4 Август, 2004 00:00 3 079 0

Българи могат да завещават имоти на чужденци

  • собственост-
  • върху-
  • закон-
  • могат-
  • право-
  • юридически-
  • имоти-
  • собствеността-
  • граждани-
  • наследяване-
  • придобиват-
  • недвижими-
  • държавата-
  • права-
  • горския-
  • наследството-
  • прехвърлят-
  • определени-
  • горите-
  • завещание-
  • придобива-
  • закона-
  • чужди-
  • длъжни-
  • ограничени-
  • земе

Какви са правата на чуждите граждани да наследяват имоти в България?
Според българската конституция правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. Собствеността може бъде държавна, общинска и лична собственост на гражданите и на техните организации.

Частната/личната собственост е неприкосновена

Принудително отчуждаване на собственост на хората, на фирми и на сдружения с нестопанска цел за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение. Имоти, собственост на чуждестранно лице също могат да се отчуждават. Това става само въз основа на закон за особено важни нужди на държавата, които не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение по пазарни цени.

Сега за придобиването по наследство на недвижими имот. Под правото под недвижими имот се разбира: къща, апартамент, парцел, празно дворно място, земеделска земя, гора и др. Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото. Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон.

Чужденците и чуждестранните юридически лица все още

не могат да придобиват право на собственост върху земя

освен при наследяване по закон. В този случай те следва да прехвърлят собствеността си. Забраната вече подчертано не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.

Тези забрани (или част от тях) вероятно ще отпаднат заради предстоящото ни членство в Европейския съюз. Във временната парламентарна комисия за промяна на конституцията тече усилен дебат какви точно промени да се направят. Ясно е, че не може да остане досегашната пълна забрана чужденците да придобиват земи. Спори се само дали да се даде разрешение за собственост само на гражданите на ЕС или ветото по принцип да отпадне за всички чужденци.

Но сега, съгласно закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, горите и земите от горския фонд могат да бъдат собственост на български физически и юридически лица, държавата и общините.

Чужди държави и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху гори и земи от горския фонд. Чужди граждани могат да придобиват право на собственост върху гори и земи от горския фонд само чрез наследяване по закон, но не и по завещание. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да го прехвърлят в собственост на български физически и юридически лица, на държавата и общините. Наследниците са длъжни да се съобразяват с този сравнително дълъг период, даден им от българското вещно законодателство. След изтичане на 3-годишния срок, държавата придобива правото на собственост върху горите и земите от горския фонд по цени, определени с наредба на Министерския съвет.

Законът за наследството (ЗН), в сила от 1949г.,

не допуска каквато и да е дискриминация при наследяването

по закон и по завещание в зависимост от българско или чуждо гражданство. Това правило бе пренесено по принцип и в реституционните закони за възстановяване на отнето движимо и недвижимо имущество. Нещо повече - предвидено е, че наследниците на лицата, на които се възстановява собствеността върху конфискуваните имоти, се освобождават от заплащане на данък върху наследството, без значение на гражданството им. Бившите собственици и техните наследници обаче не могат да искат пропуснати ползи и добивите от имоти.

Чужда държава не може да придобива право на собственост върху недвижим имот в страната по наследство.

Съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), чужди граждани могат да придобиват земеделска земя само чрез наследяване по закон. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да я прехвърлят. Чуждестранни юридически лица и чужди граждани могат да придобиват право на ползване на земеделска земя или други ограничени вещни права върху земя при условия и по ред, определени със закон.

Чуждите граждани, чиито права на собственост върху земеделска земя са възстановени по реда ЗСПЗЗ, са длъжни също в тригодишен срок да я прехвърлят в собственост на граждани, на държавата, на общините и на юридически лица.Какви са правата на чужденците и чуждестранните юридически лица (наричани най-често инвеститори) ?

Чуждестранно лице може да придобива право на собственост и ограничени вещни права върху недвижими имоти. Чуждестранно лице, включително и чрез клон или като едноличен търговец, не може да придобива право на собственост върху земя. Чуждестранното лице трябва да получи разрешение за придобиване на право на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижими имоти в района на гранични зони и други територии, определени от Министерския съвет и свързани с националната сигурност. Дружество с чуждестранно участие трябва да получи разрешение за придобиване на право на собственост и ограничени вещни права върху недвижими имоти в района на гранични зони и други територии, определени от Министерския съвет и свързани с националната сигурност.

Видно от изложеното, ЗН не прави разлика при наследяването по закон и завещание на движими вещи и недвижими имоти вътре в страната ни. По силата на закони, приети след ЗН и след Закона за собствеността (1951г), а именно законите за земята, за горите, за реституцията и др. бе ограничено до 3-години правото на собственост при наследяване по закони и отменено наследяването по завещание за чужденци и чуждестранни юридически лица. Тази забрана не се отнася за български граждани с повече от едно гражданство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА