Last news in Fakti

23 Юни, 2004 00:00 533 0

Австрия ще строи затвор и в България

  • австрийски
Австрия ще финансира строителството на затвор у нас, в който да излежават присъди българите, осъдени за престъпления, извършени на нейна територия, съобщи отлично осведомен източник от Виена, пожелал анонимност. Подобен проект на стойност 3 млн. евро вече се реализира в Румъния, която официално даде съгласието си.

В австрийски затвори има близо 400 румънци. Издръжката им е по 100 евро на ден на човек. Ако излежават присъдите си в Румъния, това ще струва само 10 евро. Начинанието има не само икономическа, но и политическа цел - да се покаже на австрийския избирател, че чужденците престъпници са изпратени по родните им места. Това е идея-фикс за досегашния австрийски министър на правосъдието Дитер Бьомдьорфер, който е от крайнодясната Партия на свободата, основана от Йорг Хайдер. Много австрийски експерти защитиха проекта и обявиха, че той представлява "бъдещето на наказателното право".

Българските затворници в Австрия са няколко пъти по-малко от румънските и реален проблем с тях няма.

Не сме информирани за подобна идея, обяви зам. правосъдният министър Марио Димитров, който отговаря за затворите. Той разясни, че до този момент не са осъществени официални контакти с българската страна по въпроса, но от министерството приветстват идеята по принцип.

Зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев, който отговаря за международните връзки, не бе открит за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА