Last news in Fakti

23 Март, 2004 00:00 544 0

Малко са приходите от столичните фирми

  • паркинги-
  • общината-
  • според-
  • гаражи-
  • дружеството-
  • приходите-
  • общински-
  • маринов-
  • василев-
  • обаче
Едва 3 хил. лв. на месец получава от паркинга пред хотел "Шератон" Столичната община. Това разкри неотдавна общинският съветник Владимир Каролев пред БНТ. Според него това са трохи от приходите на дружеството. Само моята фирма на месец оставя 200-300 лв. в този паркинг, аргументира се съветникът. Паркоместата пред хотела се стопанисват от общинската фирма "Паркинги и гаражи", която всяка година се отчита с дивидент пред общината. Според доклад на бившия шеф на общинската транспортна комисия Георги Василев от миналия октомври

дивидентът от дружеството е между 250 и 350 хил. лв.

И това, при положение че само от местата в "Синя зона" и "Служебен абонамент" то си докарва около 11 млн. лв. годишно. Според сметките в доклада само от тези две дейности общината губи приходи между 8 и 10 млн. лв., които иначе влизат директно в касата на "Паркинги и гаражи". Извън тях остават приходите от паркинги. Становището на Василев е, че дружеството трябва да бъде обявено в ликвидация и да стане общинско предприятие. Разликата е, че във втория случай всичките му приходи ще отиват директно в общината, а тя ще му отпуска издръжка.

Василев вади бакалски сметки. Заради този доклад съм го дал на съд за клевета, контрира обаче шефът на "Паркинги и гаражи" Антон Маринов. Според него фирмата е на червено от "Синята зона", тъй като над половината места са заграбени от ведомства, служебен абонамент, карти за безплатно паркиране и карти на инвалиди.

Маринов посочи, че тази година общината ще получи дивидент от около 800 хил. лв. при печалба на дружеството от 1,177 млн. лв.

Още не сме наясно със сумата, посочи шефът на бюджетната комисия Иван Нейков. Засега се знае само общият приход от всичките близо 100 общински дружества. Цифрата обаче не е оптимистична - от тях в бюджета на София ще влязат едва 3,5 млн. лв. Сумата е недопустимо малка, призна Нейков и заяви, че ще поиска

тя да бъде увеличена поне 2 или 3 пъти

Именно тези средства заедно с приходите от глоби, такси и наеми са източникът за попълване на зейналите дупки в сфери като образование, здравеопазване, поддръжка на улиците и т.н. И то на фона на хроничното безпаричие, което тресе общината.

Ако общината иска да увеличи приходите си от "Паркинги и гаражи", защо 3 месеца не направи нищо по стратегията за паркиране, попита Антон Маринов. Стратегията бе приета в края на мандата на миналия общински съвет и предвиждаше паркирането в центъра на града да стане изцяло платено, както и да се изградят големи закрити паркинги. Новият общински съвет обаче я отмени с обещанието, че до края на март ще има нов вариант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА