16 Август, 2024 20:37 2 037 4

Произвеждат цимент от черупки на стриди

  • стриди-
  • цимент-
  • варовик-
  • хотели-
  • ресторанти-
  • хонг конг

Ресторантите в Хонг Конг ще ги събират

Произвеждат цимент от черупки на стриди - 1
Снимка: Shutterstock

Два хотела в Хонг Конг се споразумяха техните ресторанти да работят заедно за събиране на черупки от миди от отпадъци за последваща преработка в цимент, съобщава вестник South China Morning Post. Това ще направи производството на този строителен материал по-екологично.

Ресторантите в хотелите Eaton и Langham трябва да съберат 8 тона черупки от стриди и да ги дарят на компанията за строителни материали Green Island Cement. Тъй като черупките са 91% варовик, такава партида ще позволи на компанията да получи 80% от необходимия обем суровини.

Организаторите на тази инициатива очакват скоро да се присъединят и други големи хотели и ресторанти в пристанищния град, където ястията с миди са много популярни сред жителите и туристите. Миналата година Хонконг е внесъл 3,3 хиляди тона стриди. Повечето от тези отпадъци се изпращат на сметища.

Ръководството на Green Island Cement съобщи, че е проучвало възможността за използване на останки от миди като суровина преди 20 години. По това време обаче те изоставиха тази инициатива, тъй като изискваше създаване на линия за почистване на черупките от месо и мръсотия.

Това не е първата подобна инициатива на хонконгски ресторантьори. През 2021 г. градът стартира проект за събиране на миди, за да възстанови рифа със стриди близо до остров Чек Лап Кок, където се намира международното летище на Хонконг. Към момента към проекта вече са се присъединили 15 ресторанта. Тази година планират да съберат 50 тона черупки. Това ще възстанови рифа, ще създаде естествен вълнолом и ще увеличи биоразнообразието. Освен това проектът ще подобри качеството на морската вода, тъй като една стрида филтрира до 30 литра вода на час.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майк Алън Патън

    1 1 Отговор
    А като свършат черупките ?

    Коментиран от #3

  • 2 Миленке,

    3 0 Отговор
    темите около непобедимата армия на Путин,приключиха в мидените черупки....а?!?
  • 3 Тръпчо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майк Алън Патън":

    Като свършат черупките ще минат на водорасли и папур а цента ще скочи щото има инфлация и при водораслите особенно в Бг

    Коментиран от #4

  • 4 Плачко

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тръпчо":

    пак ли ти вее, ела да ти дам 50 леа гладник малък ти