Last news in Fakti

30 Март, 2004 00:00 522 0

Няма да се преговарят сроковете за затваряне на АЕЦ "Козлодуй"

  • проверка-
  • партньорската-
  • цонев-
  • правителството-
  • партньорската проверка
Позицията на правителството, която е да не се водят повече никакви преговори с Европейската комисия за удължаване на сроковете по закриване на III и IV блок на атомната ни централа, не подлежи на промяна. Това заяви говорителят на Министерския съвет Димитър Цонев. Въпреки че Партньорската проверка на Групата по атомните въпроси към ЕК доказа безопасността на двата малки реактора, правителството смята, че всеки опит за политически натиск може да отложи членството ни в ЕС, предвидено за януари 2007 г. Преди година и половина управляващите имаха друго виждане. То беше, че ако партньорската проверка установи, че III и IV блок са безопасни, ще се направят усилия да се предоговорят сроковете за тяхното закриване. На въпрос защо сега позицията се променя, Цонев заяви, че преговорният процес е динамичен. Управляващите предпочитали през 2007 г. да влезем в ЕС пред алтернативата да забавим присъединяването си заради АЕЦ Козлодуй. Дори и да се опитаме да направим нещо, най-много да отложим извеждането от експлоатация на блоковете с две или три години, допълни още Цонев.

Партньорската проверка показа на техническо ниво, че всичко около III и IV блок на АЕЦ Козлодуй е нормално,оставена е вратичка за преговори, логичното следствие е отваряне на глава Енергетика, контрира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев. Той изтъкна, че затварянето на реактори, изпълнили препоръките на всички възможни международни мисии, разрушава системата за поддържане на безопасността на ядрени блокове в Европа. Българското ядрено дружество към Европейските ядрени дружества се присъедини към мнението на Вапирев и излезе с декларация. В нея се изразява несъгласие с намерението на правителството да не преговаря за удължаване живота на блокове III и IV след 2006 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА