен. По-голямата част от ремонтните работи е извършен през последните две години.
За арх. Алдо Росси целта е била не само да отстрани нанесените от пожара щети, но и да възвърне блясъка на този венециански паметник на културата. Реставрацията на сградата, построена през 1792 г., се е осъществявала предимно по фотографии. Напълно са възпроизведени дървените инкрустации в ложите, фреските по покрива и много други малки, но изящни елементи. Общата стойност на реставрацията се изчислява на около 90 млн. долара.
Новата опера изглежда старинно, но е оборудвана с най-новите и надеждни системи против пожар. В краен случай при пожар може да се използва монтираната под главното фоайе огромна бетонна цистерна с вода, имаща възможност да залее целия театър.
Спектаклите на сцената на La Fenice обаче ще бъдат възобновени едва през ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА