Last news in Fakti

13 Ноември, 2013 19:56 1 206 2

Земеделците настояват за Закон за комасацията

  • земеделците-
  • настояват-
  • закон за комасацията

Създаването на Закон за комасацията (уедряването на земята) ще създаде условия за стабилно стопанство. Това заяви в предаването "На ръба" по "Канал 3" председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов. Неговият колега Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделска земя също е на мнение, че приеманието на текстовете е изключително необходимо. Сред належащите проблеми на сектора е изготвянето на стратегия, в която ясно да е разписано как ще се напояват насажденията.

В тази връзка бе изказана теза, че не е удачно да се правят сравнения със състоянието на земеделските площи у нас и в Германия, например - където от десетилетия има изградена инфраструктура. Според Борислав Петков комасацията на земята е неизбежен процес, който колкото по-бързо стане, толкова по-добре за стопанството.

Специалистите отчетоха, че въпреки финансовата криза, през последните години се наблюдава тенденция на ръст в сделките със земя. Като цяло тенденцията не може да се счита за обнадеждаваща, тъй като едва 0.2% са чуждите инвестиции в сектор "Земеделие". "Ако погледнем картината цялостно, можем да кажем, че състоянието на сектора е по-скоро критично, a тенденцията е цената на земята да продължи да пада", обобщава Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikolai kolev

    0 0 Отговор
    Не ние не искаме комасация едрите земевладелци искат комасация за да станат още по-мазни
  • 2 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    К1. Нека изровят подарения от Швейцария проект за създаване на фермерско селско стопанство от Швейцарски тип на стойност 2млн. швейцарски франка.