Last news in Fakti

10 Май, 2004 00:00 4 466 0

Внучката на Онасис продава остров Скорпиос

  • остров-
  • гърция-
  • скорпиос-
  • обаче-
  • острова-
  • според-
  • левкада-
  • млн евро
,Гръцкият остров Скорпиос, който беше купен от корабния магнат Аристотел Онасис за 3.5 млн. гръцки драхми през 1962 г., е обявен за продажба. Това твърди британският в. "Сънди телеграф", като се позовава на съобщение на гръцката телевизия "Стар". Според изданието внучката на милиардера Атина Русел е посочила цена от 300 млн. евро за йонийския остров, където е погребан дядо й, починал през 1975 г. Скорпиос е разположен на 2965 акра и е изцяло частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени. До тях се стига само по море. На острова има три къщи, един параклис, малък кей и каменен вълнолом.

Жителите на съседния остров Левкас, известен още като Левкада, обаче са силно огорчени от новината за продажбата. Според Анна Никодиму, собственик на хотел "Нирикос" в град Левкада, това не бива да се случва. "Ако госпожица Русел го продаде, няма да може да се върне в Гърция повече", смята тя. "Срещала съм Аристотел Онанис много преди да се ожени за Джаки Кенеди. Той обичаше Левкада. Мария Калас пееше пред хотела ми. Онасис участваше във фестивалите ни. Много ни помагаше, а Скорпиос е част от нашето наследство", продължава Никодиму.

Това обаче не е единственият гръцки остров, който се продава днес. По данни на "Сънди телеграф" поне още пет ще сменят собствениците си съвсем скоро. Те обаче са далеч по-евтини от Скорпиос. Гръцкият остров от 32 акра Ликия се продава срещу $800 000, а Риния в Егейско море, разпрострян на 550 акра, може да смени притежателя си срещу 2 млн. евро. Друга изгодна оферта на пазара е Арнаки, разположен на западното крайбрежие на Гърция. Този рай на маслиновите горички е положен на 11 акра, а агенцията, която го предлага, му иска 2.5 млн. евро. Посредниците са "Прайвит айлъндс онлайн". Компанията е базирана в Торонто, Канада и специализира в продажбата и отдаването под наем на острови. Според ръководството й, което се хвали, че предлага острови "за всеки вкус и джоб", предстоящите през август олимпийски игри правят Гърция особено атрактивна за клиентите. Сред желаещите да се сдобият с частен остров са Мадона и Ричард Гиър, твърдят те.

В териториалните води на Гърция има над 1500 острова, по-малко от 200 от които са населени. Поне дузина са частни, а след промяната в закона за собствеността през миналата година могат да бъдат притежание и на чужденци. Те са длъжни да наемат острова, преди да го купят, за да се уверят и двете страни, че инвестицията е сериозна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА