Last news in Fakti

18 Февруари, 2005 00:00 608 1

Общинският съвет извади три дружества от списъка за приватизация

  • които-
  • приватизация
Общинските дружества "Галатея", "Спортна София" и "Софинвест" бяха извадени от годишната програма за приватизация на Столичната община. По настояване на БСП на вчерашната си сесия съветниците съкратиха предварителния списък на дружествата, които ще се продават, от 16 на 13. Сред фирмите, които ще се приватизират, остана "Софийски имоти".

Първоначалното предложение беше да отпаднат шест компании заради социалната им значимост. Освен "Галатея", която държи всички детски лагери, "Спортна София" със съоръженията си за масов спорт и "Софинвест", която осъществява строителен надзор, общинарите от БСП поискаха от списъка да излязат още ВиК, "Трансремонтстрой" и "Транкар", които се занимават с канализационната система, транспортната и пътната поддръжка в града.

Тези фирми са свързани с бъдещи инвестиционни планове за развитието на общината, затова настояваме да не се продават, обобщи Мичо Райковски. След като съветниците оставиха в списъка ВиК, кметът Стефан Софиянски отбеляза, че това решение е оспоримо, защото дружеството държи немалък дял от концесионера "Софийска вода" и подобни решения за приватизация са извън отговорностите на общинския съвет.

Общинарите от БСП настояха още преди да се продава от активите на всяко дружество да бъдат извадени жилищните сгради и незастроените терени, с които най-вече се вършат злоупотреби или непрозрачна приватизация. Съветът се обедини около решението, че приватизацията на общинските фирми трябва да става на открити търгове.

Владимир Каролев от НДСВ пък предложи надзорът на Столичната агенция за приватизация да се намали от 11 на 5 души, защото било изключено с приходи от 9 млн. лв. издръжката й да бъде 2 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.