13 Октомври, 2024 09:37 1 751 48

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

  • киро маричков-
  • кирил маричков-
  • архитект

Броят им е над 200

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ) - 1

Малко хора знаят, че дядото на Кирил Маричков е един от най-значимите архитекти в следосвобожденския облик на София. Фронтменът на легендарната ни рок група "Щурците" Кирил Маричков носи името на не по-малко известния си дядо - Киро Маричков, чиито прекрасни архитектурни творения по нищо не отстъпват на шедьоврите на европейската архитектура.

Всеки ден, без да подозират, столичани минават покрай редица разкошни сгради – дело на Киро Маричков. Роден в далечната 1875 г в Калофер, завършва архитектура в Карлсруе, Германия и запомнен като човек, който винаги работел по график, бързо ходел, постоянно чертаел, но и хубаво свирел на пиано и пеел. Освен че много чертаел, свирел, пеел - и композирал и рисувал. Да, пишел е клавири на песни и също е бил и великолепен художник. Истински талант! Да се чуди човек как за срванително краткия си живот е успял да сътвотвори толкова много! Отишъл си е съвсем млад – едва на 46 години, той е оставил в София, а и не само там, сериозно архитектурно наследство, запазило великолепието на миналия век.

Обаятелният Киро Маричков, великият архитект Георги Фингов, също от Калофер и талантливият Никола Лазаров от Карлово, са тримата български архитекти с най-големи заслуги за изграждането на столицата. Иронично, никой от тях не е от София.

Полюбувайте се на тези емблематични сгради:

1. Гранд хотел „Империал“ от 1920 г. Впечатляваща сграда с пищна архитектура и барокови елементи, залепена до Президентството на ъгъла на „Съборна“ и „Леге“. Истинско удоволствие е да се наслаждаваш на това великолепно здание! Минавайки забележете прекрасно изписаната врата на хотела, която архитектът е рисувал месеци наред, детайл по детайл.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

2. Клиниката на д-р Георги Лазаров от 1914 г. на ул. „Денкоглу“, малко след ъгъла с "Витошка". Единственото по рода си необароково здание в София Киро Маричков е считал за дело на живота си, а не хотел „Империал“.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

3. Изящният дом на Димитър Мамарчев от 1909 г. на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №117 – съвместен проект с Георги Фингов. Островърхата кула и фронтонът (челната арка) с женска глава впечатляват минувачите.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

4. Къщата на Функ от 1903 г. по поръчка на австрийския лекар - доктор Адолф Функ. На кръстовището между булевардите „Дондуков“ и „Васил Левски“ – тогава в края на града, но толкова впечатляваща с европейската си фасада, че софиянци си правели дълги разходки само да я зърнат. Впечатление правят балконите, еркерите и особено изящната малка кула (лантерна). Сградата е изключително красива и отвътре. Съвместен проект с Георги Фингов.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

5. Домът на Дренкови от 1905 г. на ул. „Сан Стефано“ №31 (днес Резиденция на Гръцкия посланик) – съвместен проект с архитект Фингов.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

6. Къщата на Разсолкови от 1914 г. на ъгъла на "Витошка" със "Солунска". По цялата си височина впечатлява фасадата с декорирани гирлянди от листа.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)

7. Къщата на Смедовски или "Къщата с кулата" от 1910 г. отново съвместен проект с Георги Фингов. Кокетната сграда с островърха кула и фантастични орнаменти от дърво, желязо и камък е буквално като излязла от приказка. Намира на улица "Шипка" 44.

Най-красивите софийски сгради са дело на дядото на Кирил Маричков (СНИМКИ)


И още над 200 от най-красивите постройки в столицата, успели да се съхранят в превратностите на времето за поколенията напред.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Културни ценности

    4 18 Отговор
    Скъпи са . Кой ли живее в такива. Като гледам други, ами не са по хубави. Но не са голям брой. Фичето повече е правил. И мост . А фсб, Тангра, кой има най-много хитове. В юса заминаха на гурбет. Тук повече се полива по концерти и по мачове .
  • 2 Бая мая в тоя род

    13 18 Отговор
    Значи не са случайни. Щом по време но е следвал в Карлсруе, и след това е драл богатите, дето са драли бедните, да им прави палати за да показват на всички вижте и ний сме одрали нещо в тоя свят. Айде зад всеки богат стои потта на утрудени души.

    Коментиран от #4

  • 3 Браво на

    19 13 Отговор
    Дядото, внука не струва.
  • 4 И да не забравяме

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бая мая в тоя род":

    Изпяха Щурците, труда и душата на Димитър Керелезов и Волен Николаев, и от техните песни станаха фирма!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 16 Отговор
    Грозно е да си създавате -Идоли!!!Това ,което показвате го има на всяка крачка в жермания ,франция и на никой не му идва на ум да го възхвалява.Казва се някакъв стил дали е бароков или някакъв друг,но ....друго дразни...Правите от мухата слон!Ако не бе сътрудник на дс, покойният ..дали щяхте да пишете толкова.грозно е да плюеш по комунизма,а да си получавал облаги от него.колко от фамилия маричкови са комунисти и има ли някой да е чукал камъни и правил пътища по лагерите на смърта....щото от моята фамилия има и комунисти няма,а аз не ги плюя,макар да са го заслужили с отношението си към нас!
  • 6 РЕАЛИСТ

    16 10 Отговор
    Абе, верно ли Кирил Маричков умря на същата дата, на която уби жена на околовръстното в Пловдив. Хората коментират, че има Господ.

    Коментиран от #20, #27, #33

  • 7 Диригент

    17 13 Отговор
    Няма го вече храненика на Бкп Кирилчо Маречков,
    стана човек през комунизма а след разпада на режима пя с кеф и злоба по митингите на крадците от СДС е получи си заслуженото полетя от сцената и се приземи при бай Тошо.
  • 8 Гневен

    9 9 Отговор
    Тоя щурец беше голям мизерник и нечистоплътник миришеше от километри.

    Коментиран от #28

  • 9 Доктор по навътре

    8 9 Отговор
    Нека сега вдига двете пръстчета ✌️, символът на дявола във Ада.
  • 10 стрел☢️к

    5 7 Отговор
    и моя дедо беше партиен секретар и даже имаше личен шофьор, а аз за нищо не ставам, но при демокрацията и капитализма е така - парите са по важни от хората
  • 11 Надарен

    5 6 Отговор
    Хайде стига вече сте ни занимавали с това насекомо 🦗
  • 12 Щурците свършиха

    12 6 Отговор
    Свършиха през 1987 година с турнето "20 години по-късно"! След това като дойде демокрацията, караха по инерция. Не създадоха нищо което да се запомни. Даже не успяха докато е жив Петър Гюзелев да направят поне един концерт с националния симфоничен оркестър за да завършат своя цикъл. Просто се събираха на всеки 10 години да си закърпят отново и отново бюджета.
  • 13 ИСТИНСКИЯТ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    Маречков е един най обикновен крадец и убиец, светът ще е по хубаво място без такива като тоя.
  • 14 Някой

    17 12 Отговор
    Представете си каква щеше да бъде България ако не бяха влезнали съветските диваци 44-та година в България !!!

    Коментиран от #18, #19, #23

  • 15 Сава Къров

    4 6 Отговор
    45 години стигат а?
  • 16 Сандо

    12 6 Отговор
    А пък синът на Кирил Маричков преди години издаде в Рим първия български роман с хомосексуално съдържание.Ето един пример за моралното падение на един род.Но де да беше само той.

    Коментиран от #24

  • 17 А на Боко

    8 7 Отговор
    дядо му задявал булките на село , чиито мъже са били на фронта !
  • 18 Бай Тошо

    15 14 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Ако не бяха влезли руснаците през 1944 в България, България досега вече нямаше да съществува защото щеше да бъде разпродадена от някоя демократична партия като СДС.
  • 19 Сандо

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    А ти имаш ли представа каква е била България през 1944-та година?И недей да гледаш снимките по-горе,те не са признак за масови сгради.
  • 20 Така твърдят, че е на точната дата.

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Съвпадението е абсурдно невероятно томно 25г слид това.

    Очевидки на падането му го описват като все едно едно се е затичал нарочно и се е метнал от сцената по глава. Сакаш нарочно. Може да му е тежало на човека. И сидесар да е бил, може до е имал съвест и да го е подтикнала.

    Коментиран от #26

  • 21 Реалист

    9 10 Отговор
    Само децата на чорбаджиите преди и след освобождението са учили в университеи в чужбина. Всички заем чорбаджиите на кой са служили покорено преди освобождението.
  • 22 свири свири

    3 6 Отговор
    щурче
    щурците свирийки умират

    Коментиран от #32

  • 23 Красива ,

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    прогресираща , силна , уважавана и достойна държава ! Рай и обичан дом на българите , които днес поголовно я напускат.....
  • 24 Статист

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    То и Маречков в България пя също на протестите на ЛГТБ затова за такива хората са казали " Крушата не се търкаля по недалече от дървото".Явно обратната ориентация им е слабост и мечта.
  • 25 Държавен архив

    7 7 Отговор
    На Христо Ботев майка му след 1879г е останала без пенсия защото нова свободна власт на туркофилите и я отнемат. Децата на туркофилите чорбаджии обаче се изучил в чужбина и са се върнали в България като хай
  • 26 Забелязъл

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Така твърдят, че е на точната дата.":

    Дефакто един боклук по малко.
  • 27 „АБСОЛЮТИ„

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    11.10.1999г.след УЧАСТИЕ на ОДС...
  • 28 „МНОГО„

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Гневен":

    И ПЕЕ ФАЛШИВО
  • 29 Гладен пенсионер

    7 7 Отговор
    Че и голяма пенсия вземаше, задето рева по митингите на Сдесето.
  • 30 Град Козлодуй

    2 6 Отговор
    Освен фалшивия ми ТЕЛК има и жълта книжка и затова не нося наказателна отговорност за педифилскитe ми истории с момченца на 9-10 г.
  • 31 Много бързо

    3 6 Отговор
    Го погребват! И от какво е починал? Май още мирише на врачански мискет?!

    Коментиран от #44

  • 32 Косе Босе

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "свири свири":

    Само че нашето щурче не е умряло защото е пяло, а защото се е спанало. По глупава смърт от тая няма.
  • 33 Ето стара статия за датата на катастрофа

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Трагичен инцидент оставя фатален отпечатък и върху живота на рокаджията Кирил Маричков. Фаталната за „щуреца” дата е 10 октомври 1999 г. Същия ден легендарният музикант се връща от предизборен концерт в Асеновград, където е пял в подкрепа на кандидата за кмет от ОДС д-р Светозар Шуманов. Към 18.30 ч управляваният от Маричков фолксваген Пасат се блъска челно във форд Сиерата на 33-годишния Атанас Н. Инцидентът става на кръстовището между околовръстния път на Пловдив и Пазарджишкото шосе.
    На място загива спътничката на Атанас Н. Христина Чинчийкова. Пътните полицаи са принудени да режат ламарините на колата, за да извадят притиснатото й тяло. С мозъчно сътресение, контузии и рани по главата шофьорът на форда е настанен в боллница. Със счупена ръка, но без опасност за живота е 7-годишният му син. 24-годишната Катя П., която също пътувала с Атанас, е с фрактура на таза.

    Кирил Маричков се отървава с комоцио

    и контузноразкъсна рана. Той е настанен в Първа хирургия на Висшия медицински институт под тепетата. Изписват го след две седмици. Комоцио, счупване на черепа и травми е получил и возилият се в кола¬та на музиканта Петър Янков Георгиев. Фактите сочат, че вината за тежкия инцидент е на „шуреца”, който не спрял на знака SТОР и отнел предимството на движещия се към Пловдив форд. Вероятно Маричков не е разбрал какво става, защото следи от спирачен път от неговия фолксваген Пасат нямало. На второстепенното шосе, непосредствено преди кръстовището, имало три

    Коментиран от #36

  • 34 Бендида

    11 1 Отговор
    Че са красиви, красиви са. Но,, най-красиви" е неуважително към останалите архитекти от онзи период. За мен най - красиви са и всички обществени и частни сгради построени по проект на арх. Никола Лазаров и арх. Георги Овчаров.
  • 35 Фризьора

    7 6 Отговор
    Маречков съм го постригвал веднъж, беше някакъв кошмар щях да повърна имаше мръстна и замазана коса да не говорим как вонеше целият.
  • 36 Щерю ага.

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ето стара статия за датата на катастрофа":

    Значи си е получил заслуженото убиеца Маречков макар и толкова късно......
  • 37 Обичайните заподозрени

    5 5 Отговор
    Умря един парцал.
  • 38 Хейт

    5 4 Отговор
    Дядото творец на хубави сгради а в ума се опитваше да пее нещо което приличаше малко на рок .
  • 39 Аз съм Миро Сопола от

    1 6 Отговор
    Обичайните заподозрени бате Кирил ми е лапал.
  • 40 Снежко ☻️

    2 7 Отговор
    Да му пикам на гроба на тоя боклук.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българин

    5 5 Отговор
    Още от тогава са започнали да унищожават традиоционно българското и да налагат чуждопоклоничеството!
  • 43 Гост 2

    7 5 Отговор
    За да завършиш университет в чужбина по онова време са се искали доста средства. Българите са били ограбени от турците обаче е имало един процент които са имали доста пари и по време на турско. Този процент са си запазили парите и след освобождението.

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 изроден внук "Певец"

    7 5 Отговор
    Къде е дядото, къде т.н. певец Кирил Маричков.
    Добре живял при соца, после плюл по него.
  • 46 Нищо красиво не видях

    6 5 Отговор
    Тясно и претрупано, 5 метра постройка с гирлянди и абсурдна кула като замък...Явно и тогава елитът е бил като днешния - мутробарок.
  • 47 Забелязъл

    5 5 Отговор
    И сега след смърта на щуреца, неговите колеги певци трябва да посветят песен в негова памет която би трябвало да започва:
    "Аз не съм терорист а аз съм просто един убиец на жени".........
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост 2":

    Не сте съвсем точен!!!Макар и тогава като сега 1образованието да е приоритет само на заможни ,ТОгава за разлика от сега е имало СДРУЖЕНИЯ!!!Дядо ми е бил Газда в Ужгород и от него знам,а и с очите си съм виждал писма от канада/Жалко ,че са ...потънали някъде/!В тези сдружения са събирани такси от газдите и с тези париса подпомагани нови земеделци тръгнали по пътя на тези преди тях!После когато се имали излишък са подпомагали Бедни ученолюбиви Българи!Така са подпмогнали и един мой чичо вЗалцбург,а после дадените пари са се връщалис малка ихва и всичко е било на стисната ръка и един договор между 2ма.ДЕ го онова време......!Това го пиша за да се знае,че е имало и такива хора за разлика от сега....сега разбирате ли,че ако се обединят търговците на дребно с фамилен бизнес,ще бъдат най-голямата финансова сила навсякъде по света и ще ви бъде неудобно да пишете за....милиарди!