9 Юли, 2024 15:51 2 033 10

Детски градини и училища започват сами да си произвеждат ток

  • фотоволтаици-
  • училища-
  • детски градини-
  • ток

Финансирането е на обща стойност 4 790 872 лева

Детски градини и училища започват сами да си произвеждат ток - 1
Снимка: БГНЕС

Благодарение на финансиране по Програма за развитие на селските райони в 6 детски градини и училища в област Варна ще бъдат изградени фотоволтаични централи. Инвестицията е на стойност 4 790 872 лв. и е безвъзмездна, като не е необходимо участието на общините.

Белослав ще получи от програмата 975 740 лева. С парите ще бъдат изградени фотоволтаични инсталации на сградата на общинската администрация и на детските градини "Дора Габе" в с. Езерово, "Незабравка" в с. Страшимирово и "Първи юни" в гр. Белослав.

В община Долни чифлик ще бъдат поставени фотоволтаици на три училища - "Ив. Вл. Мичурин", "Васил Левски" "Св. св. Кирил и Методий". Общата стойност на инвестицията е 908 810 лв., уточнява БТА.

В Дългопол ще бъдат монтирани фотоволтаични инсталации на покривите на три обекта. Стойността им е 223 953 лева. Ще бъдат изградени централи в сградите на общинската администрация, на Обединено училище "Христо Ботев" в с. Цонево и на филиала на детската градина "Детелина".

Фотоволтаици ще имат и три провадийски основни училища - "Васил Левски" в с. Бозвелийско, "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Градинарово и "Св. св. Кирил и Методий" в с. Блъсково. Общата стойност на проекта е 976 559 лева.

Със 732 027 лева ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в две общински детски градини в Аксаково - "Детство мое" и "Дружба". Във всяка от тях ще се интегрира водородна технология към съществуващата отоплителна система и ще се монтира фотоволтаична система. Предвижда се и доставка на батерии, които да съхраняват количествата енергия в моментите на свръхпроизводство.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    10 5 Отговор
    поредната измама с държавни поръчки
  • 2 Вредни

    4 15 Отговор
    и опасни за здравето на децата, монтирани над главите им.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нашия

    15 0 Отговор
    цифрата е умопомрачително голяма за такъв малък проект,за тия пари реално могат да се направят инсталации за 48 училища минимум....

    Коментиран от #5

  • 5 Цифрата не е проблем

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Тия пари ще бъдат избити за 5 години макс..това е бъдещето другари бавно но сигурно нещата се случват

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 6 Георги

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Цифрата не е проблем":

    за 5 години, само ако продават произведения ток. Ама то столкова солари, вече навсякъде, лятото ще е евтин... та не се знае
  • 7 Слави

    7 0 Отговор
    "Програми за финансиране" = на няколко милки в джебовете на висчи МОН-аджии. Айде поредната схема на гърба на образованието!
  • 8 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цифрата не е проблем":

    точно цифрата е проблем.....надплаща се ,а къде отиват парите ...в нечии джобове ,а не в по-големи и повече инсталации....като със санирането давме едни пари все едно не са наши НО те са наши и стях може да се свърши много повече работа.....ефективност му се вика ....дуржавните пари са НАШИ пари и не може някой да си ги прибира и ние да нехаем...по груби сметки от това което са написали могат да се направят спокойно не 6 а 48 инсталации ...
  • 9 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цифрата не е проблем":

    соларите са рентабилни само като ЛОКАЛНИ /за собствени нужди/ инсталации.... за индустриално производство не са ефективни и не стават....
  • 10 флипп

    0 1 Отговор
    То деца няма, но важното е да се краде, тя България се е видяла