Last news in Fakti

12 Ноември, 2013 13:38 11 664 39

Какво ново на пазара на недвижими имоти

  • недвижими имоти-
  • пазар-
  • жилища
Какво ново на пазара на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните пет години двата актуални въпроса са: колко ще поевтинеят недвижимите имоти и кога ще достигнем дъното? През 2013 г. станахме свидетели на края на спада на цените на жилища и леко оттласкване на дъното. Какво следва? Какви са новите тенденции на пазара? Какво търсят клиентите?

Отговорите на всички тези въпроси може да намерите в предаването „На ръба” по Канал 3 на 13 ноември 2013 г. Участници в предаването ще са Тихомир Тошев от „КредитЦентър” и Милена Богданова от сайта imot.bg.

Важно е да се започне от строителството – какво се строи, как се строи, какво търсят клиентите.

Ако Вие имате мнение по този въпрос, моля да го споделите в коментарите по-долу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    2 4 Отговор
    Работата е ясна - Поскъпването вече е факт
  • 2 Бай Иван

    5 1 Отговор
    Какво поскъпване е факт бе хора?То на пазара е пълно мъртвило/И цените падат ,но и хората нямат пари така,че според мен пазара на имоти изживява доста сериозна криза която тепърва,ще се задълбочава и, ще купуват само хора които могат да си го позволят а много добре знаем коиса те.Българина отново , ще бъде обран за сетен път!
  • 3 генчо генератора

    6 1 Отговор
    Ехеее, пак ли поскъпват? Кога мина месец от редовата статия за поскъпване - не знам. Как лети времето.
  • 4 Easy ryder

    5 0 Отговор
    Ползват принципа на Гьобелс: "Една лъжа повторена 1000 пъти става истина".
    Купувай народе,че брокерите изгладняха,банкерчетата още душици трябва да изгорят с доживотни ипотеки,а строителчетата още не са продали всичкия боклук който застроиха набързо по време на балона.
  • 5 Капиталист

    2 2 Отговор
    Днес 3 дни 7 дни
    Брой търсения 146797 466626 1060375
    Нови обяви 1848 4425 10303
    Разгледани обяви 1506100 4945561 11370299

    Това господа песимисти са даните от сайта за обявите,понеже е умрял пазара както казвате....забележете само днес колко разгледани обяви има.........и понеже няма никакво търсене ,числата са такива ...................В БГ е евтино.....все още......много евтино даже.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Петър Кимонов

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Капиталист":

    Абе за евтино- евтино е. Ама има защо! Както сме тръгнали да цъфтим мислиш ли, че ще доживееш "европейско" поскъпване?!?
  • 7 гладната кокошка

    4 0 Отговор
    Разбира се че имотите ще поскъпват.
    Младежката безработица, големите пенсии, сигурността в държавата, ниските лихви по кредитите.... това са все индикации за поскъпване.
    От утре ще е 2000 евро квадратния сантиметър.... на онези клозети - супЯр лукс- ново строителство. :)))
  • 8 аноним

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Капиталист":

    добре им вадиш статистика - на на такива хора числа не им трябват

    те си знаят....

    на такива хора комарджиите им казват "балъци"
    а финансовите спекуланти им казват "овце"

    за 12 чака публикацията е прочетена 7300 пъти ...от кого мислиш??
    ти кажи от балъците , аз казвам от овцете...и двамата сме прави

  • 9 Капиталист

    1 1 Отговор
    За сведение публикациите не са обяви тези цифри където ги спрягяш..........и още нещо,2010г. броя на гледаните за ден обяви бяха 300000...понеже правих подобно сравнение в коментар тогава.....но щом бялото е черно за вас господа,няма значение ,живейте си с мисълта за 200евр.2.Имота си остава най-добра инвестиция.....качественият.Поскъпването е факт и тенденцията ще се запазва,както и ще продължава да се строят нови кооперации.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 аноним

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Капиталист":

    Цитат : Поскъпването е факт и тенденцията ще се запазва,
    ..................................................................................................
    когато има поскъпване-тенденцията на Поскъпване не се запазва - тя Ускорява
    догодина , Септември Пак ще видим цени от 1200 - 1300 Е/кв

    винаги някой Плаща
  • 11 Капиталист

    0 0 Отговор
    http://economic.bg/news/25595/1/1/Imotite-v-Sofiya-veche-poskupvat.html
  • 12 1111

    0 1 Отговор
    Има ли някой,който продължава да мисли,че българина обича евтини имоти? Ама колеги....вече на всички е ясно,че той ненавижда ниските цени на имотите.Иначе пазара щеше да се ,,превърти,, 3-4 пъти за 4 год. Българина купува СКЪП имот,за да има с какво да се хвали в кръчмата и да предизвика ЗАВИСТ и ЗЛОБА в останалите!Иначе какъв българин е ?!?!? Купувайки евтино се наранява крехкото му его. Виж,покупката на скъп имот е нещо съвсем различно. А високата цена платена за имота ще бъде дежурната тема на всяка Коледа и Великден...за да знаят деца,внуци и правнуци колко пари са дадени за този имот (може да бъде възпят и в псалми)....Направо да се просълзи човек...Но има и добри новини! Очаква се брутално поскъпване на имотите,което пък е повод за повече семейни сбирки...и псалми
  • 13 Капиталист

    0 0 Отговор
    Не на коледа ще се обсъжда.......защо скъпи не купихме имот 2010 година когато беше евтино....а сега хазяина пак ни вдига наема и тази година....омръзна ми от този чергарски живот да се местиме от квартира на квартира и във всве по евтини квартали,тамън децата свикнат и пак се местиме......искам собствен дом.......така е мечти.......по коледа.
  • 14 Капиталист

    0 1 Отговор
    Когато плащаш наем и си на квартира и си семеен,действителноста те смачква.......поредните 400евр.в полза на хазяина и нищо зад гърба ти.Дали не си струва да се бори човек за собствен дом,а.Така е в цял свят и по добре ипотека и лихва на банката иборба за собствен имот, отколкото 30 число и пари хвърлени на вятъра.Иначе коледа е един чудесен семеен празник.........така е.

    Коментиран от #16

  • 15 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Капиталист":

    Добре , а аз те питам след като си толкова добър в статистиките от тези 300000 прегледа на обявите колко реални сделки има?Щото и аз гледам обяви на Бентли , Кадилак и Мазерати,но едва ли някога дори ,ще се повозя в такива а камо ли да си купя.
  • 16 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Капиталист":

    Естествено ,че всеки иска собствен дом, но това не е достатъчно.Трябва да има и здрав разум.Дали е по добре ипотека или наем всеки решава за себе си.Когати живееш под наем ако доходите на семейството ти изведнаж спаднат по някаква причина винаги можеш да се преместиш в по евтина квартира, но хванеш ли се на хорото с ипотека връщане назад няма, и долните ти гащи ще свалят.А колко от нас са сигурни ,че няма да бъдат уволнени през следващите 30 години или няма да се разболеят да речем?Всеки ден се появяват нови и нови ипотечни жилища за продан от ЧСИта.
  • 17 Капиталист

    1 1 Отговор
    Ей .....Бай Иване..........в цял свят хората плащат ипотеки и не реват.Наема не се връща....никога.Помисли малко,ако купиш апартамент на ниски цени и на годишна база стойноста му се вдига...примерно с 10%,кредита ти е 30000евр.при годишна лихва 7%.....дали няма преспектива или ще продължаваш да живееш под наем и да ти го вдигат всяка година и да те ритат от там,а когато не издържиш и решиш да купиш и цените са високи какво правиш ....Много хора не знаят ,че може всяка година частично да погасяват ипотечният кредит с малки суми,примерно по 2000-3000евр. и без да плащат наказателни лихви и да си намаляват вноските.Това си е цяла наука,кредита....но в БГ хората нямамат още тази култура и знания....докато в развитите страни това е практика от години и има консултанти които ги съветват какво да правят и не на банките такива ,а независими.Винаги борбата за собственно жилище ще е приоритет на младите семейства с деца.Цените на наемите растат .....непрекъснато,а читави жилища може да се наемат само за много пари на месец .....и 30 число плащаш ,иначе шута и навън и без нищо оставаш.....пари на вятъра.Строителството е силен движещ фактор на икономиката на една страна....и да се плюе от невежи и озлобени хора....е най малкото неетично от тяхна страна.Винаги ще се строи и винаги ще има търсене за ново....на панелките им изтича живота,ако не се намери начин и пари да се санират и удължи срока за експлотацията им,драмата ще е голяма....понеже земята е собственност на д
  • 18 Капиталист

    1 0 Отговор
    Дали имота не е добра инвестиция..........при тази инфлация и преспектива относно хартийките които се държат по банките,наречени пари.....без покритие.При един срив в банковата система и икономиката на една страна или в нашият случей еврозоната,най бързо се обезценяват именно парите......после всичко останало.Валутата може да сменя цвета и стойноста си....докато имота си остава имот.......както златото,винаги си остава злато,но стойностният имот....все пак има разлика от имот до имот.
  • 19 Капиталист

    1 1 Отговор
    В крайна сметка,дебата тръгна от там дали има интерес към имотите в Бг и за това спретнах тези цефри....и докато ти разглеждаш сайтове за луксозни автомобили,които никога както казваш няма да купиш и караш,хората се интересуват от закупуване на имот било то с цел инвестиция или собствен дом и това е реално,не въображаемо,много плитко беше сравнението ти с тези луксозни автомобили......Бай Иване.

    Коментиран от #20

  • 20 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Капиталист":

    До Капиталиста. Написал си цяла книга по въпроса , но не ми отговори на моите въпроси а те бяха само 2.
    1 От 300000 прегледали обявите колко са си купили жилища?
    и следващия ми въпрос....
    2 Колко хора в България могат да са спокойни ,че през следващите 30 години докато изплатят ипотеката си няма да ги изгонят от работа или да се разболеят?
    Защото ако спрат вноските то става като с наема оставаш и без имот и без пари.
  • 21 Капиталист

    2 2 Отговор
    Ок.......бялото е черно Бай Иване..........а иначе,след време,примерно 10г. когато днес някой подписва договор за да си купи жилище и го е изплатил......ти без съмнение още ще гледаш новите модели луксозни коли и ще си караш старата,мечтаейки си.....айде да спрем до тук,поне аз де.......няма смисъл.....а романа както казваш, е написан не е само за теб.Иначе от сутринта да сега.......Разгледани обяви 644055 ....схващаш ли,не 300000....2010г. ....а ти иначе продължавай да гледаш в сайтовете за луксозни коли.....и да си мечтаеш за тях,това си е твое право.....в крайна сметка мечтите винаги са БЕЗПЛАТНИ........Бай Иване....де.

    Коментиран от #24

  • 22 Bulgarland Ru

    3 1 Отговор
    Уважаемые и любимые Братья Славяне. В Болгарии нет смысла обсуждать этот вопрос. Вам не понравится все ниже сказанное, но...давайте будем честны , иначе вся Болгария так и будет мечтать продать свою недвижимость а продавать ее будет некому , как и сейчас.
    1. Архитектура. Я хочу посмотреть в глаза каждому болгарскому архитектору!!! Кто их научил делать треугольные комнаты, и откуда у них к ним такая любовь? Кто их научил комнату подходящую под кладовку 5 кв.м называть спальней, и при этом проектировать террасы большей площадью чем сама квартира? Они сами то где живут - внутри квартир или на террасах?
    2. Второе: несколько вопросов к строителям.
    Уважаемые болгарские строители, все вы наверное родом из Габровских анекдотов , как известно самых экономных людей в Мире , вы покупаете самую дешевые трубы, сантехнику, экономите на тепло, гидро и шумо изоляции, вместо внешних стен ставите дешевые стеклопакеты, дешевые трубы, которые через год начинают протекать из-за их низкого качества замуровываете в стены, чтобы после первой же протечки, надо было разрушить в апартаменте как минимум пару стен для осуществления ремонта. Все конечно рады вашей такой предприимчивости, ведь болгарская недвижимость - это вечный ремонт , но именно поэтому те кто у вас купили хотят быстро продать и больше не приезжать в Болгарию, а ваши дома стоят пустыми годами и никто не хочет их покупать десятилетиями. Конечно можно строить и из мусора , но разве Болгария не Ев
  • 23 Vladimir Pavlov

    1 2 Отговор
    Леле, леле станахме за смях пред чужденците с тия глупости за поскъпването:))
  • 24 Бай Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Капиталист":

    И продължаваш да не ми отговаряш на въпросите и се измъкваш ловко с приказки .Явно си някой платен драскач.
  • 25 Бай Иван

    0 1 Отговор
    И никой нормален човек не може да си изплати жилището за 10 години защото ако изтегли 70 000лв ,ще трябва да върне поне двойно а 140000 разделено на 120 месеца прави средно 1200лв на месец и не виждам кой нормален човек може да устиска на такива вноски?
  • 26 Капиталист

    1 0 Отговор
    Не ...просто виждам нещата такива каквито са,реални.Ти като си толкова сигурен,че пазара е умрял или,че имотите ще поевтиняват.......и,че да живееш под наем е по добре обясни и на нас ,защо хората да не купуват когато все още е евтино и да се радват на собствен дом и защо трябва да изчакат......още.Иначе,сравнението ти с луксозните коли и това,че хората разглеждат реални обяви с цел да закупят жилище е повече от глупаво.....Никой не разглежда обяви просто за да гледа луксозните апартаменти и да си мечтае за тях,хората осъзнават ,че поскъпването е факт и ,че ще продължи тази тенденция занапред и именно тези цифри това и показват,както и строителството на нови кооперации продължава,понеже инвеститорите си хвърлят явно парите на вятъра,по тъпи са от теб сигурно,дали .....догодина пак ще си говориме,то вече и клуб 200евр.нещо млъкнаха вече да агитират....няма ги.Истината е ,че 2010-11 беше годината за изгодна сделка.
  • 27 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Аз не казвам ,че е по добре човек да живее под наем а ,че понякога просто е по разумно. Това всеки го решава за себе си! А сравнението ми с луксозните коли не е случайно защото и апартамента е също лукс който не всеки може да си позволи! А цените на имотите тепърва има да се сриват надолу!
  • 28 Капиталист

    1 1 Отговор
    Ок......явно инвеститорите които строят в момента и завършват кооперациите си са тъпи и ограничени хора, не знаят за срива на цените който предстои и си набиват парите напразно,жалко за тях,но важното е,че ти знаеш и си информиран какво предстои ....иначе си е така.....имота е лукс,качественият такъв.....за много хора и ще си остане мечта.Може и точно инвеститорите ,те да набиват този един милион и половина разглеждания на ден,на обявите....та барем някой ги е забелязал,а не потенциални клиенти да ги отварят.....Айде със здраве.....Бай Иване.....и успех,направо ми отвори очите да знаеш,бях сляп до сега,ще взема и аз да ги разгледам тези луксозни коли които ти гледаш.....барем науча нещо и аз,например......какво....че са луксозни.

    Коментиран от #29

  • 29 Бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    Какви инвеститори бе Капиталист? Вземи си отвори очите!Всички бетоновъзели фалираха и затвориха врати. Останаха само 2-3 да запълват дупките по улиците. Ти от коя планета си бе човек?

    Коментиран от #31

  • 30 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    >Местоположение:

    По-обширен регион

    БЪЛГАРИЯ
    ЮГОЗАПАДЕН
    СОФИЯ-ГРАД
    СОФИЯ

    По-конкретно

    ЖК ГЕО МИЛЕВ
    КВ. ПОДУЯНЕ
    КВ. ВРАЖДЕБНА
    КВ. ГОРУБЛЯНЕ
    КВ. РЕПУБЛИКА
    ГАРА ИСКЪР
    ЖК ЛЮЛИН-7

    Легенда на иконите

    ХИДРОБЕТОН

    адрес: София, жк. Люлин 7, Бетонов център, ул. 705 12

    телефон: 02 9251361 , 02 9732925 , 02 9250106

    Хидробетон е един от водещите производители на бетонови смеси в страната. Производствените ни бази са изградени върху собствени терени, напълно автоматизирани, с инсталации за подгряване при зимно бетониране и съответстват на всички изисквания в ЕС.
    ХИДРОБЕТОН - Бетонови и варови възли, София

    Имейл | Сайт | Карта | Инфо
    Напиши мнение
    Оценка: 5.0
    Виж мнения и оценки (2)

    Виж продуктите ни
    ХИДРОБЕТОН работи 7 дни в седмицата До офиса на ХИДРОБЕТОН има паркинг Офисът на ХИДРОБЕТОН се намира на Комуникативно място

    класификации: Бетонови и варови възли ... Покажи всички

    БУЛБЕТОН ЕООД

    адрес: София, бул. Ботевградско шосе 264

    класификация: Бетонови и варови възли
    ЕМ ПИ ЕН ООД

    адрес: СОФИЯ, кв. Редута, ул. Зора 1

    класификация: Бетонови и варови възли
    Истър 5 ООД

    адрес: София, м. Бетонов център, зад къмпинг Враня

    класификация: Бетонови и варови възли
    ТРИНВЕКО БГ ЕООД

    адрес: СОФИЯ, ул. Алеко Константинов 42

    класификация: Бетонови и варови възли
    БЕТОН-2 ООД

    адрес: СОФИЯ, ул. Шосе Банкя 13

    клас
  • 31 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Иван":

    >Всички бетоновъзели фалираха и затвориха врати. Останаха само 2-3 да запълват дупките по улиците.< Това е само първата страница от справочника. А съм сигурен, че има поне още десетина без регистрация в нет-каталога
  • 32 Бай Иван

    1 1 Отговор
    За София мъжки не знам макар да ме съмнява ,че нещата са различни от това което пишеш,но в Пловдив останаха точно 2. Не се опитвайте да си заравяте главите в пясъка защото това няма да ви спаси. Ще оцелеят само онези които успеят навреме да прозрат голата истина и да реорганизират бързо бизнеса си стига да не са потънали прекалено дълбоко! Успех на всички и здраве Ви желая!
  • 33 Капиталист

    1 1 Отговор
    Бай Иване........че то Бг.са София,Варна,Плавдив и Бургас.....Следвани от по малките градове и по точно по р.Дунав.В София се строи и като говориш за фалити,да фалираха,но малките предприемачи с по 2-3 построени кооперации....на пазара останаха само големите и защо продължават да строят и то по време на кризата?Дали защото ще има край и срив?Не,търсене има,пазара се стабилизира и дори ако човек да речем има пари да построи една ж.кооперация от 2000м2.по добре да ги инвестира там,да ги дава под наем и да чака удобен момент за да ги продаде на печелба отколкото да ги държи в банка.Доналд Тръмп,на два пъти да фалира фатално когато е инвестирал в строежи,но един от бизнесите му и в началото е именно такъв....на рентиер.Купувал е изоставени сгради,реновирал ги е и е изкарвал пари от наеми....после когато пазара се е вазтановявал ги е продавал....на печалба.То цените никога няма да стигнат 200евр2,нито ще падат още,обртното е и за това се строи и има интерес.....а предприемчивите купуват сега.Никой не казва ,че цените ще фръкнат за един ден нагоре,но от 2011 това е факт и тенденцията се запазва,а с този растеж дали не е добра инвестиция имота....не всички мислят като теб.....Бай Иване.Иначе Пловдив е един прекрасен град.
  • 34 Капиталист

    0 1 Отговор
    От планетата земя съм.....за добро или лошо. .По лошото е,че виждам невежеството на някой хора.....относно материята.Иначе разходи се като идваш към София.....огледай се и се убеди сам.

    Коментиран от #35

  • 35 Бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Капиталист":

    Думата невежество не ми харесва особено ако се опитваш да визираш мен.Аз написах каквото имах да ти кажа и от тук насетне смятам,че спора става безплоден .Ти се повтаряш като повреден грамофон и не внасяш нищо ново в темите си освен безмислени изречения не почиващи на реалноста.Успех ти желая в живота и работата и на теб мъжки!
  • 36 Капиталист

    0 3 Отговор
    Не Бай Иване.......не теб....ти просто изказваш мнение.....говоря за хората....по принцип в БГ и културата на мислене която имат....и не само за имотите ......по принцип за матеряла ,за всичко.Много сме самонадеяни като хора.....от всичко разбираме и всичко знаеме....това Българите....не се вслушваме какво казват специалистите,навреме ....обратното е мачкаме ги.....чуждото мнение ни е чуждо....такива неща.Иначе успеха си го имам....благодаря за пожеланията ти.
  • 37 brake point

    1 0 Отговор
    Ония драскачи Бабъл и АХХХ май са си сменили имената не ги виждам вече.Явно ги досрамя че тъпите им прогнози за поскъпване през 2010-та не се случиха.Сега има нови лауреати,които броят посещенията и ги приравняват на сделки.
    Ще видим и техните прогнози колко ще се случат.
  • 38 Капиталист

    0 1 Отговор
    Гледай.....то това и само правиш цял живот....гладаш....какво...стената.Спокойно от старите съм....преди бях.....vlp.......схващаш ли.....сега съм с това име и с него ще остана,а иначе то точно от 2010 година края започна възтановяването и разтежа....ама явно не си го разбрал и това...пропуснал си.Като говориме за миналото,то и от клуб 200евр...ги няма вече....драскачите.
  • 39 Kuku Kukov

    1 0 Отговор
    >За София мъжки не знам макар да ме съмнява ,че нещата са различни от това което пишеш,но в Пловдив останаха точно 2. Не се опитвайте да си заравяте главите в пясъка защото това няма да ви спаси. < Иване, Пловдив е много хубав и спокоен град, обаче за твое съжаление не е показателен за общият тренд на пазара!