Last news in Fakti

22 Май, 2024 17:26 2 873 24

Какво всъщност промени БНБ при жилищните кредити и ще се отрази ли на крайните потребители?

  • жилищни кредити-
  • лихви-
  • бнб-
  • рестрикции

Петко Димитров е управител на Кредит Мап. Една от най – бързо развиващите се компании в областта на кредитните консултации.
Завършил е УНСС със специалност счетоводство. Има близо 10 годишен опит в областта на банковото дело и по - специално в сегмента на кредитирането.


Здравейте ,г-н Димитров, преди два дни БНБ излезна със съобщение, че затягат кредитирането в сегмента на жилищните кредити! В какво се изразяват промените и как това ще повлияе на хората, които тепърва искат да изтеглят кредит за нов дом?

- Здравейте, броени часове след изнесената информация от БНБ се запознах подробно и с приложения доклад на сайта на регулатора. Анализирах го обстойно и мога да побързам да успокоя хората, че тук не става дума за мерки на въздействие, които да се отразят пряко на крайния потребител. Новото всъщност е, че БНБ създава механизъм за наблюдение и отчетност, с който цели да предотврати натрупване на рискове в системата. От централаната банка декларират, че ще предприемат последващи надзорни действия при необходимост, въз основа на резултатите от нововъведената оценка на риска.


Какво доведе до тези промени според вас? Прегрява ли пазарът на недвижими имоти, респективно и този на жилищните кредити?

- Тази промяна в отчтетността идва след анализ на цифрите за първото тримесечие. Там се наблюдава много леко покачване на някои от основните показатели като „Съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане“, където се измерва увеличение с 1% от средно от 73% на 74%, или казано най – опростено, това е процентът, който банката отпуска на кредитполучателя на база пазарната оценка на имота.
Наблюдава се, че дълговата тежест през първото тримесечие на 2024 г. се разпределя средно за 25.2 години, което представлява увеличение спрямо 2022 г., когато средният матуритет на новопоетите задължения е бил 24.3 години. Тук е важно да отбележим, че и цените на имотите порастнаха през последните години, което кара кредитполучателите да разсрочват максимално жилищните си кредити, за да имат по – нисък месечен разход за обслужването на задължението си.
Що се отнася до показателя за „съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане“, - измерващо способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си, се подобрява плавно през 2022 г., 2023 г. и първото тримесечие на 2024г., което се дължи на ръста на доходите през последните години в страната.
Нормално е на фона на растящия обем на кредита, когато се покачат два от основните показатели за риск, макар и минимално, регулаторния орган да даде индикация към търговските банки, което в случая става, чрез промяна в начина на отчитане.
По повод твърдението за прегряване на пазара, моето мнение, е че в голямата си част на пазара участниците са хора, които имат нужда от закупуване на имот, или такива, които искат да закупят по - голям или по - нов такъв. Спекулативните сделки доста намаляха през последната година, което е индикация за стабилност на пазара. Да не забравяме, че и банките държат рекордно ниски лихви по ипотечните кредити, което също допринася за динамиката в сектора.

Как виждате ситуацуята с постоянно растящия обем на жилищните креидити? Това не е ли предпоставка за проблеми в банковата система в последствие.

- Безспорно обемите на новоотпуснатите кредити доста нарасна през последните години, за това даде отражение и сериозното покачване на цените на имотите. Въпреки повишената активност на кредитния пазар, секторът на домакинствата в България продължава да се характеризира с относително ниска задлъжнялост. Към края на 2023 г. общите задължения на домакинствата по кредити възлизат на 23.7% от БВП едно от най-ниските равнища на съотношението „кредити за домакинствата/БВП“ сред страните от ЕС, където средното е над 40%. Също така банките кредитират изключително отговорно като не правят компромис с основните си изисквания, което дава спокойствие, че дори и при покачване на лихвите на текущи кредити, то те ще продължат да се обслужват безпроблемно. Статиската показва, че едва около 1,5% от всички отпуснати жилищни кредити са с просрочени плащания, което е доста ниско като процент и говори за добре преценен риск от страна на търговските банки.

Какво да очакваме относно лихвите, от няколко години се говори, че идва епохата на по - високите лихви?

Затягането на паричната политика в еврозоната се отрази относително слабо и бавно, особено в сегмента на домакинствата. При ценообразуването на жилищните кредити преобладаващата част от банките използват референтни индекси, базирани на лихвените проценти по депозитите, които се запазват на ниски равнища в условията на висока ликвидност в банковия сектор. На база тези обстоятелства скоро не се очаква сериозно покачване на лихвите за вече изтеглените кредити. Лично мое мнение е, че в края на годината банките ще отпускат кредити за нови клиенти на една идея по - високи лихви, но няма да е нищо драматично. Очаквам лихвите да са в диапазона 2.5% до 3.0%. Разбира се, не мога да се ангажирам с точна прогноза.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И само готова храна по тел

    22 1 Отговор
    Взимайте
    взимайте
    веднъж се живее
    и да е по Американски...
  • 2 “Кредит Маркет” ООД

    14 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 знаещ

    17 8 Отговор
    Какво стана с еФтинити апартаментИ ? Айде народе 150-200 хил евра е без пари ! Сега сериозно да ви кажа .Ще дпйде време , ще се молите за 30 хил евро да продадете , още само 2-3 месеца .

    Коментиран от #13, #14, #23

  • 4 Балъче си

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "“Кредит Маркет” ООД":

    кочо,ако си шаран на арматурна пръчка ше те хванат,не на кукичка ха ха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    12 3 Отговор
    Надуването на балона приключи !

    Почваме стригането и щавенето.

    инфо:Франкфурт бан(Д)к
  • 7 Петко Димитров

    9 2 Отговор
    Никога няма да кажа истината, щото имотната мафия .....
  • 8 Аз Кочо

    13 5 Отговор
    Не се притеснявайте според автора на статията всичко е наред.

    Когато титаник потъва оркестъра свири лек и протяжен валс.

    Господа писачи,
    Факта че БНБ ограничава кредитирането означава че тя признава че има проблем= балон.

    Иначе защо тя ще взима такива мерки?

    Ако кредитирането продължи с тези темпове БНБ ще затегне още колана.

    Коментиран от #15

  • 9 абсурдистан

    11 2 Отговор
    Дали ще продължат да теглят външни кредити на 5 процента и даги дават на ипотекарите на 3 процента.Само и само да надуват.......

    Коментиран от #12

  • 10 БНБ

    6 2 Отговор
    Въпросът не е какво променихме, а какво скоро ще променим!
    Не слагай тигана, рибата все още е в морето! И май там ще си и остане, защото вече се осъзна, нищо, че е риба!
  • 11 И що така бе, брато?

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "“Кредит Маркет” ООД":

    Щото дава кредити на голтаци ли? И на всичко отгоре, с цялата си наглост, иска и да ги връщат?

    Коментиран от #24

  • 12 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "абсурдистан":

    Вече се изхитриха и заемат на 3.2 з а6 години на вътрешния пазар. Банките са с 49 пр. Участие
    Това е още капитал изтичащ от тях.
  • 13 Нищо не знаеш!

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "знаещ":

    Да, ама не всички ще се молят! Само онези 99 %, които са се набълбукали с кредити.
  • 14 Молещ се

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "знаещ":

    Хахахаххахах сигурно и гласуваш за Възраждане?
  • 15 Ти Кочо

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Ако беше прочел статията сигурно щеше да разбереш че не става дума за затягане, ако си я прочел и не си го разбрал значи няма смисъл да коментираме..

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 ААААА

    11 1 Отговор
    Поредния "експерт" по кредитиране. Нека да направи справка при частните съдебни изпълнители колко на брой имоти по т. н. "черноморие" се обявяват за публична продан. А също така и защо почти на 100% са с ипотеки. Може разбира се да участва в тези публични продажби и брои €40 000-50 000-60 000 и да ни информира колко имота е закупил и колко от тях е препродал с печалба.
    Колкото до т. н. такса за поддръжка, ако не плащаш може да си сигурен, че още след месец имота ти ще е разбит, ограбен до шушка и превърнат в сметище. Естествено охраната нещо не е видяла и не е чула.
    Също се отнася и до Банско, Разлог, Добринище, Проглед, Чепеларе. И там има работа на ЧСИ-справка сайта на КЧСИ.
    Отиваш безплатно на "море" за 7-15 дни след като предварително си платил €20 000-40 000+1 000-2 000 лева годишно-данък, охрана, общи чести. След това пак безплатно отиваш "на ски" (ако има сняг) за 7-10 дни при същите условия.
  • 17 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ти Кочо":

    Ти умен както винаги изобщо не четеш какво пиша.

    Казвам че ако кредитите продължат да растат БНБ ще.затегне още изискванията. Тя само го потвърди
  • 18 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ти Кочо":

    Хахаха сега разбрах какво казваш.
    Момче а за какво става дума при ограничаване на възможностите за теглене на кредит?
    Въвеждат се изисквания които автоматично изключват някои хора от пазара!
  • 19 Чети внимателно и вникни в смисъла

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ти Кочо":

    БНБ разпорежда на търговските банки да прилагат поне шест критерия, когато отпускат и предоговарят ипотечни кредити.

    Задължителните критерии са:

    Съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане;
    Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;
    Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;
    Съотношение между размера на дълга и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;
    Съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;
    Максимален срок по договора за кредит (матуритет).
    С решението си УС на БНБ е приела и методика за изчисляване и задължава банките да се отчитат на всеки три месеца, както за всеки отпуснат заем поотделно, така и общо за всички кредити

    Централната банка ще упражнява строг надзор върху спазването на правилата, гласи още решението.
  • 20 мижи да те лажем

    6 1 Отговор
    или правим нещо за да са банките пак добре с ниски лихви по депозитите и изгодни кредити но накрая кой ли ще гризне дървото
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "знаещ":

    Пускай твоя апартамент на 30к евра. Давай, спукай балона.
  • 24 Защото

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "И що така бе, брато?":

    въпросното лице е лъжец и подлец