Last news in Fakti

30 Септември, 2004 00:00 1 177 0

Ваканционните селища в Банско конкурират летните курорти

  • банско-
  • предлагат-
  • които-
  • имоти-
  • апартаментите-
  • селища-
  • строителство-
  • жилищни-
  • курорт-
  • апартаменти-
  • година-
  • цените
Голямата изненада тази година бе Банско. Предложенията за купуване на жилище в зимния курорт бяха сериозна конкуренция на станалите вече традиционни апартаменти по Черноморието. След големите инвестиции в туристическата инфраструктура - ски-писти, лифтове и големи хотели, дойде редът и на по-малките инвеститори.

В момента на пазара се предлагат на зелено апартаменти - основно двустайни и тристайни, в нови жилищни сгради в Банско. Цените им са значително по-високи от тези в София, въпреки че като качество и комфорт те не се отличават от новото строителство в столицата. Квадратният метър върви между 700 и 800 EUR, но стига и до 1500 EUR.

Досега предлаганият модел за покупка на апартамент по морето вече се използва и в Банско. Повечето от фирмите са инвеститори, строители и продавачи на сградите. Както и по морето, те предлагат не само имоти за продан, но и тяхното управление след това. Новите собственици могат да отдават под наем апартаментите си през активния зимен сезон, докато не ги ползват.

Около 10 нови жилищни постройки бяха представени на изложението за недвижими имоти, които в момента се изграждат в Банско.

Три отделни сгради са разположени в квартал Глазне, в близост до входа на националния парк Пирин и в подножието на лифт. Освен жилища в тях се продават и магазини. Площта на апартаментите е от 46 до 130 кв. м. Тя с малки изключения е постоянна за трите постройки. Средната цена на жилищата зависи от предпочитаната квадратура и сградата, в която се намира апартаментът. Най-ниската стойност за кв. м е 700 EUR, а най-високата е 1100 EUR.

Модата при жилищното строителство през тази година - комплексите, не подмина и зимния курорт. През май 2005 г. там ще бъде напълно завършено ваканционното селище Тамплиер, което е с 4 звезди. Строителство на друг ваканционен комплекс - Луксор, който ще е с 5 звезди, ще започне през следващата година и ще продължи близо две години. Луксор също ще се намира в близост до кабинков лифт. Апартаментите, които се предлагат и в двете ваканционни селища, са с площ от 40 до 240 кв. м и по желание на клиентите могат да бъдат напълно обзаведени. Средната цена при тях е 1000 EUR, но с обзавеждането може да стигне и 1500 EUR.

Още три жилищни комплекса предлагат имоти в Банско - Фортуна, Новия хан и Манастира. В комплекс Манастира се предлагат за продажба луксозни апартаменти с пълно обзавеждане, основно двустайни и тристайни. Цените при тях зависят от местоположението и квадратурата, но не падат под 40 хил. EUR за жилище.

Според представители на бранша Боровец е следващият зимен курорт, към който инвеститорите ще проявят интерес.

Българското Черноморие засега държи първенството пред зимните курорти по броя ваканционни селища, които догодина ще бъдат окончателно завършени. На изложението бяха представени над 10 селища, които се строят около Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Несебър и Созопол. Цените им вървят от 800 до 900 EUR за кв. м, но на места те вече стигнаха по 1200-1300 EUR/кв. м на зелено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА