Last news in Fakti

16 Февруари, 2004 00:00 883 0

Газификацията на южните райони на столицата ще започне през април

  • отопление-
  • иванов-
  • овергаз-
  • мрежа-
  • уреди-
  • жилищата-
  • компании-
  • газоразпределение
"Овергаз инк" ще започне газификацията на южните квартали на столицата през април, съобщи зам. изпълнителният директор на компанията Светослав Иванов на среща с 40 строителни компании в края на миналата седмица. Идеята е още в началото на изграждането на газоразпределителната мрежа в района Околовръстен път - бул. Тодор Каблешков", бул. "Бъкстон" и "Симеоновско шосе" в новите жилища да се монтират газови инсталации.

Вторият етап ще премине от бул."Цар Борис III" през "Малинова долина", ще стартира през септември и ще завърши за месец. Дъщерното дружество на "Овергаз" - "Софиягаз", което през миналата година получи Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) лиценз за газоразпределение за регион"Сердика" ще инвестира 38 млн. евро в реализация на проекта. През първия етап от проекта ще бъдат построени 162 мрежа и още 16 километра отклонения, а през втория 48 километра мрежа. Природният газ ще достигне до 130 хил. абоната, които почти нямат алтернатива за друго отопление освен с електричество.

През следващите две години трудно ще навлезем в топлофицираните зони, но няма да откажем присъединяване на онези абонати на парно, които желаят да преминат на газ, обясни Иванов. Практика в европейските страни с развито газоразпределение показват, че домакинство потребява около 1500 куб.м газ годишно за готвене, отопление и топла вода. Къщите в Бояна и Божурище, където вече има газ също потребяват такива количества. Изискванията на новото строително законодателство изискват жилищата да се топлоизолирани, което може да намали потреблението на енергия за отопление, обясни Иванов.

Цената на синьото гориво без ДДС в момента е 518 лв. без ДДС за 1000 куб.м. За сравнение стойността на киловатчас електроенергия за отопление с природен газ е 5.5 ст. за КТч., а на ток -13.5 ст.

Покупката на уредите и изграждането на мрежа в жилищата от 80-100 квадрата струва 2400 - 3000 лв., като на абонатите се предлага и уред, който сигнализира изтичането на газ. Цената на газовия бойлер е между 380 и 580 лв. За присъединяването се заплаща 175 лв. Монтираните уреди трябва да притежават сертификат за съответствие издаден от лицензирани компании. Самите уреди се предлагат на пазара от 15-20 компании.

За българските предприемачи в бъдеще се открива пазар от 2.5 млрд. евро за поддържане и монтиране на уредите, каза още Светослав Иванов. Първоначалната инвестиция за стартиране на бизнес с монтиране на газови уреди в жилищата е 10-15 хил. лв. Програмата за газификация на "Овергаз" предвижда пред следващите десет години абонатите на природен газ да достигнат 1.2 млн.

"Овергаз" ще реши днес дали да обжалва решението на ДКЕР, с което Черноморската технологична компания бе обявена за победител в търга за газоразпределение на регион"Мизия". Според регулаторната комисия класираната на второ място "Плевенгаз", собственост на "Овергаз" не е представила достатъчно доказателства за дългосрочно кредитиране. Представените финансови резултати сочат, че компанията е в процес на декапитализация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА