Last news in Fakti

11 Март, 2004 00:00 566 0

Пазарът на недвижими имоти в Европа

  • европа-
  • жилище-
  • имоти-
  • западна-
  • година-
  • цените-
  • около-
  • обаче-
  • недвижими-
  • трябва-
  • кредит-
  • строителния-
  • години-
  • които-
  • пазарът-
  • пазара-
  • западна европа-
  • недвижими имоти
Въпреки мъртвата година за строителния пазар в Европа не липсваха забележителни резултати при продажбите на недвижими имоти. Според брокерите в Западна Европа сега е моментът да се инвестират средства в рентабилни сгради, които обаче все по-трудно се намират. 2003 година пък се смята за една от най-силните за инвестиционните дружества, влагащи капитали в недвижимости - офиси и търговски сгради. Всеки инвеститор в Западна Европа, който е дал за управление парите си на такива дружества, е реализирал годишна доходност средно между 7 и 7.5%.

Въпреки голямата жилищна еуфория обаче пазарът в Западна Европа има своите граници. В началото на зимата на 2004 г. се появиха първите признаци за охлаждане на страстите на пазара. Отчита се спад от 20% на хората, които търсят услугите на агенциите за недвижими имоти за покупка на жилище. Сроковете за продажба на едно жилище пък са се увеличили. Ако преди година тази операция се е извършвала за четири седмици, сега това може да стане най-малко за два месеца.

Много европейци очакваха през 2003 г. цените на недвижимите имоти сериозно да се понижат. Имаше доста причини това да се случи, но, уви. Нито стагнацията в икономиката на Европейския съюз, нито войната в Ирак или пък атипичната пневмония успя да повлече цените на недвижимите имоти надолу. Но икономическата криза все пак успя да се отрази на покупателната способност на европейските домакинства, но не и на апетита им към собствено жилище. През миналата година цената на квадратния метър в Париж се е покачила средно с 15-20%. За цялата страна обаче този процент е 14.2.

В Испания пък домакинствата отделят 55.4% от доходите си за недвижимо имущество, чиято цена се удвои от 1998 г. досега. От десет години страната се превърна в строително поле, на което постоянно никнат като гъби многобройни жилищни, производствени и офиссгради. В момента на строителния сектор в Испания се падат около 9% от БВП.

Тревожни сигнали събудиха призрака на строителния крах от 1991 г. и банкерите и политическите лидери в Европа отново започнаха да изпитват силно безпокойство. В свой доклад Международният валутен фонд припомня, че 40% от всички изригвания на пазара на недвижими имоти от Втората световна война насам са се случили за сметка на сгромолясването на цената на самите недвижимости и появяването през около четири години на силна рецесия в сектора. Какво показва миналото: големите колебания в цените на недвижимостите провокират силна задлъжнялост на домакинствата, разклащане на банковата система и рецесия.

Трябва ли да се страхуваме от най-лошото? Според професионалистите в Западна Европа пазарът на недвижими имоти в момента се намира в много добро здраве, отколкото през 90-те години. Спекулантите, които се появяваха на пазара само за да взривяват цените, вече ги няма. По-скоро пазарът се консолидира и имотите трябва да си останат с относително високи цени.

Жилищното кредитиране също е на мода в Западна Европа. Какви са изискванията към кредитоискателите там? Само преди месец във Франция кметът на Париж предложи нов законопроект, който да облекчи режима за получаване на кредит за жилище. Най-важната промяна, която се предлага, е нулева лихва по жилищния кредит с цел стимулиране на парижани да си закупят дом, вместо да дават по около 3500 EUR наем месечно. Кандидатстващите за жилищен кредит обаче не трябва да притежават вече основно жилище. За четиричленно семейство банките изискват чист месечен доход от около 5700 EUR, a за двучленно - 3700 EUR. Със заема човек ще може да си купи както старо, така и ново жилище. Законопроектът на парижкото кметство предлага в основата си създаването на държавен гаранционен фонд първоначално от 5 млн. EUR, от който ще могат да се възползват 2 хил. души за една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА