30 Септември, 2004 00:00 984 0

Иван Хиновски: Не политиците, а експертите трябва да се занимават с АЕЦ "Белене"

  • проекта-
  • трябва-
  • евроцента-
  • бъдат-
  • архитект-
  • проект-
  • всички-
  • изграждане-
  • инженер-
  • модификации-
  • първи-
  • финансови-
  • козлодуй-
  • ламбовски-
  • комисия-
  • проекти-
  • новата-
  • енергийната-
  • регулиране-
  • други-
  • първи блок-
  • българския енергиен форум

Иван Хиновски e бивш изпълнителен директор на НЕК и член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Той е първият управител на "Атоменергопроект". Миналата година беше избран за председател на Българския енергиен форум - неправителствена организация с участието на енергийни експерти и учени.
Преди седмица депутатът от НДСВ и член на енергийната комисия Димитър Ламбовски заяви, че изборът на архитект по проекта за АЕЦ "Белене" е предопределен, защото срокът от 45 дни е недостатъчен за чуждестранните компании да подготовят оферти. Енергийният министър Милко Ковачев обвини Ламбовски в прокарване на лични интереси. Той заяви, че нечисти финанси се опитват да пробият в енергийния сектор чрез по-малки проекти, за да "изперат" пари, и че те нямат интерес АЕЦ "Белене" да се случи. Междувременно от НЕК съобщиха, че анализ показва, че най-изгодно е довършването на доставения през 80-те реактор от чешката компания "Шкода" и цената на тока ще е 3 евроцента за кВтч. Енергийната комисия разгледа на закрито заседание вчера състоянието на проекта и вероятно ще вземе отношение по спора между Ламбовски и Ковачев.



Какво е становището на Българския енергиен форум за развитието на проекта АЕЦ "Белене”?
- Нашата организация все още няма официално становище по проекта за АЕЦ “Белене”. Учудвам се от редица странни неща в подготовката и развитието му. Най-парадоксалното е, че политиците ни занимават с новата ядрена мощност, а експертите мълчат. Не знаем мнението на водещи фирми и организации като "Риск инженеринг", "Енпро", И Кю И, Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ "Козлодуй" и Държавната комисия за енергийно регулиране.
Проектът за втората атомна централа започна с политическо решение, което в известна степен определя неговата специфика. Не е възможно да се правят паралели с други страни и с добрата практика. Всички трудности по ефективното започване на изграждането на централата можеха да бъдат преодолени, ако беше обявено, че АЕЦ ”Белене” ще бъде довършена по оригиналния проект. За такова развитие на замразения през 1991 г. обект съществуват облекчени процедури, разработени и приети от МААЕ, и никоя външна институция нямаше да таи надежди, че ще получи парче от баницата.


Какви са предимствата на проекта АЕЦ “Белене”?
- Планът за развитие на електрогенериращите мощности с минимални разходи на НЕК би обосновал необходимостта от новата мощност. Не ми известно дали той го доказва. В него би трябвало да са анализирани обективно икономически всички варианти на покриване на очаквания дефицит на електроенергия след 2008 г. - чрез нови ТЕЦ, с рехабилитация на съществуващите ТЕЦ, включително и изграждане на сероочистващи инсталации, с нови ВЕЦ и други възобновяеми източници, с приноса на енергийната ефективност, с отчитане и на възможностите за внос на електроенергия на база дългосрочна фючърсна сделка (т.нар. виртуална електроцентрала).
Не се съмнявам в професионализма на колегите от НЕК и точността на изготвените от тях анализи, въпреки че крайните резултати от тези разработки до голяма степен могат да бъдат зависими от заложените предварителни сценарии. Единственият критерий при избор на решение за изграждане на нови мощности, каквито и да са те, трябва да бъде икономическият. Сантименталности и романтизъм от характера на “да запазим пропорцията ТЕЦ-АЕЦ”, “да съхраним натрупания опит” в една пазарна обстановка не трябва да бъдат водещи. Гражданите и бизнесът не се интересуват от нищо друго освен от цените на тока.


Смятате ли, че процедурата е прозрачна?
- Нямам достатъчно информация. В България кадрите с натрупан реален опит в областта на значими инвестиционни ядрени проекти, организирани по правилата на големите международни финансови институции, се броят на пръсти. Никой от тях не е включен в управлението на проекта "Белене". Най-неясният юридически казус по този проект е ролята на НЕК като инициираща страна, финансираща всички дейности - един анахронизъм, като се имат предвид функциите на НЕК след реформата в отрасъла.
Идеята за вливане на АЕЦ "Белене" в АЕЦ "Козлодуй" изглежда по-точно попадение. Бих предложил по-подходяща схема - ново акционерно дружество с мажоритарно участие на АЕЦ "Козлодуй” и с участия на български и чуждестранни финансови институции и първоначално и на НЕК. Тази схема издържа на всички юридически ограничения и дава възможност да се поканят финансови инвеститори.


Как намирате обявените конкурси за инженер-архитект и финансов консултант?
- Несериозно звучи да се обявява международен търг и да не се предлагат документите на английски език. Това за пореден път доказва липсата на опит у екипа за управление на проекта - по стандартите на ЕБВР и на Световната банка цялата документация по който и да било търг се предлага на два езика - местния и на английски. Конкурсът за архитект-инженер трябва да бъде прекратен и трансформиран в ограничен, като бъдат поканени само 7-8 от доказалите компетентността си световни компании преди изготвяне на “късия списък” като "Бехтел" и "Парсънс" (САЩ), АЭП (Русия), "Емресариос агрупадос" (Испания), "Фортум" (Финландия), "Беник" (Великобритания), "Коленко" (Швейцария) и ЕDF. Основният критерий за оценка и избор на кандидата трябва да бъде броят на успешно завършените проекти като архитект-инженер на АЕЦ, приключили в рамките на планираните срокове и бюджет. По аналогичен начин трябва да се процедира и при избора на финансов консултант.


НЕК обяви, че цената на тока от новата централа ще е около 3 евроцента за киловатчас. Смятате ли, че тази цена е реалистична?
- Имам сериозни резерви за цена от 3.5 евроцента за киловатчас. Основанието ми за това е, че същата цена по общоприетата методика на МААЕ беше изчислявана от нейни експерти през 2000 г. на 4.5 евроцента. Очевидно, че в този случай се работи с икономически критерии и норми, различни от тези, препоръчани от МААЕ, като срок и вътрешна норма на възвръщаемост на инвестицията, цена на привлечения капитал, оценка и нормиране на рисковете и други.


Кой е най-подходящият модел за изграждане на АЕЦ "Белене”?
- Ако първи блок бъде стандартен, с реактор ВВЕР В 320 без модификации, или в краен случай същите като пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй", този проект има първоначален лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Втори блок може да бъде изграден, като избере технологията на открит търг.
Ако се приеме вариантът за продължаване и завършване на строителството на първи блок по оригиналния проект без никакви модификации “на ход” и с осигурено финансиране с експортен кредит от страната доставчик, обявеното намерение за завършване на първи блок през 2010 г. не изглежда абсурдно. Но всеки друг вариант, свързан с промени, крие неясноти и потенциални закъснения в графика. За паралел ще дам модернизацията на V и VІ блок в АЕЦ ”Козлодуй”- въпреки перфектното планиране по проекта, качествената работа на консултанта, многократно обмисляните и предварително проектирани модификации и осигуреното финансиране проектът закъснява вече с 4 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА