Last news in Fakti

6 Март, 2014 10:37 3 967 2

Колко актуална е справката за тежести върху даден имот?

  • справка-
  • тежести-
  • нотариус-
  • вуцова

Един от основните проблеми, които продължава да е актуален през последните години, независимо че пазарът на недвижими имоти се сви значително, е актуалността за тежести при продажбата на имоти. Оказва се, че наличието на компютъризиране на част от процеса на продажба, не дава актуална, към момента на подписване на нотариалния акт, информация дали имотът е с тежести или не.

„Това е проблем, който стой за различните райони в страната по различен начин. В голямата част от службите по вписвания проблемът със забавяне на информацията за извършеното вписване не стои на дневен ред, защото може би е по-малък оборотът сделки. За съжаление, в София този проблем продължава да виси със същата сила както преди. Обикновено забавянето е между 3 до 5 работни дни”, обяснява за читателите на imot.bg нотариус Теодора Вуцова. Обикновено забавянето надхвърля една седмица към края на календарната година, когато се извършват повече сделки.

„Другото подвеждащо за клиентите, които не се консултират с нотариус или адвокат, а разчитат на собствените си сили, е, че когато видят една компютърна справка излиза текст „към дата ...”, т.е. към датата, на която се прави справката. В същото време обаче ще мога да ви покажа, че вписване, което вчера е направено, т.е. съм подала документа за вписване и входящия номер, то няма да излезе на екрана, въпреки че пише, че към дата, която е след датата, на която съм подала нотариалния акт да бъде вписан”, пояснява Вуцова.

В удостоверенията за тежести, които се издават на хартиен носител този проблем е преодолян. Там е посочена датата на издаване на удостоверението и датата, към която посочената информация е актуална.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Гъзоебов

    2 0 Отговор
    Защо се опитвате да пишете за неща, които не разбирате?
    Кой проблем е преодолян с хартиеният носител?
    Или нотариуската /недай Боже/ , не е такава , или авторката си пише съчинение по картинка.
    На хартиен или не, актуалността е МИНИМУМ три работни дни.
    Повече консултации-срещу зплащане.

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Гъзоебов":

    Ти да четеш можеш ли???
    Я пак прочети статията и си коригиай коментара. Става дума, че на компютъра като гледаш справката ти показва, че е "Към датата" на КОЯТО ПРАВИШ справка. А като отидеш и си я вземеш на хартиен носител - там пише ДАТАТА КЪМ КОЯТО е АКТУЕАЛНА справката.