Last news in Fakti

27 Септември, 2004 00:00 280 0

Общината обеща да „стегне” фирмите за чистота

  • работа-
  • бъдат-
  • фирмите-
  • чистота-
  • концесионерите-
  • михайлов-
  • при несвършена работа
Столичната община ще удържа дневното възнаграждение на концесионерите за чистотата при несвършена работа и ще налага глоба от 10 на сто върху него. Това предвижда новата методика за контрол на работата на концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота", съобщи пред БТА зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Повод за уточнението стана критичният доклад на Сметната палата, която провери дейността на трите фирми.

На фирмите по чистотата ще се плаща за конкретно свършена работа вместо за наряди - за сметоизвозването - на литър, за снегопочистването - на декар, обясни Михайлов. Столичните инспектори са преброили всички кофи за боклук, въз основа на чийто брой се плаща на концесионерите, като е установено, че заради строителството в града съдовете са се увеличили с 5 хил. До края на октомври ще бъдат уточнени променените клаузи в договорите с "Волф", ДИТЦ и "Чистота" и ще се включат препоръките на Сметната палата, обеща Михайлов.

Одиторите са установили, че десетгодишните договори с трите фирми са неизгодни и клаузите за прекратяването им зависят изцяло от концесионера. В доклада се препоръчва още инвестиционните ангажименти на компаниите да бъдат конкретизирани в програма и да има график за изпълнението й. Относно ценообразуването се посочва, че трябва да бъдат премахнати нарядите като единица мярка за работа и цена, за да се гарантира пряка връзка между резултата от дейностите и разходите. Палатата констатира, че гаранциите, които са договорени с фирмите при несвършена работа, са много ниски - от 5 хил. до 200 хил. лв. Одиторите препоръчват да се създадат условия за конкуренция между фирмите. Според доклада трябва да се премахне клаузата от договора с "Чистота", съгласно която споровете с общината се решават от тричленна арбитражна комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА