11 Февруари, 2014 09:36 5 572 13

Инж. Перфанова: Българинът се умори да интимничи със съседите си

  • строителство-
  • жилища-
  • перфанова-
  • нсни
Инж. Перфанова: Българинът се умори да интимничи със съседите си - 1
инж. Ирена Перфанова – председател на управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”

През последните месеци една от тенденциите, които отчитат анализатори, е изчерпване на жилищата ново строителство. Може би именно сега е моментът да си зададем въпроса какво трябва да се промени, за да се избегнат грешките, които се допуснаха при строителния бум отпреди кризата. „Пазарът няма нужда просто от ново строителство. Има нужда от онзи продукт, който се търси и отговаря на критериите на съвременния купувач”, казва в интервю за imot.bg инж. Ирена Перфанова, председател на управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти” и на FIABCI-България.

- Инж. Перфанова, през последните месеци се отчита спад в предлагането на жилища ново строителство. В същото време данните на Националния статистически институт отчитат ръст в броя на разрешителните за строеж. Какво трябва да знаят предприемачите, които днес инвестират в изграждането на жилищни сгради?

- Спадът в предлагането може да се дължи на частично изчерпване на новопостроени имоти на фона на цялостния пазар, поради застоя в строителството през последните няколко години. Възраждането на строителния процес е добър знак за пазара и положителен в икономически аспект – строителството е вид производство, което създава нов продукт, наема работна ръка и допринася за увеличението на БВП. Именно сега е момента да повторим, че пазарът няма нужда просто от ново строителство. Има нужда от онзи продукт, който се търси и отговаря на критериите на съвременния купувач. Консултацията с агенциите за недвижими имоти в начален етап на проектиране би била успешна първа крачка за всеки инвеститор. Имотните агенти контактуват най-пряко с купувачите и познават най-добре техните изисквания за конкретен район.

- Кои са грешките, които те не трябва да допускат на базата на опита от последния строителен бум? В какво най-много се „разминават” купувачите на жилища от първичния пазар и строителите?

- Всички знаем, че една от големите грешки на бума беше презастрояването. В Европа инвеститорът печели повече от екстрите и комфортните условия, които предлага в даден проект, а не от изпълването на проекта със застроени площи, около които липсва въздух. Българинът се умори да интимничи със съседите си. Натовареното ни ежедневие оказва сериозни промени в усещането за пространство и профила на купувача.

Друг проблем, който възпрепятства и до днес продажбата на много нови имоти е липсата на инфраструктура. Не може да очакваме да продаваме успешно, ако не можем да стигнем до сградата по асфалтова улица и нямаме създадени условия за отглеждане на деца.

Трети проблем – несъразмерни стаи по квадратура и форма. Българинът не обича малки и криви стаи. Не обича и скосявания. Избягва и прекомерно големите тераси. Мезонетите също са трудно продаваеми, освен ако не са големи и панорамни тип пентхаус.

- Последните месеци актуална е темата за това колко въвеждането на Еврокод 8 ще оскъпи новото строителство. Какво е Вашето мнение?

- Ако се огледаме наоколо виждаме строителство, което е било типично за времето си – на 40-те, на 60-те, на 80-те години на миналия век, преходното и експериментално строителство на 90-те, новото съвременно строителство след 2000-та година. Идва момента и на Еврокод 8. Няма как да има завишени норми за сеизмична устойчивост на сградите и това да не се отрази на себестойността на строителството. Но това не е и единствената причина за повишаване себестойността на този продукт. Има и други изисквания на Европейския съюз, които също ще трябва да се спазват относно топлинната и енергийна ефективност, зелени сгради, вторична употреба на отпадни води и т.н.

Да, цената ще се покачи, но ще получаваме по-качествени и сигурни сгради. Ако процентът печалба, който залагат строителите, е разумен няма риск да уплашим купувача.

- Кои тип ваканционни имоти ще се развиват през тази година и защо – летни, зимни, голф ...?

– Летните курорти са най-атрактивни поради интереса на руските купувачи към тях. Голф игрищата ни се продават доста добре. Да не забравяме, че те са едни от най-добре управляваните курортни комплекси у нас, предлагащи и допълнителен сървис в лицето на голфа. Това за висок ценови клас имоти и те носят други характеристики, различни от масовия продукт. Зимните ни курорти продължават да изостават, за съжаление страдащи тази година и от липсата на сняг. Но мисля, че е дошъл моментът да се развиват балнео и SPA курортите. Отдалечеността им от летища и не добрите транспортни връзки към тях забавиха интереса на чуждестранния инвеститор. Необходима ни е сериозна реклама, за да предизвикаме интереса на повече клиенти. SPA услугите са търсени от много нации, които обичайно не пазаруват имоти в България. Но нашата страна има страхотно богатство в тази насока и трябва да го използваме по най-добрия икономически начин.

- Преди дни беше направена първа копка на рехабилитационен център „Преображение”, чийто инвеститори са руснаци. Реализирането на подобен проект именно днес каква индикация е за пазара на ваканционни имоти и предпоставка за какво е?

- Този въпрос е продължение на темата от предишния. Това е индикация, че добрите познавачи на българската карта оценяват какво богатство имаме и са се насочили в правилната посока. Зад този проект седи и една предварително осигурена клиентела, подобно на проекта в Камчия. Индикация е, че има неизползвани възможности у нас и нови пазарни ниши. Предпоставка е за нови чуждестранни инвестиции в СПА и ЕКО зоните в страната.

- Какви фактори трябва да са налице, за да се развие балнеотуризма в България? По време на възхода на пазара този сегмент остана настрани?

– Необходими са инфраструктура, добри връзки с летищата в страната, добра международна реклама, инициирана от държавата, създаване на проекти за развитие на дадени територии съобразно природните ресурси, с които разполагат, здравна информация за минералните извори и климата в страната, и сериозен капитал.

- Инж. Перфанова, отскоро заемате длъжността председател на управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”. Каква политика ще водите?

– Издигане престижа на професията насочено към по-качествено обслужване на клиентите и повишаване на доверието и уважението към агентите на недвижими имоти. Това е престижна професия в цял свят, специалност която се изучава в най-уважаваните световни университети, а от 10 години и у нас. Агентът е специалист по маркетингови и финансови въпроси, свързани със сделките с недвижими имоти. Той се избира като доверено лице както личния адвокат, семейния лекар, финансовия консултант.

- Какво трябва да се направи, за да са по-доволни клиентите (купувачи, продавачи, наематели и наемодатели) от предоставяната от брокерите услуга в краткосрочен и средносрочен план?

– Процесът е двустранен – и едните, и другите има какво да направят за взаимните си отношения. Това, което изключително усложнява работата на нашия пазар е от една страна липсата на информация за квалификацията на брокерите и агентите по недвижими имоти, а от друга страна необученият клиент, който смята, че когато се обърне към повече агенти ще си свърши по-добре работата. Един професионален регистър би създал повече спокойствие и информираност за клиента. А с клиентите ще работим все по-тясно, за да обясним защо една сделка е по-успешна, когато е възложена само на един посредник, какво е това MLS, какви са изискванията за работа между посредник и клиент според европейския стандарт за операции с недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikis72

    4 0 Отговор
    глупости на парцали,изчерпало се новото строителство...а дано ама нада ли
  • 2 аноним

    1 3 Отговор
    тази дама си говори , но подминава въпроса за 200 Е/кв !!

    защо така се забравиха обещанията , нали щеше да има за всички по 200 Евро/кв..

    цените си растат , наивниците още мечтаят а животът си тече
  • 3 1111

    0 2 Отговор
    Клиентите на г-жа Перфанова искат зелена среда в престижните квартали за която те нямат никакво намерение да платят допълнително,ултра съвременни сгради със спални от поне 50кв.м,тавани високи не по-малко от 3,5-4,5 м,задължително апартамента да е единствен на етажа,безупречни луксозни общи части и охрана за които естествено нищо не трябва да дължат,поне двойни отопляеми гаражи и т.н и т.н .....И отново стигаме до овчарчето Калитко,което 5год повтаря мантрата ,,надолу,надолу,, докато и на най-големите бунаци им стана ясно,че ги лъжат за вечното поевтиняване на имотите....Сега ако може,брокерите да бъдат така добри,да намерят и убедят строители да започнат нови проекти при параметрите които съм написал,за да може да задоволят търсенето на своите ,,бюджетни,,клиенти със смешните 30-40К по джобовете, и то на заем...Излишно е да споменавам,че освен еврокодове и други евро закачки,.на които трябва да отговарят строежите,цената им не трябва да надхвърля 150-200 Е/м2 с ДДС .Само така брокерите ще си възвърнат доверието на клиентите...като им намерят/построят такива имоти.Иначе,аут завинаги...!!!
  • 4 Бенжаменъ Глонти

    1 0 Отговор
    " Именно сега е момента да повторим, че пазарът няма нужда просто от ново строителство. Има нужда от онзи продукт, който се търси и отговаря на критериите на съвременния купувач"

    Противоречи си госпожата, в две съседни изречения. Хем няма нужда от ново строителство, хем се търси продукт, който го няма на пазара. Но е съвсем права, разните апартаменти със стаички, колкото будка-шестогран не са привлекателни, освен това в София тия неща вървят по 1000евро на метър чиста площ в Манастирските.

    Продуктът, който се търси, не може да бъде предложен лесно. Трябва да се строи в паркова среда, с големи междублокови разстояния. Бих дал 150 или 200х евро само за жилище като в квартал като в Хелзинки. Единственото такова място край София Витоша и крайните северни квартали, но там комуникацията с центъра на града куца. Така че ситуацията със строителството в и около София е силно патова.
  • 5 Kuku Kukov

    1 1 Отговор
    > Издигане престижа на професията насочено към по-качествено обслужване на клиентите и повишаване на доверието и уважението към агентите на недвижими имоти. Това е престижна професия в цял свят, специалност която се изучава в най-уважаваните световни университети, а от 10 години и у нас< Къде по-точно, Харвард, Сорбоната или Уелингтън скуул? За България е ясно, че може дори мисловен градиент като многоуважаемият VARNA да се добере до някаква хартийка за, която съответно ще си плати. Това ще бъде много успешен подход и съответно съсловието на брокерите ще се обогати с още един илитерат с диплома.
  • 6 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Ей тази тема май е неизчерпаема?Хайде сега пък професията на брокера да станела престижна.Че какво престижно има в това да продаваш жилища?В човешки аспект да , но иначе си е професия с нищо неразличаваща се от тази на един средно статистически работник.Цял ден да обикаляш като глуха кучка от врата на врата и да правиш какви ли не еквилибристики в желанието си да излъжеш някого ,че това е именно жилището което му е необходимо.Това не е сериозна професия особено за мъж според мен.Навремето всеки който не искаше да работи физическа работа се насочваше към брокерството, но тогава беше бума на продажба на земеделски земи и появата на милионери за един ден които се чудят къде да потрошат парите от нивичките на родителите си .Всичко свърши!Който купил купил!Оттук на сетне жилища ,ще се купуват само от богати хора и то в съвесем ограничени тиражи.Ще оцелеят само най приспособените!

    Коментиран от #10

  • 7 1111

    1 0 Отговор
    ....,,Всички знаем,че една от най-големите грешки на бума беше ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО,,....,,ЛИПСА НА ИНФРАСТРУКТУРА,,...,,НЕСЪРАЗМЕРНИ СТАИ ПО КВАДРАТУРА И ФОРМА,,..Това не са големи грешки.Това са ФАТАЛНИ ГРЕШКИ

    Коментиран от #12

  • 8 VARNA

    1 0 Отговор
    само в българия има подобно нещо, да се набуташ с кредит за 20 години и със него да си купиш затворническа килия и да набуташ вътре цялото си семейство а защо не и тъщата, това е върхът на мазохизма.
    за същите пари може да си купиш къща с двор и да не се занимаваш с неприятни съседи,а ако ти трябва още място, винаги може да си построиш една стая, а не да се чудиш с какъв винкел да остъкляваш балкона.
  • 9 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Портиери !!!
    Престъпността ще става все по-страшна .
    Затворените комплекси са извън Центъра.
    Всяка стара кооперация е един Затворен комплекс !!!
    Проблемът е, че купувачите не знаят как живеят европейците и затова не искат да живеят като бели хора .
    НСНИ е добре да има телевизионно време в предаването "На кафе".
    ТОВА е е гледано предаване и за няколко години ще промени новите граждани.
    Ути промени кухнята и показа, че с търпение се цивилизоват дори българи...

    В НСНИ вече може да членуват и физически лица /борих се 10 години за това право/, което дава възможност на партиите да регистрират експерти или да наемат специалисти от НСНИ.

    Вижте тук
  • 10 Бенжаменъ Глонти

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Много е хубаво, че мацката говори за издигане на престижа на професията на брокера. Ми отворете имот.бг и вижте как са представени имотите там. Наблюденията ми са върху апартаментите в София. В 90% от случаите липсва скица на апартамента, схема на разпределение. Снимките са меко казано отвратителни, ако въобще ги има. Описанието - недостоверно и подвеждащо ("аристократичен", "среден", "светъл", "топъл", "тихо, но същевременно комуникативно място"). Не се посочва точния адрес на имота. Не се посочва чистата жилищна площ, а само някаква площ и застроена площ. Случва се две оферти за един и същи имот да посочват различна квадратура. В много от случаите тези цифри са умишлено завишени. Започва се серия от безсмислени огледи и губене на време.

    Браншът има нужда от обучени и способни кадри, ама кой да се занимава, като има сделки от дъжд на вятър. Инженерката е забравила да спомене, че в цивилизованите държави ако брокерът представи невярна информация, клиентът има право да развали сделката и да съди брокера. А нашите хал хабер си нямат от това, което продават, гледат да те минат, за да направят сделката. Необходимо е, като за начало, силно редуциране на броя на агенциите и брокерите.
  • 11 Kuku Kukov

    1 0 Отговор
    > А нашите хал хабер си нямат от това, което продават, гледат да те минат, за да направят сделката. Необходимо е, като за начало, силно редуциране на броя на агенциите и брокерите. < На 100% съгласен! И също: Адекватен закон контролиращ такава дейност, минимални изисквания за упражняване на такъв вид професия и разбира се присъствие на подписа на "брокера" в лицето на сделката- демек, минимална отговорност при посредничество! Значи ако отваряш сергия за галантерия и кинкалерия на пазара ще те скъсат от такси,разрешителни,касови апарати,наеми- а за "брокер" един мобилен телефон (предплатен ) и си в джаза....

    Коментиран от #13

  • 12 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    Не приятел, най голямата грешка беше , че се строиха кооперации без гаражи защото така беше по изгодно на инвеститорите вместо гаражи , офиси.И сега колите вечер трябва да ги паркираме в съседния квартал защото в нашия няма къде.За асансьорите да не говорим.
  • 13 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Kuku Kukov":

    Този път съм напълно съгласен с теб!