Last news in Fakti

24 Март, 2004 00:00 672 0

НЕК залага земя срещу заеми за хидровъзел "Цанков камък"

  • централа-
  • електрокомпанията-
  • камък-
  • цанков-
  • финансирането-
  • бъдат-
  • новата-
  • язовир-
  • австрийската-
  • проекта-
  • цанков камък-
  • млн евро-
  • новата централа
Националната електропреносна компания (НЕК) ще ипотекира над 3000 дка земя, върху която ще се изградят централа и язовир в Западните Родопи, за да получи финансиране за изграждането на хидровъзел "Цанков камък". Компанията поиска от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) да разреши ипотека и залог на оборудването и материалите в обекта и да издаде 35-годишен лиценз на ВЕЦ "Цанков камък". Регулаторната комисия разгледа молбата на НЕК и ще обяви решението си в края на седмицата, когато се очаква да започне и строителството на хидровъзела. Финансово проектът ще бъде приключен до 15 април, а новата централа ще е готова до 2008 г. Язовирът ще остане публична държавна собственост и НЕК само ще е негов ползвател.

Искането е свързано със сключения в края на миналата година първи договор на България с чуждестранен инвеститор по линия на т.нар. търговия с национални квоти на вредни емисии по Протокола от Киото. Вече са подписани и търговските договори между НЕК и индустриалната група, предвождана от австрийската компания VA TECH HYDRO GmbH & Co. В нея участват още Verbundplan, отговаряща за инженерната дейност и ръководството на строежа, и Alpine Mayreder.

Стойността на проекта "Цанков камък" е 219 млн. евро. Условие за финансирането му от шест банки са ипотеката и залогът на оборудването и материалите за строежа на язовира и новата централа. "Креди Суис фърст Бостън" отпуска заем от 119 млн. евро, останалите 100 млн. евро са от френската "Сосиете Женерал", Райфайзенбанк, "Банк Аустрия", белгийската "Фортис" и австрийската Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft. Заемите са със срок на връщане 7 и 16 години.

НЕК е получила съгласието на Световната банка, ЕБВР и ЕИБ, които са нейни кредитори, за условията на финансирането на "Цанков камък". ЕБВР и ЕИБ финансират проекта "Енергия 2" за модернизация на преносната система на стойност 153 млн. евро. Двете кредитни институции смятат, че НЕК ще може да обслужва задълженията си, защото е в добро финансово състояние. Електрокомпанията е представила в ДКЕР бизнес план за развитието си до 2020 г., в който се посочва, че плащанията по заемите ще бъдат осигурени от дружеството, но не е определено от коя дейност.

Проектът предвижда на хидровъзела, разположен на река Въча, да бъдат изградени язовир и ВЕЦ с мощност 80 мегавата, която ще произвежда 185 млн. киловатчаса електроенергия годишно. ВЕЦ-ът ще работи като допълваща мощност и няма да продава електроенергията си на НЕК, обясниха от електрокомпанията.

За изграждането на новата централа ще бъдат отчуждени 2400 дка земи. Предстои Министерският съвет да вземе решение за увеличаване на капитала на НЕК с размера на земите, обясни директорът на дирекция "Правна" в електрокомпанията Юлиан Железков. В момента капиталът е 1.4 млрд. лв. Той поясни, че НЕК вече е получила съгласие от собствениците на частни имоти, които бъдещият язовир ще залее, за продажбата им. Според Желязков тези имоти представляват 7% от всички терени, включени в реализацията на проекта. С част от средствата от продажбата на вредни газове също ще бъде обезпечено финансирането, каза още Желязков.

Записи на заповеди, издадени от НЕК в полза на банките, също обезпечават финансирането при неизпълнение на задълженията на електрокомпанията по кредитите. Предстои с австрийската страна да бъде подписан договор за цената, на която България ще продава вредните газове. В момента финансовото, енергийното и министерството на околната среда работят по методика за оценка на емисиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА