20 Юли, 2005 00:00 431 0

”Хилтън” с нови собственици

  • хилтън-
  • акциите-
  • акционери-
  • интернешънъл-
  • хилтън-
  • община-
  • столична-
  • хилтън интернешънъл-
  • столична община
Нови акционери влизат в столичния хотел "Хилтън", съобщиха от Столична община. Общинарите научили да продажбата на акциите неофициално и направили запитване, но не получили отговор. Вместо това днес ще се проведе общо събрание, на което ще бъде предоставена инфорамция относно намерението за продажбата на акции. Другите точки в дневния ред са освобождаване от надзорния съвет на дружеството на четиримата представители на "Хилтън интернешънъл", казаха общинари. Има и точка "Разни", при която се обсъждат всякакви неща. От управата на "Хилтън" нито потвърдиха, нито отрекоха, че имат нови собственици.
, снимка: Imot.bgДневният ред на събранието говори, че чуждите акционери са продали дяловете си, без да уведомят за това останалите акционери, както изисква уставът на дружеството, коментираха общинари. Френската "Сибекс" (49.571%) и американската компания "Хилтън интернешънъл" (24.423%) държат повече от половината от капитала на "Компания за луксозни хотели" в размер на 56.6 млн. лв. Компанията е собственик на "Хилтън". Останалите акционери са българската фирма "Главболгарстрой" (11.935%) и Столична община (14.71%).

В края на миналата година стана известно, че "Сибекс" продава дела си, като преговорите по сделката се водеха във Франция. През март генералният директор на "Хилтън" Фридрих Нийман съобщи, че и "Хилтън интернешънъл" също е обявил за продажба дела си.

В наддаването за акциите се включиха и две български фирми - "Виктория груп" на пловдивския хотелиер Ветко Арабаджиев и "Слънчев ден" АД на друг пловдивчанин - Георги Гергов. Във вторник те отрекоха да са купили акциите и заявиха, че са се отказали отдавна заради исканата висока цена. "Главболгарстрой" също води преговори за продажба на своя дял, като по неофициална информация вчера е имало преговорите с бъдещите купувачи. Предишният общински съвет също взе решение да продаде акциите на Столична община в "Хилтън".

Заетост от 58% за 2004 година отчете управата на "Хилтън". Хотелът е посрещнал 58 хиляди гости, а 210 хиляди са били посетителите на ресторантите и заведенията за хранене и пиене. Годишната оперативна печалба през 2004 г. се е увеличила с 9% спрямо 2003 г. Неотдавна Нийман заяви, че въпреки предстоящата смяна на собствениците столичният хотел ще продължи да се управлява от "Хилтън интернешънъл" съгласно сключения договор за 20-годишен мениджмънт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА