Last news in Fakti

18 Ноември, 2004 00:00 582 0

Липсата на планиране по Черноморието отблъсква инвеститорите

  • строителството-
  • райони-
  • време-
  • селища-
  • според-
  • черноморието-
  • съобщи-
  • пазара
Очакваме да видим как ще се развие строителството по Черноморието и затова не го определяме като перспективен район за развитие, съобщи изпълнителният директор на Колиърс Интернешънъл Атанас Гаров. Според една от най-големите у нас агенции за недвижими имоти този сегмент на пазара е набрал толкова висока скорост, че те предпочитат да изчакат и да видят как ще се развие процесът там. За пръв път по време на строително-инвестиционния форум, който се проведе в края на миналата седмица в столицата, беше поставен толкова сериозно проблемът от всички участници на пазара.

Според инвеститорите липсата на адекватно планиране в градовете и най-вече по Черноморието започва да се превръща във все по-голям риск за инвеститорите.

Бум на строителството на селища от затворен тип - със специален режим на достъп, се отчита в последната година от брокерите, съобщи председателят на Националното движение Недвижими имоти /НДНИ/ Орлин Владков. Най-търсените терени за този тип обекти са Черноморието, планинските курорти и етнографските селища. Интерес проявяват британски, израелски, ирландски, руски и български компании. От 2005 г. в курорта Камчия се планира такъв тип строителство на 128 дка площ. Предстои изграждането в близко време на подобно селище и по Южното Черноморие, до къмпинг Арапя. Според експертите от варненската агенция Форос атрактивни райони за купуване на парцели за застрояване са комплекс Камчия и отделни селски райони в близост до плажната ивица след Златни пясъци. Сериозен интерес има и към Галата. Предпочитани за строителството на апартаменти традиционно са Варна и Бургас. Нови в този сегмент на пазара са териториите между Варна и Златни пясъци, Галата и Крайморие. Прогнозата е, че строителството на къщи, вили и вилни селища се съсредоточи в райони южно от Созопол, северно от Балчик и в селски райони с добра инженерна инфраструктура.

Вдигане на цените на имотите край морето може да се очаква в близко време, съобщи Лъчезар Искров от УС на НСНИ. Това обаче се отнася за тези, които са в регулация и ще са позволени за застрояване. Тази тенденция ще стане по-осезаема след приемането на закона за Черноморското крайбрежие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА