Last news in Fakti

27 Април, 2004 00:00 640 0

Накратко

  • които-
  • държавни-
  • имуществото-
  • интернет-
  • съобщи-
  • проверката-
  • директорите-
  • подават-
  • молби-
  • имоти-
  • фирмите-
  • закона-
  • социално-
  • между-
  • главна-
  • дирекция-
  • декларациите-
  • данъчна-
  • заместник-
  • сделки-
  • главният-
  • прокуратурата-
  • година-
  • закон-
  • прокурор-
  • продажбата-
  • вис
Комисията за промени в Конституцията предлага за изменение текст, свързан с купуването на земя от чужденци
Чуждестранни граждани и юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя и други вещни права при условия и по ред, определени със закон или международен договор, ратифициран от Народното събрание. Около тази редакция на чл. 22 от Конституцията се обединиха депутатите от временната парламентарна комисия за промени в основния закон. Председателят на комисията Камелия Касабова каза, че отпадането на забраната чужденци да придобиват земя е свързано с поетия от България ангажимент по Глава "Свободно движение на капитали" от преговорите с ЕС. Промяната за отпадане на забраната трябва да бъде приета през 2005 година, тя ще влезе в сила през 2014 година, когато изтече 7-годишният гратисен период и при положение, че България стане пълноправен член на ЕС през 2007 година.

До две седмици ще приключи проверката на прокуратурата на сделки за продажба на държавни имоти в София

Проверяват и общинските сделки на кмета на София Стефан Софиянски, освен продажбите на държавни имоти. Това съобщи главният прокурор Никола Филчев. До две седмици ще приключи проверката на прокуратурата на сделките на столичния кмет за продажбата на държавни имоти и реституция на терени, заяви главният прокурор Никола Филчев. Той уточни, че дори не е знаел за писмата на областния управител Росен Владимиров. Проверката ще обхване не само държавни, но и общински имоти, в продажбата на които има нарушения. Проверката ще бъде възложена на служби в МВР. Изискани са всички документи от областния управител, за които той съобщи, че има закононарушения, съобщи заместник-главният прокурор Христо Манчев. В прокуратурата те все още не са получени и затова не се знае за кои точно сделки ще бъдат. Христо Манчев отказа да уточни дали прокурорската проверка обхваща и продажбата на апартаменти за министри и служители в МС от правителствения фонд, както и дали проверката е насочена срещу действия само на Софиянски или и на областния управител Росен Владимиров.
Парламентът разшири кръга от висши държавни служители, които ще декларират публично имуществото и доходите си
Народното събрание разшири кръга на лицата, заемащи висши държавни длъжности, които ще са задължени да декларират имуществото и доходите си. За пръв път се въвеждат и глоби за тези, които не спазят задълженията си по Закона за публичност на имуществото. С второто четене на поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, се реши декларации да подават кметовете и заместник-кметовете на общини и райони, председателите на Общински съвети, омбудсманът и заместникът му, ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията, директорите на НЗОК, Агенция "Митници", службите за сигурност, директорите на БНТ, БНР и БТА. В обхвата на закона задължени да декларират имуществото си ще бъдат още управителят на НОИ, директорите и заместник-директорите на териториалните служби на МВР, членовете на политическите кабинети на премиера и министрите. За лицата, които не декларираха имуществото си по този закон, досега нямаше друга санкция освен публичното разгласяване на техните имена. С измененията обаче вече се предвиждат и глоби. Лице, което не подаде декларация в срок, първоначално ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушения санкцията ще е в размер между 2 хиляди и 5 хиляди лева.
Декларациите за ДДС ще се подават и по Интернет
Главна данъчна дирекция представи първата си електронна услуга - декларациите по данък добавена стойност да се подават по Интернет. За да може това да стане, е необходимо да се притежава сертификат за универсален електронен подпис. Услугата беше представена днес пред фирмите, които са големи данъкоплатци у нас, съобщи БНТ.
В страните-членки на Европейския съюз електронните услуги за подаване на информация по ДДС се използва между 25 и 44 на сто от фирмите. У нас това е правено пилотно единствено в Бургас.
За да се подаде декларация по ДДС, е необходимо да се влезе в Интернет-страницата на Главна данъчна дирекция. Там има специален формуляр, на който се въвежда информацията. След което се връща потвърждение, че услугата е извършена. До 24 часа данъчните трябва да изпратят по Интернет протокол за потвърждение. От Главна данъчна дирекция се надяват до няколко месеца 100% от фирмите, големи данъкоплатци, да си подават декларациите по Интернет.
Започват да се приемат молби на социално слабите, желаещи да се отопляват през зимния сезон
От 15 май започват да се приемат молби на социално слабите, желаещи да се отопляват през зимния сезон с твърдо гориво. Това съобщи началникът на Общинската служба за социално подпомагане в Кресна Цветанка Стоева. До момента в службата са постъпили 400 молби за детски добавки за новия шестмесечен период. До края на този месец, когато е последният срок се очаква да постъпят още около 100 молби, допълни Стоева.
Коридорът Изток - Запад на Балканите става приоритет за САЩ
Заобикалянето на Македония на европейската транспортна карта е очаквано, но не е съвсем безопасно, както това се опитва да представи македонското правителство, смятат експертите, като подчертават значението на коридора Изток-Запад, предаде македонската телевизия А 1. Добре е обаче, че когато едни ни отписват, други ни включват, каза Любомир Кекеновски от Икономическия факултет в Скопие, коментирайки очакванията за скорошно започване на изграждането на нефтопровода АМБО. "Това, което става при раздаването на картите между стратегическите партньори, които потенциално имат интереси в този регион, е че Коридор № 8 се превръща от европейски в американски приоритет № 1", каза Кекеновски. ЕС замрази финансирането на проектите по Коридор № 8, който преминава през Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА