Last news in Fakti

3 Август, 2004 00:00 1 074 0

Нови изисквания към заведенията

  • трябва-
  • наредба-
  • заведения-
  • всички-
  • изискванията-
  • много-
  • проверка-
  • дискотеки-
  • които-
  • собствениците
Нова наредба за дискотеките изненада собствениците им. Изискванията, на които трябва да отговарят всички такива заведения, са изцяло съобразени с изискванията на Европейския съюз (ЕС) и са влязоха в сила от 1 юли 2004 г., съобщиха от ХЕИ и Министерството на здравеопазването. Повечето от собствениците на дискотеки обаче не са запознати с тази наредба и твърдят, че службите за държавен контрол на нощните заведения не са направили необходимото, за да ги информират за нея.

Промените в нормативния акт засягат главно технологичното оборудване на дискотеките. Всички музикални уредби в заведенията вече трябва да имат автоматични индикатори за контролиране на нивото на шума, което не бива да надвишава 85 децибела. Също така всяка дискотека трябва да разполага с климатична инсталация, която да подържа температура на въздуха 18-22 С, влажност от 30 до 60% и скорост на движение на въздуха между 0.2 и 0.4 метра в секунда. Вентилацията на помещенията трябва да осигурява и минимум 60 куб.м чист въздух на човек на час. Освен това от нощните заведения вече се изисква да имат два изхода - основен и авариен.

Наредбата гласи и че осветителните уредби и други източници на оптично лъчение в ултравиолетов и късовълнов спектър не трябва да са на по-малко от два метра от очите на посетителите. Също така всякакви отражателни повърхности вече трябва да се поставят по такъв начин, че да не изпращат вредна светлина към работещите в заведението и неговите клиенти.

Според собственици на няколко известни столични дискотеки, които не пожелаха да бъдат цитирани поради страх от ответна проверка на ХЕИ, тези изисквания не са им били съобщени въобще, а и са много трудно изпълними поради огромната инвестиция, която трябва да се направи. "Те, ако поискат, при проверка биха могли да намерят и под вола теле. С тази нова наредба, за която не са ни уведомили, могат да ни санкционират за каквото си поискат, тъй като не знаем какво трябва да правим", заяви управител на нощно заведение в центъра на София. Според него нормативният акт по принцип е добър и допълва много пропуски на предишната наредба от 1983 г., но за изпълнението на изискванията трябва да се вложат много пари за кратко време и това е малко вероятно да се случи във всички заведения. Управителят обвини Министерството на здравеопазването и ХЕИ, че не са подготвили бизнеса за новите условия, нито са го питали и така са го поставили в патова ситуация. "Досега за по-дребни нарушения ни се издаваха актове от 200-300 лв., а сега, след като не покриваме много от изискванията на новия акт, сигурно ще са в размер на хиляди левове", добави той.

От столичната ХЕИ отговориха, че новата наредба е приета още на 20 юли 2003 г., което е дало време от около 10 месеца на собствениците на нощни заведения да се подготвят. Инспекторите твърдят, че още тогава до всички собственици са били изпратени предписания с изискванията, с които те са длъжни да се съобразяват. Тематичната проверка по всички столични дискотеки за това дали се спазва новата наредба ще започне през септември и ще продължи до края на годината, съобщиха от ХЕИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА