Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 15:45 2 176 7

България вече разполага с атлас на недвижимото културно наследство

  • нинкн-
  • атлас-
  • културно наследство-
  • онлайн

Дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН

България вече разполага с атлас на недвижимото културно наследство - 1

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен от днес на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство. Той обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство. Те са отбелязани с плътни червени точки.

В базата данни са въведени и част от останалите обекти, но само с техните координати и информация за статуса им. С червен контур са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно наследство. Пещерите имат специфичен статут и са маркирани със сив контур.

Дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН и през следващите месеци ще продължи допълването ѝ с единични и групови обекти и територии. Тя е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    2 1 Отговор
    Паметникът на съветската армия също е в учебника.Правилно решение! Одобрявам.
  • 2 да кажат

    2 0 Отговор
    с колко я забавиха и дали ще има финансови корекции???
  • 3 НаКартатр

    2 1 Отговор
    На картата се вижда, че предимно южното черноморие с най-голямите чалготеки са най-големите кулурни средища, странно това лятна или зимна карта е сега )
  • 4 Княжество България

    2 0 Отговор
    Кнажеството е с най много исторически забележителности. Румелията нещо много постна , явно не е важна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.