Last news in Fakti

23 Февруари, 2005 00:00 569 0

Българските имоти и чужденците

  • имоти-
  • пазара-
  • много-
  • които-
  • българия-
  • недвижими-
  • чужденци-
  • чужденците-
  • трябва-
  • други-
  • страната-
  • особено-
  • означава-
  • въпрос-
  • българските-
  • недвижими имоти
Най-належащият въпрос след решението на Народното събрание да промени конституцията така, че чужденци евентуално да могат да купуват недвижими имоти в България по нормалния начин, е: какво означава това за пазара?

Най-откровеният отговор е: не твърде много.

Да, щеше да бъде по-лошо, ако парламентът не бе дал съгласието си, защото отказът можеше да задуши пазара, действайки като обезкуражителен сигнал за бъдещето. Дори и в такъв случай обаче, положението нямаше да се промени особено много, защото чужденците щяха да продължат да купуват имоти чрез специално създадени за целта фирми.

Разбира се, България нямаше реален избор по този въпрос, тъй като ограниченията върху собствеността на недвижими имоти за чужденците са несъвместими с членството в ЕС.

Всъщност измененията, приети от парламента, в комбинация с текстовете от договора за присъединявато на България към ЕС ще означават, че процесът на купуване на имоти от чужденци ще се нормализира едва през 2014 г. Освен това дебатът по същество не е завършил, като се има предвид, че ще има специален закон, уреждащ придобиването на земя от чужденци.

Но не само конституциите и законите определят пазарите, има още много фактори, които ще повлияят на бъдещето на пазара на имоти.

Повечето чужденци, особено тези от страните-членки на ЕС, са насърчени от факта, че хармонизирането на българските закони с тези на ЕС означава, че процесът на оформянето на сделките с недвижими имоти е доста близък до практиката в държавите от ЕС.

Един фактор обаче, който предизвиква загриженост сред чужденците, е самото естество на бизнеса на брокерите на недвижими имоти. През последните години се създаде професионална асоциация, която сега има над 2000 членове. Фактът, че един брокер на недвижими имоти е член на тази асоциация, създава доверие в този човек и също така в пазара като цяло. Същевременно фактът, че един брокер не е член на асоциацията, не означава непременно, че той не е почтен и етичен. Но безпокойството, че може да попаднеш на измамник, или да станеш жертва на разпространените сред някои брокери практики, които не са законни или етични в други страни, засяга много чужденци. Налагат се спешни действия в бранша, дори от страна на правителството, за укрепването на доверието в един отрасъл, който е важна част от източниците на валута за България. Това е жизненоважно както за чуждите и българските купувачи, така и за продавачите. Те също заслужават да няма посредници, които да прибират по-голям дял, отколкото им се полага. Твърдият контрол върху отрасъла също така е необходим, за да се предотвратят, доколкото е възможно, всякакви бъдещи скандали, включително с продажбата на още непостроени сгради, които носят само негативна реклама за България.

И преди съм изразявал в "Новинар" мнението си, че е погрешно да се смята, че ако се осигури на чужденците пълен достъп до пазара на имоти, това неминуемо ще доведе до изтласкването на българските купувачи от пазара поради повишаването на цените. Цените биха се повишили поради търсенето на по-съвременни жилища и с увеличаването на пазара на ипотеките, а не заради разпадащите се блокове от комунистическо време.

Единственият дебат, който би трябвало да се води сега, е как най-добре да се контролира и стимулира пазарът. Като се има предвид привлекателността на страната като място за отдих, спешно трябва да се отдели внимание повече от всякога на подходящия маркетинг на България и на развитието на инфраструктурата - всички нейни елементи, и особено пътищата. "Сапуненият мехур" на пазара на имоти може да се спука. Има хора, които казват, че спукването му е въпрос на време. Алтернативата е - както много държави са правили и правят - един туристически пазар може да се развива по устойчив, систематичен начин.

За да продължават да се вливат в страната потоците от евро и други чужди валути, трябва да се предприемат действия на много фронтове: от министерствата, свързани с инфраструктурата; от министерството, отговарящо за туризма, което най-накрая да започне конкурентоспособна кампания за реклама на страната в чужбина; от финансовото министерство, за да продължи да действа срещу измамите, извършвани от чейндж бюрата; и, разбира се - доколкото е свързано с много други неща - и от съдилищата, които да заработят както трябва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА