Last news in Fakti

3 Юни, 2004 00:00 642 0

Висш чиновник отказа да доплати за ведомствено жилище

  • държавната-
  • администрация-
  • цонев-
  • димитър-
  • иванова-
  • бившият-
  • държавната администрация
Бившият директор на финансово-стопанските дейности в Министерския съвет Полина Иванова не желае да доплати апартамента си, купен от ведомствения фонд, съобщи вчера правителственият говорител Димитър Цонев. Според новата оценка тя дължи 43 983 лв. Останалите петима чиновници вече са подписали протоколи за доплащане, а бившият парламентарен секретар Гадар Хачикян ще върне жилището.

Няма правни норми, които да задължат Полина Иванова да доплаща, призна Цонев. Той уточни, че служебното й провоотношение е прекратено със заповед на премиера от 28 април, но до 7 юни тя се води в болнични. Иванова не е осигурила достъп на оценителите до новото жилище, но те са направили оглед на това, което е заменила, и на огледален апартамент на този, в който живее сега. Според новите оценки министърът на държавната администрация Димитър Калчев ще доплати 8152 лв., бившият министър без портфейл Неждет Моллов - 1516 лв., експертът Рада Паунова - 9238 лв.

Пресаташето Цветелина Узунова има да дава 26 313 лв., а главният секретар на МС Севдалин Мавров - 10 829 лева. Жилищната комисия не е разгледала случая с апартамента на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски, защото прокуратурата не е открила нарушение при сделката с компенсаторките.

Поведението на чиновниците и в личния им живот не трябва да накърнява престижа на държавната служба. Това предвижда проект на кодекс за поведение на служителите на държавната администрация, който правителството трябва да утвърди днес. Етичният кодекс предвижда работещите в администрацията да извършват работата си компетентно, добросъвестно и обективно и непрекъснато да я подобряват в интерес на гражданите, съобщи Димитър Цонев. Той посочи, че в проекта има един спорен текст, свързан с корупционните прояви. Той изисква от служителите да противодействат на корупционни прояви и други неправомерни действия в държавната администрация, като при съмнение за корупция незабавно информират своя ръководител или орган на властта. Кодексът задължава чиновниците да не участват при обсъждането, подготовката и изпълнението на решения, от които са заинтересовани те или техни близки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА