Last news in Fakti

20 Януари, 2014 19:52 4 842 22

Намалява броят на купувачите, които чакат спад в цените на жилища (ВИДЕО)

  • жилища-
  • продажба-
  • наем-
  • imot.bg

Броят на хората, които очакват спад в цените на жилищата все повече намалява. Причината е, че през последните две години квадратният метър жилищна площ остава почти стабилен. „Вече не се наблюдава спад в стойностите от 15-20%, както беше в първите две години след началото на кризата”, каза Милена Богданова, главен редактор на сайта за недвижими имоти imot.bg в предаването „На ръба” по Канал 3. Този факт накара част от купувачите, решили да изчакат цените на имотите да спаднат още, да пристъпят към покупка.

„Все още обаче е голяма и групата на клиентите, които се надяват цените да продължат тренда си надолу. Също така има и хора, желаещи да купят имот, но изчакват да продадат друга недвижимост или да съберат още малко пари, да пристъпят към сделка. Всички те избират да живеят под наем” допълва Богданова.

Скъпите кредити са може би основната причина хората за момента да изберат наема, а не заема. Вярно е, че лихвените нива по ипотечните кредити са на най-ниските си равнища от началото на ипотечния пазар, но все още са много над тези в Западна Европа. Тъй като много хора предпочетоха да плащат на рентиери, а не на банки, собствениците на имоти вдигната наемните нива през 2013 г., сочат данните на сайта imot.bg. Най-голямо повишаване се наблюдава в райони като Докторски паметник, центъра, Изток. Нивата там се движат между 300-350 EUR на месец.

Очакванията се през настоящата година пазарът да продължи да се сегментира както при наемните, така и продажбите. Интересно ще бъде да се проследи какво ще се случи с новото строителство в контекста на тенденцията, която очертават анализатори, че наличието на хубави нови апартаменти е изчерпано.

Повече за тенденциите на пазара може да видите в прикаченото видео - от 19 до 32 минута


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    3 5 Отговор
    останаха само Живите от "клуб 200 Е/кв" мераклии
    но и те са на изчезване!
    лошо нещо е разочарованието , а Хазяите вдигат наемите
  • 2 трезво мислещ

    9 3 Отговор
    Оня ден се спънах на една върволица хора дет си напокупили по няколко имота,на въпроса ми какво ще ги правят ми отговориха,че става много готина туршия.Реших и аз като послушен шаран и овца, без мнение, да отида и да си купя няколко имота на килограм,а в агенцията ме посрещнаха с новината,че всичко е разграбено,чудно защото в сайта на home.bg имаше 627 000 имота за продажба.Реших да почукам на вратата и ЧСИ,но и оттам ми казаха,че имало изключително активизиране и всичките имоти които са имали са били разпродадени,странно защото на сайта им имаше обяви за 3300 имота.Не загубих кураж и като послушен шаран продължих да търся гьол за да имам мотив да се удавя и аз в един кредит,ако не в некой имот,то поне после на палатка да живея, след като не мога да си го погася заради ниските лихви.Отидох баш при точните хора дет и ножа в тях и хляба.Попитах ги дали немат некой имотец при тях да ми продадат,а те ми казаха,че на скоро всички депозанти обърнали депозитие си в имоти,още по странно, защото в ръцете на служителите от отдел ипотечни кредити имаше по една тухла четворка каталози с обяви за имоти.Ето в този анкдот ни карате да повярваме ден след ден,а агонията на имотния пазар никога няма да прключи,защото в България преобладават предимно пенсионерите и циганите,едните и без това имат имот,а другите строят където им скимне.
  • 3 Иван Господинов

    7 2 Отговор
    "Броят на хората, които очакват спад в цените на жилищата все повече намалява." Вярно - пренасочват капиталите си към стоки от първа необходимост - храна, лекарства .....
  • 4 Андрей Николов

    1 3 Отговор
    Само Бай Иван чака още
  • 5 аноним

    5 2 Отговор
    остафка , до дупка протести
    как така ше са дигат ценити !?

    треба имотету да станье по Два за лев , че да моем и ние да си купим

    айде по 200 Евро да не станат ,
    но по 210 - бива , ще очакваме чудото докрай ,
    защото го обещаха!

    накрая пак ще купим по 800 Евро , но поне ще псуваме още малко
  • 6 Zdrawko Sashew

    6 3 Отговор
    Тази платена обява банките ли я пуснаха или посредниците на имоти?
    Истината е друга: На нормалните хора им омръзна, да ги оправят през панталоните и заминаха в други държави. Сега богаташите трябва сами да се оправят помежду си.
  • 7 1111

    4 4 Отговор
    Поредното преразпределение на градската собственост приключи!Както винаги,под носа на всезнаещия българин....и разбира се на безценица за спекулантите.Сега,както се казва в рекламата ,,Очаквайте новите предложения на нови, по-добри цени! ,, Пуф-паф...пуф-паф...пуф-паф...Сбогом мечти,сбогом 100-200 Е м/2 ! Време е за шоу! Мана-мана...
  • 8 Сульо

    5 0 Отговор
    "Намалява броят на купувачите, които чакат спад в цените на жилища"
    Това е така, защото е намалял броят на купувачите по принцип. Ако преди една година е имало 100 000 купувача, които са чакали спад в цените, то сега те са 60 000, защото останалите 40 000 или са си купили вече, или ги няма по друга причина. С други думи, заглавието е малко абсурдно, а изводът е само един - купувачите намаляват и сривът на пазара на недвижими имоти сега започва.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Капиталист

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сульо":

  • 10 Капиталист

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сульо":

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-mL-pFQuElc[/youtube]....поздрав за всички живеещи под наем......
  • 11 Капиталист

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сульо":

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-mL-pFQuElc[/youtube]....поздрав за всички живеещи под наем......
  • 12 Капиталист

    0 4 Отговор
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DFh1xeiO830[/youtube]....още един поздрав за клуб 250евр......
  • 13 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Затова ли вече са се изгърбили опашки пред нотариусите та чак не можеш да минеш по улицата като едно време пред показен магазин?
  • 14 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Утре няма да съм на линия колеги,защото отивам да си взема и аз едно апартаментче докато не са скочили в небето.

    Коментиран от #16

  • 15 Kuku Kukov

    0 4 Отговор
    Утре няма да съм на линия колеги,защото отивам да си взема и аз едно апартаментче докато не са скочили в небето. Ехххх мечти,мечти Кажи ако някъде дават със социални помощи все ще намерим няколко кандидати за сделка? Не си само ти безработен...има и други безделници в сайта.
  • 16 Капиталист

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Иван":

  • 17 brake point

    3 0 Отговор
    Поредната весела статия поръчана я от банки я от брокери.Четем ги вече 5 години и все същото.Пустия балон не се надува и това е .
  • 18 VARNA

    4 0 Отговор
    гледам, че дежурните пак са лапнали балона и го надуват ли надуват и дори не слушат какво им каза жената на интервюто - 2013 цените надолу от 3-7% в софия.
    значи който изчакал една година е спечелил между 9 и 13% а има и по високи лихви от 6% по депозитите тук не слагам и намалението на лихвите по жилищните заеми.
    и пак ви моля да обясните на нас хората с глави на раменете кои са купувачите в българия, че аз не се сещам.
  • 19 Капиталист

    0 0 Отговор
    През 2013 г. са били реализирани 224 644 сделки с недвижими имоти.......толкова са хората Варна.......а иначе ,поименно незнам....кои са.
  • 20 Капиталист

    0 1 Отговор
    Разгледани обяви 7 дни-11438577....и тези поименно,не ги знам.....дето разглеждат обявите.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 БГ Вежди

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Капиталист":

    От понеделник съм на нов контракт, по колко мислиш плащат капиталистите от IBM на един BG "гастарбайтер" като мене?!?
    Ха за много
  • 22 трезво мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Капиталист":

    Капиталист да взема да направя едно вкюлчване със закъснение,не знам дали знаеш, но всяко кликане на брокерите върху обявата която са я публикували с цел да видят броя разглеждания се отчита от системата.Отделно,че една и съща обява се предлага от няколко десетки агенции,които гледат какво е публикувано от другите.Накрая да не стане кат оня велик израз : аз ходя с едно момиче,ама то не знае.Дешифрирано това означава,че търсите под вола теле,накрая да не се окаже ,че броя на разглеждани обяви се трупа от брокери.И още един пример,чувал съм за случаи от мои познати,които докато си продавали автомобилите кликали върху обявата за да се създава илюзията за проявяван интерес.Кой къвто иска извод да си направи,всичко останало е въпрос на тълкуване.