Last news in Fakti

18 Май, 2004 00:00 494 0

Защо изборът на обществен посредник се провали?

  • омбудсман-
  • гражданско-
  • общество-
  • събрание-
  • народно-
  • нормално-
  • избор-
  • парламентарната-
  • народно събрание-
  • ото народно-
  • гражданско общество-
  • парламентарната зала-
  • ото народно събрание-
  • нормално гражданско общество
Обществеността вече знае, че внесеното в парламентарната зала след дълги родилни мъки предложение за избор на омбудсман се провали. И това не трябва да изненадва никого.

Известно е, че всяка правилно функционираща държава притежава сред своите съществуващи институции и съответния омбудсман. Тъй като такава държава се крепи и развива благодарение на изграденото у нея нормално гражданско общество. За съжаление България десетилетия наред нямаше - по причини, известни на всички, такова гражданско общество. А населението й в значителна степен беше обзето от някакво стадно чувство, което предполага неговите носители да очакват някой свише да урежда възникващите проблеми, докато те преживят своите затруднения.

През последните години /особено когато започнахме да се движим сред нормалните държави, населяващи общностите на НАТО и ЕС/ някои се сетиха, че и у нас е настъпило време да се появи институцията на омбудсмана. Но тъй като все още мнозинството от населението не се е огражданило /т. е. не се е снабдило с гражданско чувство/, свидетели сме на наличието на най-слабия парламент от периода на прехода към нормален държавен живот. Не че в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание нямаше случайни хора, намърдали се като депутати в парламентарната зала. Но в 39-ото народно събрание техният брой е изключително голям. Благодарение на благословията на Симеон Сакс /Кобург/ Гота. А това представлява сега моментната еманация на нашето общество, което все още е далеч от възможността да се нарича гражданско. Че сегашният парламент е действително слаб и неработещ нормално, е достатъчно да се позовем на един показателен пример. Неясно как той изненадващо прие Закон за омбудсман, като според него този омбудсман трябваше да започне да действа от началото на 2004 г. А ето че чак в средата на май т. г. неговият избор се дотътри и влезе в парламентарната зала. При това този избор излезе ялов. След неговия провал спикерът на парламента проф. Огнян Герджиков със спокоен тон безгрижно реши да се пошегува, като заяви, че все пак до края на мандата на 39-ото народно събрание ще бъде избран въпросният омбудсман. Вероятно прогнозата на проф. Герджиков ще се сбъдне и парламентът ще ни дари с някакъв омбудсман, като той ще има онези възможности, които притежават повечето от хората, навъртащи се около премиерстващия цар. Очевидно у нас ще се появи истински омбудсман едва когато на територията на България заживее нормално гражданско общество. Неговата поява може /покрай някои и други граждански предимства/ да се ускори от включването ни в НАТО и ЕС, които може да действат и като политически борд /наред с валутния борд/.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА