Last news in Fakti

22 Юни, 2005 00:00 850 0

Вече е забранено строителството на морския бряг

  • застрояване-
  • промяна-
  • обекти-
  • територии-
  • устройство-
  • церовски-
  • втората-
  • министър-
  • селища-
  • строителното-
  • министерство-
  • време-
  • земеделските-
  • черноморското-
  • развитие-
  • промените-
  • ивица-
  • метра-
  • регионалното-
  • строителство-
  • втората зона-
  • регионалното развитие-
  • в
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски забрани строежите на морския бряг. Това стана възможно с обнародваните във вторник в Държавен вестник две негови наредби. Те съдържат преписани текстове от неприетия и силно оспорван проектозакон за черноморското крайбрежие, които въвеждат ограничителен режим на застрояване на двукилометровата зона край морския бряг. Започнатите вече производства за одобряване на устройствените планове ще се довършват по Закона за устройство на територията.

Промените в Наредбата за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии са отразени в новата глава "Устройство на черноморското крайбрежие". Крайморската ивица е разделена на две зони. Първата обхваща плажа, както и земеделските земи и гори до 100 метра от брега. В нея е забранено всякакво строителство, както и промяна на предназначението на земята. Достъпът до плажа трябва да е свободен. Не се разрешава поставянето на огради. В тази зона ще може да има само преместваеми спортни, питейни и здравни обекти. Те могат да заемат до 2 на сто от площта, но не повече от 400 кв.м за плажове с площ до 40 декара. За пясъчните ивици от над 40 декара ограничението за преместваемите обекти е до 1% от територията.

Втората зона обхваща земеделските и горски територии до 2 километра от първата. В нея е разрешено да се създават нови или разширяват границите на съществуващите курорти и ваканционни селища. Разрешенията за строеж в двете зони ще се издават от главния архитект на общината след съгласуване със строителното министерство.

Целта на промените е да се постигне разумно застрояване на териториите непосредствено зад плажната ивица, постепенно увеличаване на интензивността на строежите към вътрешността и повече зеленина, каза преди време зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев, който е автор на неминалия през парламента законопроект. Вчера той не беше открит за коментар.

Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Камарата на архитектите в България (КАБ) се изказаха положително по промените. Председателят на БХРА Благой Рагин ги определи като крайно наложителни, защото "за съжаление някои колеги злоупотребиха и си построиха хотели на плажа". Според него измененията отчитат интересите на всички страни в бранша - не засягат статуквото и гарантират зеленина за бъдещите инвеститори. Това е единствено възможният вариант да се смекчи напрежението върху крайбрежната територия, след като законът не беше приет, коментира арх. Петко Йовчев, шеф на КАБ. По думите му трябва да се прецени също доколко вкарването на законови постановки в наредби не противоречи на действащи закони. Йовчев определи като позитивна стъпка факта, че строителното министерство се е вслушало в предложенията на архитектите и е предпочело по-плавния вариант за ограничаване на застрояването пред рестриктивния.

Кметовете на морските общини все още нямат становище и проучват внимателно новите текстове в наредбите. Преди време те бяха недоволни, защото се ограничаваха правомощията на местната власт. Основната причина за критиките на общините и собствениците на имоти беше забраната за строителство и промяна на статута на земята във втората зона - до 2 км от плажната ивица. Това според недоволните означаваше "национализация на земята" и по-ниска цена на терените - общински или частни, а оттам и по-малко инвестиции и приходи в местните бюджети.

Направените промени са отчели техните искания. Измененията в наредбите дават възможност за промяна на предназначението на земеделските земи и горите в т.нар. зона Б с цел разширяване на застроените площи. Усвояването на новите територии за туризъм обаче е обвързано с наличието на инфраструктура - ток, вода и канал. Ако няма такава, се дава възможност на инвеститорите да я изградят за своя сметка. Ведомството на Церовски е отстъпило пред исканията за строителство на хотели и ваканционни жилища в двукилометровата зона. Те ще могат да се строят във втората зона, но са с ограничени параметри на застрояване - до 15 метра височина за курортите и до 10 метра за ваканционните селища.

Това е втори опит на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да ограничи агресивното застрояване на крайбрежието и да спре урбанизирането на курортите и ваканционните селища. В началото на годината отново чрез промяна в наредбата за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии бяха намалени параметрите на застрояване в планинските и морски курорти. Министър Церовски прибягна до вкарването на предвидени законови разпоредби в нормативни актове, след като не успя да прокара закона за черноморското крайбрежие. Проектозаконът беше готов и внесен за съгласуване с останалите министерства, но срещна отпора на финансовото ведомство. Министерството на Милен Велчев връща на няколко пъти законопроекта с мотива строителното ведомство да осигури необходимите 1.2 млн. лв. за изготвянето на устройствените планове на морските общини. В същото време Дирекцията за национален и строителен контрол, която е на подчинение на министър Церовски, неотдавна спря строителството на обекти по Черноморието на брата на финансовия министър Георги Велчев. Той имаше проблеми и с военното министерство миналото лято за обекти край Равда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА