4 Февруари, 2004 00:00 462 0

Внася се старото предложение на Закона за конфискация

  • имущество-
  • придобито-
  • проекта-
  • законът-
  • парламента-
  • закона-
  • въпреки
Министърът на вътрешните работи Георги Петканов публикува новия вариант на законопроекта за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, на сайта на МВР. Въпреки острите критики към предишния текст на закона от 2002 г. и многото предложения за поправки той не е променен в основните си положения.

Проектът урежда условията и реда за блокиране, изземване и отнемане в полза на държавата на имущество, което е придобито или се предполага, че е придобито вследствие на престъпление. Процедурата ще започва, когато се установи, че дадено лице притежава имущество със значителна стойност и срещу него е започнало наказателно преследване, пише в закона. Според проекта "имущество със значителна стойност" е това над 30 хил. лв. Освен това в някои от случаите собствеността ще се блокира и когато "може да се направи основателно предположение, че е придобито от престъпна дейност". Какво се има предвид под това обаче не е записано. В проекта се подчертава, че това е гражданско производство и собственикът на имуществото трябва да докаже, че го е придобил законно. Процесът ще е паралелен и независим от наказателния. Той ще е приложим дори когато е имало наказателно дело, но същото е прекратено или е завършило с оправдателна присъда. Производството ще засяга не само предполагаемия "престъпник", но и неговите роднини до шеста степен включително, а по сватовство - до трета степен, кредитори и лицата, които са купили или получили по друг начин имущество от него.

В предишния проект законът трябваше да се прилага с обратна сила до 1 януари 1990 г., но в новия такъв срок не е упоменат и така ще може да се изземе в полза на държавата всяка собственост независимо кога е придобита.

Специална агенция към министъра на финансите ще решава кое имущество ще бъде блокирано. Тя ще проверява размера на имотите, правните основания за придобиването им и ще ги сравнява с доходите на притежателя. Структурата ще следи дори обичайните и извънредни разходи на проверяваното лице. Агенцията ще бъде подчинена на Министерския съвет, който ще контролира дейността й.

Парламентът може да подкрепи закона въпреки възраженията на експерти, че предлаганите текстове са противоконституционни, заявиха депутати от мнозинството вчера. Всички народни представители обаче изразиха мнение, че текстовете са най-малкото спорни. "Въпреки всичко може да се стигне до приемане на проекта, за да не ни обвинят, че защитаваме престъпните босове", заяви член на ръководството на НДСВ. От движението обобщиха, че няма човек в парламента, който иска да приемем този закон, нито пък избирателния кодекс на Емил Кошлуков, но и двата текста могат да минат, защото никой не смее да им се противопостави публично. Юристите в парламента пък се заканиха да си вземат отпуск за времето, в което правната комисия обсъжда текстовете, за да не бъде свързано името им с тях. Царските депутати поискаха законът да получи становище от Съвета на Европа. От "Новото време" също отправиха критики към проекта. Според Христо Механдов законът едва ли ще се използва срещу престъпните босове, но за сметка на това ще създаде възможности за съдебен произвол. Председателят на парламента Огнян Герджиков се изказа резервирано, като обясни, че някои текстове трябва да се преформулират, за да не противоречат на действащата правна уредба. Той предложи имуществото да се конфискува на основание "неоснователно обогатяване", а не като "придобито по незаконен начин". Председателят на Софийския окръжен съд Нели Куцкова предупреди, че дори да бъде приет законът, вероятно ще бъде отхвърлен от Конституционния съд. "Не е ясно как ще се търси отговорност на агенцията, когато не е образувала дела за хора, за които е трябвало да образува", каза Куцкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА