Last news in Fakti

27 Януари, 2005 00:00 573 0

Какво ще се строи през 2005 година

  • година-
  • страни-
  • строителство-
  • строителството-
  • пазар-
  • европа-
  • global-
  • жилища-
  • изследването-
  • insight-
  • където-
  • развитието-
  • много-
  • австралия-
  • великобритания-
  • строителната-
  • ръста-
  • китай-
  • разходите-
  • млрд usd-
  • global insight-
  • през изминалата година
Според изследване, проведено от базираната в Масачузетс компания Global Insight, специализирана в областта на икономическите анализи и консултации, през 2004 г. оборотът на строителния отрасъл в 55 страни е бил 3.9 трлн. USD. Експертите прогнозират, че през 2005 г. световният пазар на строителството ще нарасне с 2.6% и ще запази темповете на този ръст до 2008 г.

В обзора на Global Insight се проследяват текущата ситуация и перспективите на строителната индустрия на всяка от включените в мониторинга страни. Според разходите, отделени за строителство през изминалата година, лидер са САЩ /1.1 трлн. USD/. В изследването се оценява и активността на строителните компании на най-големите щати в страната. Отбелязва се, че ако Калифорния беше държава, щеше да заема по този показател 9-о място в света. Двигателят на тази огромна машина е най-вече пазарът на жилища, който е отбелязал ръст от 14% за 2004 г. и съставлява 54% от целия строителен пазар на Америка. През 2004 г строителните компании в САЩ отбелязват като проблеми повишаването на разходите за застраховки, ръста на цените на метала, цимента и дървесината, потока нелегални работници и увеличаването на нещастните случаи. В отрасъла са били заети повече от 6 млн. души.

След Америка в рейтинга следват Япония /с разходи за строителство 507 млрд. USD/, Китай /197 млрд. USD/, Германия /247 млрд. USD/, Франция /197 млрд. USD/, Италия /182 млрд. USD/, Великобритания /178 млрд. USD/, Испания /166 млрд. USD/, Канада /123 млрд. USD/, Холандия /79 млрд. USD/, Индия /74 млрд. USD/, Мексико /66 млрд. USD/, Бразилия /54 млрд. USD/, Австралия /49 млрд. USD/, Русия /42 млрд. USD/. През изминалата година ръстът на отрасъла в световен мащаб се е осъществил главно благодарение на строителството на жилища. Този пазарен сегмент е отбелязал увеличаване в глобален мащаб с 6.6% в сравнение с предходната година. През настоящата година се очаква същественото му понижаване - прогнозите са за ръст от едва 0.9%. Очаква се осезателно забавяне на ръста във Великобритания и Австралия, въпреки че досега строителството там е особено интензивно. Експертите са единодушни, че строителството на жилища е достигнало през миналата година своя пик.

Разликите между Западна и Източна Европа се задълбочават

По данни от изследването Европа остава най-крупният регионален пазар, въпреки че се запазва значителна разлика между източната и западната част на континента. В Западна Европа се наблюдават най-слаби темпове на ръст - 1.8%, като в същото време в Източна Европа, където е силно търсенето на жилища, темповете са по-високи - 3.5%. В някои западноевропейски страни се усеща отзвук от процесите, протичащи на Изток. Конкретно това са раздвижването в притока на капитали в източноевропейските страни, където работната сила е по-евтина. В бъдеще на националния пазар ще въздействат и политическите събития, отбелязва изследването. През 2005 г. трябва да бъдат проведени изборите във Великобритания и Португалия. В последната това може сериозно да повлияе отрицателно върху развитието на строителството, тъй като много инфраструктурни проекти може да се окажат в "кутията с дългове". В някои страни строителите изгодно се ползват от правителствените инициативи, поощряващи националната икономика.

В Азия Иран дава най-много за строителство

В много страни продължават експериментите със създаването на дружества с държавно и частно участие. В Испания например такива съдружия балансират разходите за държавно строителство. Канадските власти също обмислят да преминат към този вариант, за да подобрят развитието на строителството. Изследването на Global Insight свидетелства, че в близките 4 години Близкият изток и Африка ще бъдат устойчиви пазари. Иран още през 2003 г. стана фактически лидер в региона, изразходвайки за строителство 18.7 млрд. USD, и не възнамерява да отстъпва своите позиции на най-близкия си конкурент в бранша Саудитска Арабия, където ръстът за миналата година е 3.5%.

В Иран също така се увеличава броят на поръчките за строителство. Това се отнася най-вече за строеж на обекти за добив и преработка на нефт, газ, енергийни предприятия и металообработващи заводи. Подобен бум в този сектор не е имало от 40 години насам. Но най-бързо разрастващият се пазар в това отношение без съмнение е Китай. И резултатите на Global Insight го потвърждават. Прогнозните годишни темпове на ръста на икономиката в тази страна са 6.2% чак до 2008 г., а в строителната инфраструктура - 7.3%. При това развитието на Китай оказва влияние и върху други икономики - строителната индустрия на Австралия до голяма степен обслужва потребностите на многомилиардната държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА