Last news in Fakti

19 Август, 2004 00:00 426 0

Община Балчик отново иска да стопанисва Двореца

  • общината-
  • михайлов-
  • съвет
Община Балчик ще изпрати повторно искане до Министерския съвет и премиера Симеон Сакскобургготски да й бъде предоставен за стопанисване и управление Архитектурно-парковия комплекс Двореца, съобщи кметът Красимир Михайлов. Общинският съвет инициира подписка в подкрепа на намерението сред гражданите на общината. След като се попълнят всички започнати папки, ще ги изпратим с искането ни, уточни градоначалникът на Белия град. В седемте свитъка вече са събрани над 2000 подписа.

Местната власт няма претенции да получи собствеността на имота, но предлага да й бъде преотстъпено управлението му по чл. 15 от Закона за държавната собственост. Искането е изпратено за пръв път през 2002 г., но среща мълчалив отказ. Общината няма комерсиални цели. Намеренията ни са повече социални и ще подобрим състоянието на обекта. Доказали сме, че можем да се грижим за него през 2003-2004 и 2005 година, когато той беше под наше разпореждане, припомни Михайлов. Тогава общинският съвет субсидира с близо 200 000 USD поддръжката на Двореца.

Нашето мнение e, че тази природна и историческа забележителност трябва да има само един стопанин. Искаме той да бъде общината, но държавата може да реши да го остави на Министерството на културата или да го даде на Софийския университет. Сегашната конфронтация обаче не е полезна за никого и всички, включително община Балчик, ще бъдем потърпевши, заяви Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА