Last news in Fakti

3 Януари, 2005 00:00 366 0

Само чужд инвеститор ще сложи ред в „Топлофикация”

  • частен-
  • оператор-
  • топлофикация-
  • добре-
  • частен оператор
Навръх Нова година министърът на енергетиката Милко Ковачев побърза се похвали, че в най-близко време частен оператор може да поеме управлението на столичната "Топлофикация". И предложи бъдещият мениджър да закупи дял от общинско-държавната фирма. Милко Ковачев е прав в едно - крайно време е частен инвеститор да сложи ред в "Топлофикация". Но това може да стане само, ако той притежава собственост, която е заинтересован да управлява по-добре.

Тримата кандидати за частен оператор, допуснати до предварителните квалификации, са сред водещите енергийни компании във Франция и Германия. Те обаче отсега са разколебани и от краткия срок на действие на контракта, който им се предлага - 5 г. В този срок явно и за тях едва ли ще е възможно да отстранят натрупаните с десетилетия проблеми в "Топлофикация".

Ако обаче и трите фирми се откажат от конкурса, Столичната община и енергийното министерство ще изпаднат в неловка ситуация. Защото изборът на частен оператор бе един от ангажиментите по споразумения на стойност 114 млн. лв., подписани със Световната банка и ЕБВР за модернизация на "Топлофикация". Затова е най-добре срокът на договора за мениджмънт да се удължи, а изборът на частен оператор да се направи овреме, за да не се червим пак пред кредиторите.

Най-добре ще е държавата да продаде акциите си на частния оператор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА