Last news in Fakti

16 Януари, 2004 00:00 423 0

В периода 1992 и 2002 г. са унищожени 15% от българските гори

, Голяма част от дървесината се изнася в съседни на България страниПетнайсет на сто от българските гори са били унищожени между 1992 и 2002 г., като в някои райони в поречията на реките през последните 15 години са унищожени 80 на сто от горските площи. Това съобщиха в петък представители на федерацията на природозащитниците сдружения "Зелени Балкани".

Според неправителствената организация унищожаването на българската гора е най-значимият екологичен проблем на България.

За периода 1989-2003 г. са получени и разследвани повече от 300 сигнала за незаконни сечи и бракониерство, проведени са над 150 акции и национални кампании в защита на българските гори.

След като през 2001 г. беше изградена доброволна система за охрана на горите са получени и обработени над 200 сигнала за незаконни сечи. Част от сигналите за нарушения в особено големи размери са предадени на прокуратурата.

На пресконференция беше оповестен отчет за резултатите от действието на доброволната система и осъществените от "Зелени Балкани" разследвания. Природозащитниците посочиха примери за източване на средства от горски фирми от частни конкуренти, за незаконна реституция на гори, бракониерски сечи и за некоректна според тях приватизация на държавни горски дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА