Last news in Fakti

29 Април, 2004 00:00 579 0

Политически сделки бавят избора на омбудсман

  • митев-
  • депутати
Поредното кадрово решение, което управляващите трябва да вземат, се бави с месец заради политически пазарлъци. Още в края на март трябваше да бъде избран първият български омбудсман, който трябва да играе ролята на посредник между държавните институции и гражданите. След като повече от половината царски депутати предложиха колегата си Кирил Милчев за поста, в последните седмици те отстъпиха от намерението си да го подкрепят и вместо това лансираха социолога Петър-Емил Митев.

Депутати разказаха, че идеята за Митев всъщност е на ДПС. Хората на Доган твърдят, че нямат свой кандидат, но биха подкрепили политолога, свързван с левицата. "Митев е познат не само в средата на политиците, но и българската общественост изразява много високо мнение за него, считам, че би бил много достоен омбудсман", каза вчера заместничката на Доган Емел Етем. Депутати от опозицията обаче прогнозираха, че кандидатурата му може и да не събере необходимите гласове при тайното гласуване в пленарна зала. ДПС може да склони да оттегли подкрепата си за Митев, като в замяна получи право да назначи свои хора в Държавната комисия за защита от дискриминацията, допуснаха те.

Пред "Дневник" досегашният фаворит на НДСВ Кирил Милчев обяви, че има подкрепата на всички депутати от НДСВ и на повечето членове на Новото време, част от СДС и дори някои от социалистите. Направил съм сондажи, получих положителни отговори, дори от администрацията на държавния глава, похвали се още филологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА